Przesiadka z PC na MAC, wasze doświadczenia.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
TiamaT
Przesiadka z PC na MAC, wasze doświadczenia.

Post autor: TiamaT » czwartek 19 mar 2009, 15:23

Witam,
zamierzam w tym roku przejść na platformę OS X ( sprzęt mac pro) w tej chwili pracuję (amatorsko) na windows xp, generalnie w multimediach.
Osx i świat maców jest mi jako taki znany, od ponad roku mocno się tym interesuje, miałem też okazję po wielkiej męczarni z odpaleniem pobawić się osx86 leopard na swoim PC. Decyzja o przejściu na osx jest w moim przypadku pewna, jedynie co mnie teraz dzieli to po prostu kasa.

Przeprowadzką z Pc na Mac z pewnością zajmie mi trochę czasu na to żeby móc normalnie pracować na nowym sprzęcie. W związku z tym proszę was o wasze doświadczenia, na co zwrócić uwagę, na co się przygotować, co przygotować, żeby ta przeprowadzka poszła gładko. Mile widziane są również problemy na jakie was spotkały oraz rzeczy, które was drażnią w osx (leopard). Opinia na temat pracy na osx w stosunku do windows również mile widziana.

Obecnie pracuje na Cubase, Adobe AE, PhotoPhop. Zamierzam, zmienić pierwsze 2 programy na Logic studio oraz Final Cut studio. Zmuszony jestem również na wymianę karty muzycznej z echo audio miamidi na Firewire 1814 ( myślę, że to dobre) gdyż mac pro nie ma slotu PCI.

Ale uprzejmie proszę aby nie rozpętać tutaj bezsensownej walki PC vs Mac, jeśli ktoś nie ma dobrego doświadczenia w pracy na mac-ach nie musi się tutaj wypowiadać. Natomiast jeśli jest tutaj osoba, która dokonał migracji z MAC NA PC, bardzo chętnie proszę o kilka zdań, dlaczego ale to jest raczej rzadkość ?:>.

Dzięki.

Montuno

Re: Przesiadka z PC na MAC, wasze doświadczenia.

Post autor: Montuno » czwartek 19 mar 2009, 15:41

Temat mam aktualny.
Przesiadłem się na maka w ubiegłym roku. Tyle, że na wersje mobilna(laptop). W przypadku PC miałem stacjonarne.

Czego mi brakuje:
1)Możliwości korzystania z formatów activex, (nie działa mi dom maklerski), byc moze nie umiem tego obejść.
2)Szybkości kilku rzeczy, które w cubase robiłem w kilka sekund m.in.:
-fade na ścieżkach audio
-pogłoszenie, lekka korekcja, narzucenie efektu -na dany region (kawałka audo).
3)Kilku vst(nie dlatego, że były takie świetnie, ale dlatego, że się do nich przyzwyczaiłem). Warto wspomnieć, że wiele z nich jest też w formatach Macowych.
4) Musiałem też pożegnać się z Multifacem(zmieniłem na Fireface).

Zalety:

Macbooka Pro ma go od roku, i nic złego takiego co bym zauważył się niedzieje. Nie formatowany od roku. System chodzi bez zarzutów.
Korzystam z logica i sibeliusa na codzień.
Nie mam żadnych wtyczek firm trzecich.
Routowanie sygnału, i opcja sidechain w logicu to poprostu bajka.
Anlizator widma na pluginach eq też do plusów należy.

Poza tym fakt, że nic mi się z driverami nie krzaczy, kiedy to naprzykład robie muzyke, nagle dzwoni skype. Nic mi nie trzeszczy ani nie sypie komunikatami, że inna aplikacja używa już audio. Dzwięk sie ładnie ścisza, i możesz rozmwiać...

Czy bym drugi raz kupił?
Pewno tak, bo mobilna maszyna rzecz piękna, ale są też mobilne Lapki z vista, na którym możesz sobie postawić xp, jednak sam wiesz jak jest.
Oczywiście na macku tez można postawić xp, ale czy o to chodzi...
Można też Cubase... No nic pozdrawiam. Jakby co to pytaj:).
Aha - napewno nie jest tak, że brzmi lepiej, ale napewno potrafi zainspirować.

RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

TiamaT

Post autor: TiamaT » czwartek 19 mar 2009, 15:55

...Temat mam aktualny.
Przesiadłem się na maka w ubiegłym roku. Tyle, że na wersje mobilna(laptop). W przypadku PC miałem stacjonarne.

Czego mi brakuje:
1)Możliwości korzystania z formatów activex, (nie działa mi dom maklerski), byc moze nie umiem tego obejść.
2)Szybkości kilku rzeczy, które w cubase robiłem w kilka sekund m.in.:
-fade na ścieżkach audio
-pogłoszenie, lekka korekcja, narzucenie efektu -na dany region (kawałka audo).
3)Kilku vst(nie dlatego, że były takie świetnie, ale dlatego, że się do nich przyzwyczaiłem). Warto wspomnieć, że wiele z nich jest też w formatach Macowych.
4) Musiałem też pożegnać się z Multifacem(zmieniłem na Fireface).

