Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Masters
Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek

Post autor: Masters » niedziela 01 lut 2009, 16:09

Link do opisu na e-muzyk
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/1015/31/

NA stronie producenta 60 dniowe demo.

JAkie są Wasze wrażenia ?\\
Czy rzeczywiście można polegać na Tym miksując tylko na słuchawkach ?

Awatar użytkownika
doministry1

Re: Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek

Post autor: doministry1 » niedziela 01 lut 2009, 17:15

...Link do opisu na e-muzyk
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/1015/31/

NA stronie producenta 60 dniowe demo.

JAkie są Wasze wrażenia ?\\
Czy rzeczywiście można polegać na Tym miksując tylko na słuchawkach ?...
Jutro sprawdzam!
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » niedziela 01 lut 2009, 21:29

Cytat ze strony e-muzyk:

"Odsłuchując ten sam materiał na zestawie głośnikowym, sygnał z wcześniej wspomnianego prawego kanału dotarłby również do lewego ucha - z tym, że z opóźnieniem i niższym poziomem. "

Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje? Z doświadczeń ze "sztuczną glową" wynika że EQ jest przede wszystkim odpowiedzialne za symulację rozlokowania w przestrzeni (tu panoramie tylko). Pominę chyba kwestię samego pomysłu - to jakaś odpowiedź na potrzeby bezbudżetowego homerecordingu? Kolejny super audio bubel. Teraz ludzie którzy w życiu monitorów nie słyszeli zaczną robić na tym miks i master hehe.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 01 lut 2009, 21:48

...Cytat ze strony e-muzyk:

"Odsłuchując ten sam materiał na zestawie głośnikowym, sygnał z wcześniej wspomnianego prawego kanału dotarłby również do lewego ucha - z tym, że z opóźnieniem i niższym poziomem. "

Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje?

Owszem
a czy wspomniana wtyczka, to bubel, czy nie - to juz inna rzecz

P.S. Byly konstruowane duzo bardziej zaawansowane procesory zwiazane z powyzszym zjawiskiem opoznienia, wlacznie z takimi, ktore nie byly stworzone dla sluchawek, a dla glosnikow :-]
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 01 lut 2009, 22:41

Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje? Z doświadczeń ze "sztuczną glową" wynika że EQ jest przede wszystkim odpowiedzialne za symulację rozlokowania w przestrzeni (tu panoramie tylko). Pominę chyba kwestię samego pomysłu - to jakaś odpowiedź na potrzeby bezbudżetowego homerecordingu? Kolejny super audio bubel. Teraz ludzie którzy w życiu monitorów nie słyszeli zaczną robić na tym miks i master hehe.
...
ehh...
330m/s - pr dzwieku
0,2m - odleglos miedzy uszami...
0,2/330=6e-4
Czyli 0,6ms... wrzuc sobie ta sama probke w lewy i prawy kanal, nastepnie przesun jedna z nich... (przesadzajac) o 1ms... jesli nie slysysz różnicy to wspolczuje

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 02 lut 2009, 03:38

ehh...
330m/s - pr dzwieku
0,2m - odleglos miedzy uszami...
0,2/330=6e-4
Czyli 0,6ms... wrzuc sobie ta sama probke w lewy i prawy kanal, nastepnie przesun jedna z nich... (przesadzajac) o 1ms... jesli nie slysysz różnicy to wspolczuje ...

