Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek
Link do opisu na e-muzyk
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/1015/31/
NA stronie producenta 60 dniowe demo.
JAkie są Wasze wrażenia ?\\
Czy rzeczywiście można polegać na Tym miksując tylko na słuchawkach ?
Czy rzeczywiście można polegać na Tym miksując tylko na słuchawkach ?
- doministry1
Re: Redline Monitor - emulator monitorów bliskiego pola dla słuchawek
...Link do opisu na e-muzyk
Czy rzeczywiście można polegać na Tym miksując tylko na słuchawkach ?...
Jutro sprawdzam!
Czy rzeczywiście można polegać na Tym miksując tylko na słuchawkach ?...
Jutro sprawdzam!
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator
Cytat ze strony e-muzyk:
"Odsłuchując ten sam materiał na zestawie głośnikowym, sygnał z wcześniej wspomnianego prawego kanału dotarłby również do lewego ucha - z tym, że z opóźnieniem i niższym poziomem. "
Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje? Z doświadczeń ze "sztuczną glową" wynika że EQ jest przede wszystkim odpowiedzialne za symulację rozlokowania w przestrzeni (tu panoramie tylko). Pominę chyba kwestię samego pomysłu - to jakaś odpowiedź na potrzeby bezbudżetowego homerecordingu? Kolejny super audio bubel. Teraz ludzie którzy w życiu monitorów nie słyszeli zaczną robić na tym miks i master hehe.
[addsig]
"Odsłuchując ten sam materiał na zestawie głośnikowym, sygnał z wcześniej wspomnianego prawego kanału dotarłby również do lewego ucha - z tym, że z opóźnieniem i niższym poziomem. "
Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje? Z doświadczeń ze "sztuczną glową" wynika że EQ jest przede wszystkim odpowiedzialne za symulację rozlokowania w przestrzeni (tu panoramie tylko). Pominę chyba kwestię samego pomysłu - to jakaś odpowiedź na potrzeby bezbudżetowego homerecordingu? Kolejny super audio bubel. Teraz ludzie którzy w życiu monitorów nie słyszeli zaczną robić na tym miks i master hehe.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
...Cytat ze strony e-muzyk:
Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje?
Owszem
a czy wspomniana wtyczka, to bubel, czy nie - to juz inna rzecz
P.S. Byly konstruowane duzo bardziej zaawansowane procesory zwiazane z powyzszym zjawiskiem opoznienia, wlacznie z takimi, ktore nie byly stworzone dla sluchawek, a dla glosnikow :-]
Opóźnieniem?! Ja mam głowę mniejszą niż piłka do kosza stąd też uszy dość blisko siebie... Staram się też siadać twarzą zwróconą do monitorów, nie bokiem... Czy przy prędkości dźwięku grzebanie w takim wypadku w opóźnieniu cokolwiek daje?
Owszem
a czy wspomniana wtyczka, to bubel, czy nie - to juz inna rzecz
P.S. Byly konstruowane duzo bardziej zaawansowane procesory zwiazane z powyzszym zjawiskiem opoznienia, wlacznie z takimi, ktore nie byly stworzone dla sluchawek, a dla glosnikow :-]
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...
ehh...
330m/s - pr dzwieku
0,2m - odleglos miedzy uszami...
0,2/330=6e-4
Czyli 0,6ms... wrzuc sobie ta sama probke w lewy i prawy kanal, nastepnie przesun jedna z nich... (przesadzajac) o 1ms... jesli nie slysysz różnicy to wspolczuje
...
ehh...
330m/s - pr dzwieku
0,2/330=6e-4
Czyli 0,6ms... wrzuc sobie ta sama probke w lewy i prawy kanal, nastepnie przesun jedna z nich... (przesadzajac) o 1ms... jesli nie slysysz różnicy to wspolczuje

ehh...
330m/s - pr dzwieku
0,2/330=6e-4
...
Bzdura
Tak nie stawia się monitorów żeby wyprowadzać takie obliczenia, dodatkowo robić w nich błędy i jeszcze je naciągać. Z moich obliczeń przy Twoich założeniach wychodzi ~0,06ms. Przy założeniach poprawnych geometrycznie wychodzi ~0,03 (mniej więcej!) Przesuń poprawnie jeden z kanałów i zaobserwuj jak Twój mózg to zinterpretuje i sam stwierdź ile taki zabieg pomaga uczynić ze słuchawek (nie wiadomo jakich) monitory - bo o to się Panie śmiechu generalnie rozchodzi. Albo przetestuj plugin i podziel się wrażeniami. Ja mam to za sobą i jest takie guanko jakiego się spodziewałem - kiedyś spotkałem się z taką nieudaczną próbą symulacji odsłuchu monitorowego w ustawieniach kart creative
[addsig]
330m/s - pr dzwieku
0,2/330=6e-4

