Nawiązując do felietonu o zastosowaniach delaya w EIS mam pytanie:
jak odwrócić fazę delaya na stopie w celu "pogrubienia" brzmienia,aby zostały wycięte parzyste harmoniczne?Od razu pragnę zaznaczyć,że chodzi mi o delay programowy(VST).Dotychczasowe eksperymenty na stopie perkusji nie dały zadowalającego efektu.
Delay na stopie
JESTEM FARMACEUTĄ. MUZYKĘ TRAKTUJĘ JAKO HOBBY. GRAM NA GITARZE, CENIĘ SOBIE TAKIE ZESPOŁY JAK YES, ASIA, GENESIS. W SWOICH NAGRANIACH STARAM SIE MIERZYĆ W TYM KIERUNKU.
Re: Delay na stopie
Kopiujesz ścieżkę stopy na osobny track, odwracasz fazę (w każdym DAW może to być w innym miejscu) i nakładasz delay... lub po prostu ręcznie przesuwasz całą ścieżke...
Nie wiem czy na pewno da to zamierzony efekt... no ale pokombinować można...
Nie wiem czy na pewno da to zamierzony efekt... no ale pokombinować można...
myślę iż niedokońca o to chodzi...
zrób poprostu fx channel z tym delayem, zrób do niego wysyłkę na stopie, a na kanale fx zrób odwrócenie fazy (taki przycisk z przekreślonym kółkiem)
zrób poprostu fx channel z tym delayem, zrób do niego wysyłkę na stopie, a na kanale fx zrób odwrócenie fazy (taki przycisk z przekreślonym kółkiem)
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
Żeby uzyskać dobrą stopę potrzebujesz dobry EQ + dobry kompressor.
i w DAW robic 2 tracki. jeden z ostrą kompresją stopy a jeden track tej samej stopy bez kompresji .
Głośność wg uznania ale przeważnie stopa bez kompresji idzie o wiele ciszej w celu tylko wypełnienia i uzupełnienia stopy skompresowanej.
Pokombinuj.
i w DAW robic 2 tracki. jeden z ostrą kompresją stopy a jeden track tej samej stopy bez kompresji .
Głośność wg uznania ale przeważnie stopa bez kompresji idzie o wiele ciszej w celu tylko wypełnienia i uzupełnienia stopy skompresowanej.
Pokombinuj.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
Oglądam różne wtyczki-te komercyjne i darmowe i nie trafiłem na "odwracacz fazy" w samym delayu.Istnieje możliwość przeliczenia częstotliwości w celu zmiany fazy albo faktycznie trza odwrócić fazę na tracku.
JESTEM FARMACEUTĄ. MUZYKĘ TRAKTUJĘ JAKO HOBBY. GRAM NA GITARZE, CENIĘ SOBIE TAKIE ZESPOŁY JAK YES, ASIA, GENESIS. W SWOICH NAGRANIACH STARAM SIE MIERZYĆ W TYM KIERUNKU.