Bzdura Tak nie stawia się monitorów żeby wyprowadzać takie obliczenia, dodatkowo robić w nich błędy i jeszcze je naciągać. Z moich obliczeń przy Twoich założeniach wychodzi ~0,06ms. Przy założeniach poprawnych geometrycznie wychodzi ~0,03 (mniej więcej!) Przesuń poprawnie jeden z kanałów i zaobserwuj jak Twój mózg to zinterpretuje i sam stwierdź ile taki zabieg pomaga uczynić ze słuchawek (nie wiadomo jakich) monitory - bo o to się Panie śmiechu generalnie rozchodzi. Albo przetestuj plugin i podziel się wrażeniami. Ja mam to za sobą i jest takie guanko jakiego się spodziewałem - kiedyś spotkałem się z taką nieudaczną próbą symulacji odsłuchu monitorowego w ustawieniach kart creative
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 02 lut 2009, 09:41

policz jeszcze raz dokladnie :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 02 lut 2009, 11:16

Tak jak się spodziewałem- byłem do tego sceptycznie nastawiony od początku i nie musiałem nawet ściągać, by się przekonać jak ta wtyka stoi ;)
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 02 lut 2009, 12:25

Bzdura Tak nie stawia się monitorów żeby wyprowadzać takie obliczenia, dodatkowo robić w nich błędy i jeszcze je naciągać. Z moich obliczeń przy Twoich założeniach wychodzi ~0,06ms. Przy założeniach poprawnych geometrycznie wychodzi ~0,03 (mniej więcej!) Przesuń poprawnie jeden z kanałów i zaobserwuj jak Twój mózg to zinterpretuje i sam stwierdź ile taki zabieg pomaga uczynić ze słuchawek (nie wiadomo jakich) monitory - bo o to się Panie śmiechu generalnie rozchodzi. Albo przetestuj plugin i podziel się wrażeniami. Ja mam to za sobą i jest takie guanko jakiego się spodziewałem - kiedyś spotkałem się z taką nieudaczną próbą symulacji odsłuchu monitorowego w ustawieniach kart creative
...
Nie chodzilo mi o to czy ta wtyczka działa czy nie... bo mnie to akurat nie interesuje:-) tylko o gadanie ze takie przesuniecia nie moga nic wniesc i zmienic... to mnie w twojej wypowiedzi razilo... i tyle...

A co do obliczen to sorry ale odsylam jeszcze raz do kalkulatora...

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 02 lut 2009, 18:31

tylko o gadanie ze takie przesuniecia nie moga nic wniesc i zmienic... to mnie w twojej wypowiedzi razilo... i tyle...

Nie napisałem, że nic nie daje i nic nie zmienia w ogóle. Sam napisałem o odległościach i prędkości dźwięku bo zdaję sobie sprawę z ich istnienia Pytanie moje było czy to cokolwiek daje w tym konkretnym przypadku - czyli w przypadku dążenia do symulacji monitorów na słuchawkach... Nie napiszę co stwierdziłem sam po zabawie z tą wtyką bo jeszcze ktoś poczuje się popchnięty do zakupu. Chodzi o przecedzanie komara a połykanie wielbłąda - nikt tam nie kwestionuje jakości Twoich słuchawek, wiesz, każde są dobre i w komplecie z tym niemalże doskonałym pluginem masz już monitory! A każdy powinien wiedzieć, że nawet najlepsze słuchawki tu nie pomogą. Plugin ma też wady sam w sobie - np po zawężeniu panoramy dźwięki nadal pojawiają się skrajnie w kanale - odbicia od mojego okna po prawej? ;) Brakuje jeszcze tam przełącznika typu: DYNAUDIO AIR 12 - A.D.A.M. Audio A7 - DIGIDESIGN RM2.... jak w modelatorze mikrofonów Antaresa... Pisząc te rzeczy robisz tak jakbyś miał udowadniać że kruszec wykorzystany do produkcji kabli mających poprawić i ocieplić twój środek i dać bardziej miękki i kontrolowany bas, jest faktycznie złotem zgodnie z zapewnieniem producenta. Ja się pytam: I co z tego? Będę bojkotował takie wynalazki

ale odsylam jeszcze raz do kalkulatora...

Ale że niby ja źle napisałem? Kilka razy to liczyłem i to samo mi wychodzi. Być może gdzieś coś zjadam
[addsig]

ODPOWIEDZ