Witam Koledzy!
Mimo znajomości w miarę biegle interfejsu midi dziś napotkałem na problem którego nie potrafię sam rozwiązać. Sprawa wyglada tak.
Do miksera/nagrywarki (korg D3200) mam podłaczonego Korga M3. Nagrywarka pracuje w trybie MTC Master i jest zegarem midi dla M3. Wszystko działa poprawnie. Klawiszami transportu na nagrywarce włączam/wyłaczam sequencer i wszystko gra. Problem pojawił się gdy podłaczyłem dodatkowo Korga TR. Na wejscie Midi Tr'a podałem sygnał z Midi out M3. Po skonfigurowaniu midi w TR i ustawieniu na zewnętrzny zegar oraz obsługę RealTime Control, sequencer w Tr nie chciał ruszyć. Wypiąłem więc midi in z M3 i podałem bezpośrednio na Tr i działa. Pomyślałem więc źe jeźeli midi Thru transportuje wszystkie komunikaty z midi In dalej, to powinno działać. Po wyjściu z M3 midi Thru na TR'a midi in niestety nie działa.
Czy znacie może koledzy jakieś wytłumaczenie tej sytuacji?
Gdzie szukać przyczyny takiego stanu? przekopałem wszystko i nic. Wszędzie jest napisane źe Midi Thru to przekazywanie komunikatów z midi In?
Z góry dziekuje za pomoc!
Pozdrawiam
Midi Thru - czemu nie działa?
Re: Midi Thru - czemu nie działa?
jakiś filtr w M3? czy reszta komunikatów idzie?w sensie czy korg gra czy wogóle zero reakcji?myslę że szukaj w M3 jakiś opcji z tym związanych
...jakiś filtr w M3? czy reszta komunikatów idzie?w sensie czy korg gra czy wogóle zero reakcji?myslę że szukaj w M3 jakiś opcji z tym związanych...
Zbynia!
Wszystkie filtry wyłączone! Pełny przekaz z m3. Ten sam kanał midi, te same ustawienia, kable nawet te same.
Szczerze powiem źe ja osobiście zgłupiałem!
pozdrawiam!!!
Zbynia!
Wszystkie filtry wyłączone! Pełny przekaz z m3. Ten sam kanał midi, te same ustawienia, kable nawet te same.
pozdrawiam!!!
......jakiś filtr w M3? czy reszta komunikatów idzie?w sensie czy korg gra czy wogóle zero reakcji?myslę że szukaj w M3 jakiś opcji z tym związanych...
Zbynia!
pozdrawiam!!!...
Zbynia!
Przekopałem jeszcze raz wszystko! Miałeś racje! Mam w M3 dodatkową zakładkę która jest odpowiedzialna za midi Out. A tak naprawdę działa na porcie midi thru. Dziwne przyznam się szczerze te rozwiazania, ale działa. Myślałem źe midi thru to czysty obraz wejscia Midi In. jednak sie pomyliłem.
Jeszcze raz Dziękuje!
Zbynia!
pozdrawiam!!!...
Zbynia!
Przekopałem jeszcze raz wszystko! Miałeś racje! Mam w M3 dodatkową zakładkę która jest odpowiedzialna za midi Out. A tak naprawdę działa na porcie midi thru. Dziwne przyznam się szczerze te rozwiazania, ale działa. Myślałem źe midi thru to czysty obraz wejscia Midi In. jednak sie pomyliłem.
Jeszcze raz Dziękuje!
hmmmm a ustawienia interpretacji sygnałów w korgu?przejzyj je dokładnie może tam jakas mikro funkcja o mktórej się zapomni/nie zauważy i powoduje kłopot?
...hmmmm a ustawienia interpretacji sygnałów w korgu?przejzyj je dokładnie może tam jakas mikro funkcja o mktórej się zapomni/nie zauważy i powoduje kłopot?...
Czytaj mój ostatni post!
Wszystko działa! Dzięki:)
Czytaj mój ostatni post!
Wszystko działa! Dzięki:)
heheheh szybszy byłeś :)
Pozdro
Pozdro