Adam A7 czy może Genelec 8030A?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
atmosphere
Adam A7 czy może Genelec 8030A?

Post autor: atmosphere » czwartek 29 sty 2009, 21:56

Witam,

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich na forum. To mój pierwszy post mimo iż od blisko dekady jestem stałym czytelnikiem i bywalcem forum. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany monitorów bliskiego pola. Po blisko 2 miesiącach spędzonych na wertowaniu artykułów, wizyt na zagranicznych forach internetowych, zawęziłem liste do 2 modeli:

-Adam A7
-Genelec 8030A

Może na wstępie zacznę od miejsca „pracy”. Jest to mały pokój o powierzchni 12m, nieprzystosowany kompletnie akustycznie do realizacji nagrań. Sytuację, po cześci, ratuje IK Multimedia ARC System, którego posiadam. Tematyka muzyczna jest dosyć skrajna – z jednej strony jest to progressive trance zgłębokim beatem, z drugiej muzyka filmowo-symfoniczno-elektroniczna (coś na wzór E.S. Posthumus).

Potrzebuję dokładnie wiedzieć co się dzieje niskim dole, ale również mieć obraz tego co się dzieje w środku i wyżej. Wyboru nie ułatwa fakt, że głośniki będą musiały stać blisko ściany, co prawda ciut dalej niż te 10cm, o których wspomina Genelec... ale mimo wszystko.

Zasadnicze pytania:

1)Czy Adam A7 ma problemu z niższymi częstotliwościami, i nie jest aż tak klarowny jak w środku ?
2)Czy 8030 są wystarczająco selektywne w wyższych częstotliwościach aby poradziły sobie z orkiestrą ?
3)Czy na forum jest osoba produkująca muzykę elektroniczną na Adamach ? Albo miłośnik klasycznych instrumentów i minitorów Geneleca ?
4)Może do tej listy dołożyć 3 zawodnika ? np. KRK 8 VXT ?

Zdaję sobię sprawę, że do tak skrajnych projektów przydałyby 2 pary. Niestety na zakup monitorów razem z alternatynym odsłuchem mnie nie stać, będę musiał zdecydować się na jeden z nich.

Chętnie posłucham waszych opinii.
[addsig]
Macbook Pro 17" 2,6Ghz/4GB, Ableton Live 8 Suite i OiC, QL: Stormdrum 2, IK ARC System, Sympchonic Choirs.

Awatar użytkownika
MB

Re: Adam A7 czy może Genelec 8030A?

Post autor: MB » piątek 30 sty 2009, 00:35

Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć co się dzieje w niskim dole, to bez względu na to ile wydasz na głośniki jesteś skazany na porażkę w niezaadaptowanym pomieszczeniu. Musisz włożyć choćby niewielkie pieniądze, ale za to sporo wysiłku i czasu w to, żeby to pomieszczenie zaadaptować przez instalację odpowiedniej ilości pułapek basowych. Inaczej zmarnujesz pieniądze na monitory a i tak będziesz działać po omacku.

Dalsze informacje - patrz wyszukiwarka forumowa, hasła adaptacja akustyczna i pułapki basowe

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » piątek 30 sty 2009, 01:53

Warto rozwazyc jeszcze zakup aktywnych monitorow APS IO. Porownujac je do Adam7 i KRK Rp8 - taka mialem mozliwosc - skuslibym sie na APS. Patrzac na sprzedaz-zapotrzebowanie-dlugi czas oczekiwania na produkt ( w sumie odniosly rynkowy sukces w Polsce i za granicami kraju) oraz obecna cene tych monitorow mozna sie spodziewac ze strony producenta jakis podwyzek cenowych ( to oczywiscie moja prywatna spekulacja )
electronic music, grafika komputerowa

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 30 sty 2009, 07:57

Też obstawiam APS IO. mam Aeony. Brzmienie jest maksymalnie naturalne, każdy dźwięk jest taki jaki jest, żadne pasmo nie jest bardziej eksponowane a podobno taka równowaga brzmieniowa została również zachowana w mniejszym modelu. zresztą wystarczy że porównasz sobie charakterystyki IO i A7. A fakt że ewentualny serwis i support masz na miejscu w Swarzędzu też powinien być istotny.

