Gdzie zdobyć próbki zniekształcone klikami itp?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Yayaya
Gdzie zdobyć próbki zniekształcone klikami itp?

Post autor: Yayaya » sobota 04 kwie 2009, 13:46

Witam.

Potrzebuję zestawu próbek, które będą zniekształcone następującymi rodzajami zakłóceń: click, impulse (low level noise transient), szum tła (poza przydźwiękiem, który akurat sam sobie wygeneruję ... ), pitch defect.
Nie są to wszystkie rodzaje zakłóceń, ale na tych mi najbardziej zależy. Za wszelkie inne zniekształcenia też bardzo będę wdzięczny. Idealnie by dana próbka była zniekształcona tylko 1 rodzajem zniekształcenia. Wtedy łatwo już stworzyć próbkę zniekształconą kilkoma uszkodzeniami naraz.
Szukałem na google, ale ostatnio tyle syfu na sieci jest, że nie idzie znaleźć niczego sensownego.
Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś podał adres jakiejś stronki czy innego źródła, z którego można dostać takie próbki. Może też ktoś chciałby się podzielić własną próbką. Interesuje mnie tylko samo zniekształcenie (więc ewentualnie może to być ok sekundowy fragment jakiegoś nagrania czy jednego dźwięku). Potrzebuję do testowania aplikacji odszumiającej, nie użyję tego w żadnych niecnych celach
Ewentualnie może ktoś poradzi w jaki sposób część zakłóceń sobie wygenerować. Np czy klik (click), który wygeneruję tnąc jakąś próbkę w miejscu, gdzie wartość jest różna od 0, będzie miał własciwości dokładnie tego zniekształcenia? Są generatory szumu, ale to raczej tylko białego itp? (nie ma generatorów impulsów np?)
Może też ktoś zaproponuje inne rodzaje zakłóceń, jakie warto wziąc na tapetę.
Jeżeli sprawa jest niejasna co do rodzajów zakłóceń, to mogę podać namiary do książki opisującej rodzaje zakłóceń (1998).

nablaone
Kontakt:

Re: Gdzie zdobyć próbki zniekształcone klikami itp?

Post autor: nablaone » sobota 04 kwie 2009, 17:30

...Witam.

Potrzebuję zestawu próbek, które będą zniekształcone następującymi rodzajami zakłóceń: click, impulse (low level noise transient), szum tła (poza przydźwiękiem, który akurat sam sobie wygeneruję ... ), pitch defect.
Nie są to wszystkie rodzaje zakłóceń, ale na tych mi najbardziej zależy. Za wszelkie inne zniekształcenia też bardzo będę wdzięczny. Idealnie by dana próbka była zniekształcona tylko 1 rodzajem zniekształcenia. Wtedy łatwo już stworzyć próbkę zniekształconą kilkoma uszkodzeniami naraz.
Szukałem na google, ale ostatnio tyle syfu na sieci jest, że nie idzie znaleźć niczego sensownego.
Bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś podał adres jakiejś stronki czy innego źródła, z którego można dostać takie próbki. Może też ktoś chciałby się podzielić własną próbką. Interesuje mnie tylko samo zniekształcenie (więc ewentualnie może to być ok sekundowy fragment jakiegoś nagrania czy jednego dźwięku). Potrzebuję do testowania aplikacji odszumiającej, nie użyję tego w żadnych niecnych celach
Ewentualnie może ktoś poradzi w jaki sposób część zakłóceń sobie wygenerować. Np czy klik (click), który wygeneruję tnąc jakąś próbkę w miejscu, gdzie wartość jest różna od 0, będzie miał własciwości dokładnie tego zniekształcenia? Są generatory szumu, ale to raczej tylko białego itp? (nie ma generatorów impulsów np?)
Jeżeli sprawa jest niejasna co do rodzajów zakłóceń, to mogę podać namiary do książki opisującej rodzaje zakłóceń (1998)....

Edytorem próbek możesz sobie wygenerować zakłócenia. Np w audacity można rysować przebieg sygnał przy pomocy myszki. Możesz namalować deltę diraca, skopiować ja wielokrotnie i będziesz miał ciekawe zakłucenie. I chyba to będzie click.

Tu są dziwne dzwięki:

http://www.freesound.org/tagsViewSingle.php?id=6811

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » sobota 04 kwie 2009, 21:53

przeczytaj prywatną wiadomosc

Awatar użytkownika
grafit.

Post autor: grafit. » sobota 04 kwie 2009, 22:08

A uzywales kiedys waves vinyl albo trash, hum i noise..
Domorosły muzyk, realizator, inżynier dźwięku :)

jtbili

Post autor: jtbili » sobota 04 kwie 2009, 23:36

...Witam.

Jeżeli sprawa jest niejasna co do rodzajów zakłóceń, to mogę podać namiary do książki opisującej rodzaje zakłóceń (1998)....
Witam,

Próbki zakłocone dostępne są na stronach producentów do odnawiania nagrań - takich jak iZOtope, Algorithmix, Waves, DART, Cedar Audio i wielu innych. iZotope opracował wtyczkę VST, która generuje 9 rodzajów aniekształceń i zakłoceń - kliki, trzaski, szumy, kołysania itp. Wtyczka jest darmowa.
Co do kształtu zniekształceń - najłatwiej jest wygenerować kliki i trzaski, bowiem sa to zakłócenia impulsowe o stosunkowo małym czasie trwania i bardzo dużej amplitudzie i szybkości narastania dźwięku.

Pozdrawiam,

Janusz Biliński

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » niedziela 05 kwie 2009, 15:12

Dzięki wszystkim za pomoc.

Najważniejszego zapomniałem dodać. Interesują mnie w zasadzie zakłócenia typowe dla starych płyt winylowych. Wszelkie inne zakłócenia i esksperymenty są także mile widziane, ale jako dodatek.

Próbki z freesound jako taki dodatek właśnie się przydadzą, ściągnę sobie kilka na początek.

Rozważałem też szukanie próbek demonstracyjnych na stronach producentów, np Waves, ale jakoś na stronie Wavesa nic nie znalazłem Obadam jeszcze innych wymienionych producentów.

Wydaje mi się, że strzałem w dziesiątkę jest właśnie wspomniany iZotope Vinyl, właśnie go ściągnąłem. Jeśli ten generator zakłóceń winylowych jest wierny swoim wzorcom, to własnie takie rozwiązanie mnie najbardziej interesuje. Jeżeli ktoś poleci jeszcze jakieś podobne narzędzie, to będe wdzięczny.

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » niedziela 05 kwie 2009, 15:14

aha, temat możnaby zmienić na np: "Gdzie znaleźć zakłócenia typowe dla starych płyt winylowych?"

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » niedziela 05 kwie 2009, 15:28

znalazłem jeszcze Steinberg Grungelizer oraz LFX 1310

ODPOWIEDZ