Mikrofon na scenę do ballad jazzowych
Noszę się z zamiarem kupna mikrofonu dynamicznego do ballad jazzowych...chodzi mi o ciepłe , szerokie brzmienie...Słyszałem duzo dobrego nt.majków Audio-technica , Beyerdynamic , czy Audix...
Czy ktoś miał okazję spiewać lub nagłasniać wokalistę na któryms z wybranych mikrofonów? Pozdro!
Czy ktoś miał okazję spiewać lub nagłasniać wokalistę na któryms z wybranych mikrofonów? Pozdro!
Jestem nauczycielem muzyki
Re: Mikrofon na scenę do ballad jazzowych
do ballad jazzowych znakomicie sprawdzi sie pojemnosc neumann kms 105.
...do ballad jazzowych znakomicie sprawdzi sie pojemnosc neumann kms 105.
...
Może się sprawdzić ale nie musi. Zależy od wielu czynników(emisja, tembr, sybilanty, skala itp.). Trudniej dobierać wokalistów do mikrofonu niż na odwrót
Trzeba by wybrać własnousznie
...
Może się sprawdzić ale nie musi. Zależy od wielu czynników(emisja, tembr, sybilanty, skala itp.). Trudniej dobierać wokalistów do mikrofonu niż na odwrót

...Noszę się z zamiarem kupna mikrofonu dynamicznego do ballad jazzowych...
To proste!
Znajdź na rynku dynamika na którym będzie pisało "only jazz ballad" albo podobnie i masz problem z czerepa.
[addsig]
To proste!
Znajdź na rynku dynamika na którym będzie pisało "only jazz ballad" albo podobnie i masz problem z czerepa.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Polecam Ci AT AE 6100, którego sam używam.
Dla mnie to jeden z najlepszych dynamików na scenę.
Pojawił sie również RODE M1, ciekawe czy ktoś może się na jego temat wypowiedzieć, bo w artykułach jest wstępnie chwalony, ma gwarancję dożywotnią i nawet przystępną cenę, porównująć z klasykami z riderów.
Dla mnie to jeden z najlepszych dynamików na scenę.
Pojawił sie również RODE M1, ciekawe czy ktoś może się na jego temat wypowiedzieć, bo w artykułach jest wstępnie chwalony, ma gwarancję dożywotnią i nawet przystępną cenę, porównująć z klasykami z riderów.
neuman KSM105 jest naprawdę wielki ale małe ale
1.Jest superkardioidą więc wymaga śpiewania w osi
2. Bezwzględnie demaskuje niedoskonałości wokalne
3. Monitory a najlepiej jeden stawiać dokładnie z tyłu
Dla świadomego wokalisty umiejącego operować dynamiką wokalu wspaniałe narzędzie
Dla świadomego wokalisty umiejącego operować dynamiką wokalu wspaniałe narzędzie

zawodowo pracujący akustyk live i studio
...Polecam Ci AT AE 6100, którego sam używam.....
Jaką muzę śpiewasz?
Swoją drogą-nie brakuje góry , bo ten mikrofon ma góre do 15 kHz...
Jaką muzę śpiewasz?
Swoją drogą-nie brakuje góry , bo ten mikrofon ma góre do 15 kHz...

Skoro jest superkardioidą to monitory dwa i absolutnie nie z tyłu a z boku ok 120 stopni
Głównie pop, rock.
A Ty zaśpiewasz powyżej 15 000Hz ?
Z tego co wiem to śpiewa do tej wkładki, tylko w bezprzewodowcach: Kora, Lipnicka, Sistas, Porter, Kiljański i chyba im nie brakuje góry.
Neumann ksm, świetny, a alternatywą dla niego jest też AE 5400 (pojemnik). To też mój typ w korelacji jakość/cena.
A Ty zaśpiewasz powyżej 15 000Hz ?
Z tego co wiem to śpiewa do tej wkładki, tylko w bezprzewodowcach: Kora, Lipnicka, Sistas, Porter, Kiljański i chyba im nie brakuje góry.
Neumann ksm, świetny, a alternatywą dla niego jest też AE 5400 (pojemnik). To też mój typ w korelacji jakość/cena.
"A Ty zaśpiewasz powyżej 15 000Hz ?....."
Nie o to chodzi...Byc może nasunęło mi się porównanie z moim "zenkiem"e865 ,który ma u góry 20 kHz...choć wcale nie twierdzę że bzrzmi lepiej od AT...
"Z tego co wiem to śpiewa do tej wkładki, tylko w bezprzewodowcach: Kora, Lipnicka, Sistas, Porter, Kiljański i chyba im nie brakuje góry....."
Słyszałem , że Porter i Lipnicka spiewają do Audio-techniki , tylko nie wiedziałem jaki to model...
A w ogóle , kolego DCG dzięki za Twoje opinie!
Nie wiesz przypadkiem jak na tle proponowanego przez Ciebie AT wypada Beyerdynamic TG-X 80? Pozdro!