mały pokój = duzy problem
tutaj nie ma zmiłuj się. Pomiędzy kupnem dobrych monitorów a produkcją dobrych miksów jest jeszcze ważne ogniwo jakim jest adaptacja akustyczna, no a w małym pomieszczeniu najgorzej jest z basem właśnie..
Sam mam mały pokoik i żeby dobrze wysłyszeć basy cuda wyczyniam...
ale nie zrażaj się kup monitory a potem pracuj z pułapkami basowymi, albo zamień pokoik na większy
Pozdrawiam
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
atmosphere

Post autor: atmosphere » piątek 30 sty 2009, 10:14

Adaptacja pomieszczenia jest w planach i będzie przeprowadzona w ciągu najbliższego kwartału, fale stojące to coś z czym będę się musiał zmierzyć.

Dziękuję za odpowiedzi, zainteresuję się w takim razie jeszcze APS-IO. Przynajmniej ze specyfikacji wynika, że są warte uwagi.
Macbook Pro 17" 2,6Ghz/4GB, Ableton Live 8 Suite i OiC, QL: Stormdrum 2, IK ARC System, Sympchonic Choirs.

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » piątek 30 sty 2009, 10:56

...Adaptacja pomieszczenia jest w planach i będzie przeprowadzona w ciągu najbliższego kwartału, fale stojące to coś z czym będę się musiał zmierzyć.

Dziękuję za odpowiedzi, zainteresuję się w takim razie jeszcze APS-IO. Przynajmniej ze specyfikacji wynika, że są warte uwagi....
tutaj test APS test
electronic music, grafika komputerowa

Awatar użytkownika
AUTKO

Post autor: AUTKO » piątek 30 sty 2009, 12:34

...Adaptacja pomieszczenia jest w planach i będzie przeprowadzona w ciągu najbliższego kwartału, fale stojące to coś z czym będę się musiał zmierzyć.

Dziękuję za odpowiedzi, zainteresuję się w takim razie jeszcze APS-IO. Przynajmniej ze specyfikacji wynika, że są warte uwagi....
Witam!

Napisz do APS- z tego co wiem, to oni dosc chetnie wysylaja swoj sprzetr klientom na testy (powiem szczerze- jeszcze sie nie spotkalem, by ktos znajomy po takich testach mial chec odsylac je do producenta ;). Oczywiscie musisz dogadac szczegoly takiego "wypozyczenia" ;) Zawsze lepiej posluchac przed zakupem i porownac z konkurencja.

Awatar użytkownika
atmosphere

Post autor: atmosphere » piątek 30 sty 2009, 14:03

Po lekturze testów (znalazłem jeszcze jeden w SoS) jestem zainteresowany. Jeżeli jest możliwość otrzymania zestawu na kilka dni do testów (a wg. formularza na stronie - jest) to skorzystam z niej bez wahania. Dziękuję bardzo za ciekawą propozycję.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 30 sty 2009, 14:18

...Po lekturze testów (znalazłem jeszcze jeden w SoS) jestem zainteresowany. Jeżeli jest możliwość otrzymania zestawu na kilka dni do testów (a wg. formularza na stronie - jest) to skorzystam z niej bez wahania. Dziękuję bardzo za ciekawą propozycję....
jak już bedziesz je miał i osłuchasz troszkę (nie zapomnij dobrze wygrzać) to napisz tutaj kilka słów o wrażeniach...napewno coś wniosą dla zainteresowanych tematem
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » piątek 30 sty 2009, 15:02

jak już bedziesz je miał i osłuchasz troszkę (nie zapomnij dobrze wygrzać) to napisz tutaj kilka słów o wrażeniach...napewno coś wniosą dla zainteresowanych tematem...
tylko proponowałbym po tej adaptacji to zrobić
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

ODPOWIEDZ