Ableton Live 7 + ESI maya 44
Witam - mam pytanie - czy korzystajac z karty dzwiekowej maya 44 mozna w abletonie ustalic osobne 2 kanaly mono na wyjscie dla metronomu dla ( na sluchawki perkusity i klawiszowca) oraz stereo (lewy/prawy) dla wyjscia na glosniki?? Chodzi o granie na zywo z wykorzystaniem loopow i vst w abletonie. Wszystko grane bedzie pod metyronom. Nie wiem czy sam metronom mozna tak pokierowac - ale jesli metronom bedzie w postaci sciezki wave to chyba powinno tak sie dac. W cubase widzialem jak kolega tak robil - ale czy w abletonie tez mozna tak zrobic???

Re: Ableton Live 7 + ESI maya 44
...Witam - mam pytanie - czy korzystajac z karty dzwiekowej maya 44 mozna w abletonie ustalic osobne 2 kanaly mono na wyjscie dla metronomu dla ( na sluchawki perkusity i klawiszowca) oraz stereo (lewy/prawy) dla wyjscia na glosniki?? Chodzi o granie na zywo z wykorzystaniem loopow i vst w abletonie. Wszystko grane bedzie pod metyronom. Nie wiem czy sam metronom mozna tak pokierowac - ale jesli metronom bedzie w postaci sciezki wave to chyba powinno tak sie dac. W cubase widzialem jak kolega tak robil - ale czy w abletonie tez mozna tak zrobic???
...
Funkcji kierowania metronomu na konkretny kanal nie ma ale mozna tak jak mowisz nagrac go na jednej sciezce i dac output na np 1/2 jesli to twoje wyjscie sluchawkowe. Reszte sladow ustawic na 3/4 czli wyjscie glosnikowe i juz. O to chodzilo tak?:)
Pozdrawiam:)

Funkcji kierowania metronomu na konkretny kanal nie ma ale mozna tak jak mowisz nagrac go na jednej sciezce i dac output na np 1/2 jesli to twoje wyjscie sluchawkowe. Reszte sladow ustawic na 3/4 czli wyjscie glosnikowe i juz. O to chodzilo tak?:)
Pozdrawiam:)
No dokladnie - z tym ze chce nagrac dwie sciezki metronomu - dla dwoch wyjsc mono - reszta wyjsc (lewy/prawy) bedzie dla loopow. Czyli juz wiem ze tak mozna - git! - jeszcze tylko kwestia gdzie to sie ustawia?? ;);)
...No dokladnie - z tym ze chce nagrac dwie sciezki metronomu - dla dwoch wyjsc mono - reszta wyjsc (lewy/prawy) bedzie dla loopow. Czyli juz wiem ze tak mozna - git! - jeszcze tylko kwestia gdzie to sie ustawia?? ;);)
...
Aha i jeszcze jedna sprawa - wiem jak zmapowac sciezki tak by je uruchamiac i zatrzymywac z klawisza - problem w tym, ze uruchamiac moge dowolny loop, w dowolnym momencie - ale zatrzymywac wszystkie razem - bo nie wiem jak zmapowac by kazda sciezka zatrzymywana byla osobno. Wlasciwie chodzi mi o to by sciezka z metronomem nie byla zatrzymywana w ogole - ale jesli mam tak zrobione ze STOP jest dla wszytskich sciezek, wowczas i metronom mi sie zatrzyma - a tego bysmy nie chcieli ;) Moze mozna jakos "zamrozic" te sciezki metronomu by sie nie zatrzymywaly, lub przypisac kazdej sciezce osobny klawisz STOP" ?? jak rozwiazac taki problem??
...
Aha i jeszcze jedna sprawa - wiem jak zmapowac sciezki tak by je uruchamiac i zatrzymywac z klawisza - problem w tym, ze uruchamiac moge dowolny loop, w dowolnym momencie - ale zatrzymywac wszystkie razem - bo nie wiem jak zmapowac by kazda sciezka zatrzymywana byla osobno. Wlasciwie chodzi mi o to by sciezka z metronomem nie byla zatrzymywana w ogole - ale jesli mam tak zrobione ze STOP jest dla wszytskich sciezek, wowczas i metronom mi sie zatrzyma - a tego bysmy nie chcieli ;) Moze mozna jakos "zamrozic" te sciezki metronomu by sie nie zatrzymywaly, lub przypisac kazdej sciezce osobny klawisz STOP" ?? jak rozwiazac taki problem??

...tak jest taka możliwość:
Tobie chodzi chyba o okno session view,
w każdej ścieżce nad faderami głośności jest taki kwadracik, ten kwadracik powoduje zatrzymanie się tylko jednej ścieżki, spróbuj go zmapować na klawiaturze, powinno zatrzymać ścieżkę.
chyba dokładnie opisałem
pozdr...
te przyciski zolte - z numerami kolejnymi sciezki tak??
Tobie chodzi chyba o okno session view,
w każdej ścieżce nad faderami głośności jest taki kwadracik, ten kwadracik powoduje zatrzymanie się tylko jednej ścieżki, spróbuj go zmapować na klawiaturze, powinno zatrzymać ścieżkę.
chyba dokładnie opisałem
pozdr...
te przyciski zolte - z numerami kolejnymi sciezki tak??
...o to mi chodziło(zaznaczona na czerwono):
http://img407.imageshack.us/img407/4462/session.jpg
i ten przycisk zmapować, on powoduje zatrzymanie się ścieżki na kanale....
aaa - teraz kumam - dzieki wielkie
http://img407.imageshack.us/img407/4462/session.jpg
i ten przycisk zmapować, on powoduje zatrzymanie się ścieżki na kanale....
aaa - teraz kumam - dzieki wielkie

Czyli zostaje mi jeszcze pytanie gdzie sie ustawia do ktorego z 4 kanalow karty dzwiekowej wysylana jest sciezka audio??

... Czyli zostaje mi jeszcze pytanie gdzie sie ustawia do ktorego z 4 kanalow karty dzwiekowej wysylana jest sciezka audio??
...
W arrangement view o prawej stronie kazdej sciezki powinna byc sekcja in/out, jesli nie ma zalaczasz ja (view-> in/out lub ctrl+alt+I), w sekcji in/out masz pod przyciskami in/auto/off okienko w ktorym wybierasz gdzie ma byc wysylany sygnal audio z danej sciezki (master ext out itp) wybierasz ext out to Twoja karta muzyczna i w okienku nizej 1/2 -w przypadku twojej karty wyjscie stereo nr 1 ,1-lewy kanal wyjscia stereo nr1, 2 prawy kanal...., 3/4 drugie wyjscie stereo.... tyle:)

W arrangement view o prawej stronie kazdej sciezki powinna byc sekcja in/out, jesli nie ma zalaczasz ja (view-> in/out lub ctrl+alt+I), w sekcji in/out masz pod przyciskami in/auto/off okienko w ktorym wybierasz gdzie ma byc wysylany sygnal audio z danej sciezki (master ext out itp) wybierasz ext out to Twoja karta muzyczna i w okienku nizej 1/2 -w przypadku twojej karty wyjscie stereo nr 1 ,1-lewy kanal wyjscia stereo nr1, 2 prawy kanal...., 3/4 drugie wyjscie stereo.... tyle:)