Zalety:

Macbooka Pro ma go od roku, i nic złego takiego co bym zauważył się niedzieje. Nie formatowany od roku. System chodzi bez zarzutów.
Korzystam z logica i sibeliusa na codzień.
Nie mam żadnych wtyczek firm trzecich.
Routowanie sygnału, i opcja sidechain w logicu to poprostu bajka.
Anlizator widma na pluginach eq też do plusów należy.

Poza tym fakt, że nic mi się z driverami nie krzaczy, kiedy to naprzykład robie muzyke, nagle dzwoni skype. Nic mi nie trzeszczy ani nie sypie komunikatami, że inna aplikacja używa już audio. Dzwięk sie ładnie ścisza, i możesz rozmwiać...

Czy bym drugi raz kupił?
Pewno tak, bo mobilna maszyna rzecz piękna, ale są też mobilne Lapki z vista, na którym możesz sobie postawić xp, jednak sam wiesz jak jest.
Oczywiście na macku tez można postawić xp, ale czy o to chodzi...
Można też Cubase... No nic pozdrawiam. Jakby co to pytaj:).
Aha - napewno nie jest tak, że brzmi lepiej, ale napewno potrafi zainspirować.

...
Wielkie dzięki za odpowiedź. Potwierdziłeś kilka kwestii, które mnie przekonują do mac-a i osx.
Jak sam mówisz, nie ma problemu ze sprzętem, driverami a co za tym idzie stabilnością, osx potrafi działać bez spowolnienia nawet latami, sprzęt po prostu robi swoje a ty pracujesz. Myślę, że problemy z oprogramowania to sprawa w znacznym stopniu indywidualna, ale z moich obserwacji soft taki jak Logic studio czy final cut jest, bardziej intuicyjny niż inne. Ale niestety nie miałem okazji przetestować na własnej, skórze obejrzałem wiele video tutoriali. Swoją drogą nawet amatorski imovie 09 ma pewne funkcje, które są szybsze niż w Final Cut.
Jeśli możesz jeszcze powiedzieć ile lat pracowałeś na windowsie oraz jak sam system osx Ci przypadł do gustu jeśli chodzi o pracę?.

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » czwartek 19 mar 2009, 16:03

Cześć

Od maja jestem użytkownikiem Macbooka. Jestem bardzo zadowolony, od maja mogę bez kłopotu zagrać koncert. Zamykam komputer w domu , a na scenie otwieram i gram. Najlepsze jest to, że to naprawdę działa. Kilka dni temu kupilem drukarke 3w1 HP WIFI. Drukareczka ma super interface na PC kolorowy, no cudo tylke, że się czasem zacina, podczas gdy na leosiu wyglada salbo ale dziala genialnie. Generalnie jest to narzędzie do pracy. Wady są dość uporczliwe. Trzeba kupic legalne oprogramowanie. i o dziwo mam wrażenie, że tego z H2O czasem działało stabilniej:) Długo zwlekałem z zakupem macbooka, cena byla kosmiczna, teraz wiem dlaczego:)

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » czwartek 19 mar 2009, 17:06

Również kupiłem MBP i jestem zadowolony.
Tzn. przesiadka jest nie całkiem, bo mam również laptopy PC i będę miał, ale z Maćka jest bardzo zadowolony i to mój ulubiony sprzęt.

Wady? Mniej osób go ma i dlatego trudniej o pomoc.
Co do zwieszek, to równiez miałem kilka, szczególnie na początku, ale potem juz gitara. Jak coś się powiesi, to najczęściej nie ma wpływu na cały system. Chociaż kilka razy...
Oprogramowanie trudniej dostępne i bywa droższe- również mniej osób posiada i trudniej o tutoriale, szczególnie po polsku.
Cena...
Bywają kłopoty z niektórymi kartami dźwiękowymi.
Niestety nie ma niektórych programów na Maca.

Zalety: to działa i budzi sympatię.
Logic super program. Ma wszystko co na początek potrzeba, a pracuje też z zewnętrznymi wtyczkami. Na PC też chętnie bym na nim popracował, ale wiadomo...
Nie ma groma szalejących wirusów stąd nie trzeba ładować masy zabezpieczającego softu, który połyka część mocy obliczeniowej kompa i też potrafi kosztować.
Mac potrafi włączać się 30-50 sekund, a wyłączać 8.
Zresztą i tak sporo ludzi nie wyłącza Maca tylko go usypia, pracując tak tygodniami. Wybudzenie to również sekunda.

Jedną z najfajnieszych funkcji mac.osx jest sumowanie kart dźwiękowych. Tzn. można w systemie zintegrować kilka interfejsów i programy widzą sumę wejść i wyjść. To bardzo konkretna funkcja, która działa!

Gdybym musiał pracować tylko na jednej platformie wybrałbym Maca, ponieważ subiektywnie bardziej mi pasuje.
Ale przez lata miałem PC i stąd posiadam zbiór programów, które musiałbym kupic od nowa, albo szukać odpowiedników. Ale z PC równiez byłem zadowolony.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