Bzdura

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
policz jeszcze raz dokladnie :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Tak jak się spodziewałem- byłem do tego sceptycznie nastawiony od początku i nie musiałem nawet ściągać, by się przekonać jak ta wtyka stoi ;)
Stay Psychedelic People!
Bzdura
Tak nie stawia się monitorów żeby wyprowadzać takie obliczenia, dodatkowo robić w nich błędy i jeszcze je naciągać. Z moich obliczeń przy Twoich założeniach wychodzi ~0,06ms. Przy założeniach poprawnych geometrycznie wychodzi ~0,03 (mniej więcej!) Przesuń poprawnie jeden z kanałów i zaobserwuj jak Twój mózg to zinterpretuje i sam stwierdź ile taki zabieg pomaga uczynić ze słuchawek (nie wiadomo jakich) monitory - bo o to się Panie śmiechu generalnie rozchodzi. Albo przetestuj plugin i podziel się wrażeniami. Ja mam to za sobą i jest takie guanko jakiego się spodziewałem - kiedyś spotkałem się z taką nieudaczną próbą symulacji odsłuchu monitorowego w ustawieniach kart creative
...
Nie chodzilo mi o to czy ta wtyczka działa czy nie... bo mnie to akurat nie interesuje:-) tylko o gadanie ze takie przesuniecia nie moga nic wniesc i zmienic... to mnie w twojej wypowiedzi razilo... i tyle...
A co do obliczen to sorry
ale odsylam jeszcze raz do kalkulatora...

...
Nie chodzilo mi o to czy ta wtyczka działa czy nie... bo mnie to akurat nie interesuje:-) tylko o gadanie ze takie przesuniecia nie moga nic wniesc i zmienic... to mnie w twojej wypowiedzi razilo... i tyle...
A co do obliczen to sorry

tylko o gadanie ze takie przesuniecia nie moga nic wniesc i zmienic... to mnie w twojej wypowiedzi razilo... i tyle...
Nie napisałem, że nic nie daje i nic nie zmienia w ogóle. Sam napisałem o odległościach i prędkości dźwięku bo zdaję sobie sprawę z ich istnienia
Pytanie moje było czy to cokolwiek daje w tym konkretnym przypadku - czyli w przypadku dążenia do symulacji monitorów na słuchawkach... Nie napiszę co stwierdziłem sam po zabawie z tą wtyką bo jeszcze ktoś poczuje się popchnięty do zakupu. Chodzi o przecedzanie komara a połykanie wielbłąda - nikt tam nie kwestionuje jakości Twoich słuchawek, wiesz, każde są dobre i w komplecie z tym niemalże doskonałym pluginem masz już monitory! A każdy powinien wiedzieć, że nawet najlepsze słuchawki tu nie pomogą. Plugin ma też wady sam w sobie - np po zawężeniu panoramy dźwięki nadal pojawiają się skrajnie w kanale - odbicia od mojego okna po prawej? ;) Brakuje jeszcze tam przełącznika typu: DYNAUDIO AIR 12 - A.D.A.M. Audio A7 - DIGIDESIGN RM2.... jak w modelatorze mikrofonów Antaresa... Pisząc te rzeczy robisz tak jakbyś miał udowadniać że kruszec wykorzystany do produkcji kabli mających poprawić i ocieplić twój środek i dać bardziej miękki i kontrolowany bas, jest faktycznie złotem zgodnie z zapewnieniem producenta. Ja się pytam: I co z tego? Będę bojkotował takie wynalazki
Ale że niby ja źle napisałem? Kilka razy to liczyłem i to samo mi wychodzi. Być może gdzieś coś zjadam
[addsig]
Nie napisałem, że nic nie daje i nic nie zmienia w ogóle. Sam napisałem o odległościach i prędkości dźwięku bo zdaję sobie sprawę z ich istnienia

Ale że niby ja źle napisałem? Kilka razy to liczyłem i to samo mi wychodzi. Być może gdzieś coś zjadam

[addsig]