Adaptacja pomieszczenia do produkcji muzyki

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bean
Adaptacja pomieszczenia do produkcji muzyki

Post autor: bean » sobota 07 lut 2009, 23:08

Witajcie!

Adaptacja pomieszczeń była już poruszana na łamach tego forum nie raz ale ja mam kilka szczegółowych pytań więc proszę admina o nieusuwanie postu.

Mam pomieszczenie na parterze o wymiarach 4,70m X 4,35m i wysokości ok. 2,4m

Na dłużej ścianie jest okno (mniej wiecej po środku - dość małej wysokości) a na krótszej drzwi, pozostałe ściany są pełne - bez żadnych przeszkód.

Jak w takim pomieszczeniu ustawili byście swoje stanowisko ? (w którą stronę skierować monitory?) Ja myślałem o tym aby monitory ustawić tyłem do drzwi (bokiem do okna), oczywiście wtedy za monitorami by były ustroje (chociaż od monitorów do ściany by było z 1,5-2m) i również po bokach ustroje tylko że jeden z nich częściowo wypadnie na oknie i teraz pytanie - czy np. przykręcić płytę gipskartonową/pcv na okno i na nią dać ustój czy poprostu to olać i na oknie dać roletę tak jak na normalnym oknie?

Co zrobić ze ścianą za monitorami? będzie tam stała sofa a nad nią napewno też ustrój (rozpraszający)?

Troche to chaotycznie opisałem, jutro postaram się wstawić jakieś rysunki jak ja to widzę.

O adaptacji czytalem już dużo ale bede wdzieczny za każdą radę i pomoc.
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Adaptacja pomieszczenia do produkcji muzyki

Post autor: Tadeo » niedziela 08 lut 2009, 12:50

a te monitory to bardziej takie czy takie są?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 08 lut 2009, 12:53

miało być czy takie. Ten brak edycji postów

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » niedziela 08 lut 2009, 18:24

Kolega widzę chyba uskutecznia tworzenie muzyki w łazience albo kuchni i najwyraźniej nieźle mu to idzie. Pozdrawiam ;)

jakieś inne propozycje?
[/b]

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » niedziela 08 lut 2009, 18:37

Na stronie IGS'a było kiedys pokazane jak zrobić ustrój akustyczny...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » niedziela 08 lut 2009, 19:21

Jest nadal i mogę go bez problemu wykonać, sęk w tym ze mam kilka wątpliwości jak i gdzie dokładnie (jakiego typu) ustroje rozwiescć/ustawić
[/b]

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 08 lut 2009, 19:42

...Jest nadal i mogę go bez problemu wykonać, sęk w tym ze mam kilka wątpliwości jak i gdzie dokładnie (jakiego typu) ustroje rozwiescć/ustawić...
Jesli w pomieszczeniu sa gole sciany i brak mebli i ma byc to pomieszczenie wylacznie do realizacji to po pierwsze w miejscach pierwszych odbic, a w przypadku twojego pomieszczenia, ktore jest "male" z punktu widzenia aukstyki... to powinienes je wrzucic wszedzie gdzie sie da... szczegolnie na suficie, ktory jest nisko... no i w rogach...

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 08 lut 2009, 20:01

Kurdek, miałem gdzieś odnośnik do stronki, gdzie się wrzucało wymiary pomieszczenia i programik wyliczał (i pokazywał) miejsca, w których należałoby takie ustroje umieścić
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » niedziela 08 lut 2009, 21:10

...Kurdek, miałem gdzieś odnośnik do stronki, gdzie się wrzucało wymiary pomieszczenia i programik wyliczał (i pokazywał) miejsca, w których należałoby takie ustroje umieścić...
O panie, jak byś znalazł tą stronę to by było genialnie ;)
[/b]

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » niedziela 08 lut 2009, 21:20

......Jest nadal i mogę go bez problemu wykonać, sęk w tym ze mam kilka wątpliwości jak i gdzie dokładnie (jakiego typu) ustroje rozwiescć/ustawić...
Jesli w pomieszczeniu sa gole sciany i brak mebli i ma byc to pomieszczenie wylacznie do realizacji to po pierwsze w miejscach pierwszych odbic, a w przypadku twojego pomieszczenia, ktore jest "male" z punktu widzenia aukstyki... to powinienes je wrzucic wszedzie gdzie sie da... szczegolnie na suficie, ktory jest nisko... no i w rogach... ...

Jeśli dam ustroje na scianach bocznych i suficie (pierwsze odbicie) za monitorami oraz przed i do tego półwalce w rogach to czy to wystarczy?

Czy na boki i sufit dać lepiej te ustroje DIY czy lepiej cos dedykowanego (rozpraszająco pochłaniającego) z pianki?

Na rogi raczej nie bedzie kasy na specjalne bass trapy więc chyba pozostaje dać szerokopasmowe narożniki (półwalce) z droższej pianki i ew. zamontować je w pewnej odległosci od sciany.
[/b]

ODPOWIEDZ