Zapis pętli do mp3 - przerwy z tyłu i przodu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Maciek33
Kontakt:
Zapis pętli do mp3 - przerwy z tyłu i przodu

Post autor: Maciek33 » czwartek 15 sty 2009, 10:58

Od dłuższego czasu borykam sie z problemem zapisu pętli muzycznych do formatu mp3.
Zawsze po zapisie jest tworzona przerwa z przodu i tylu pętli.
Nie jestem fachowcem w temacie inzynierii dzwieku i formatow plikow, dlatego jedyna na co wpadlem to probowa roznych formatow mp3 - ale bez efektu.
Nie ma znaczenia soft na ktorym proboje zapisu.
Osobiscie preferuje i oddaje wszystko w wavie ale zdaza sie ze ktos potrzebuje z jakiegos powodu mp3...

Znacie na to jakis sposób?

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Re: Zapis pętli do mp3 - przerwy z tyłu i przodu

Post autor: mlodyGrzesiek » czwartek 15 sty 2009, 11:10

moze chca mp3 bo nie zdaja sobie sprawy ze wav z krotka petla nie bedzie duzo wazyl...?

w kazdym razie: snalazlem ostatnio darmowy program do konwersji wav na mp3 i odwrotnie.
jest tam funkcja usuwania tych roznic czasowych przy zgrywce na mp3 ale nie wiem jak dziala gdzy akurat nie potrzebna mi byla taka opcja, jednak radzilbym sprawdzic bo program wyglada calkiem powaznie wiec moze dizla to jak trzeba...

program naywa sie: Exact Audio Copy, poszukaj, lezy gdzies na serwerach typu: darmoweprogramy.pl itp..

tylko pamietaj, jesli chcesz go uzywac w celach komercyjnych - musisz kupic wersje komercyjna

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 15 sty 2009, 11:52

Było o tym już, ale dawno, więc dla przypomnienia:

Ze względu na sposób kompresji, każdy plik dźwiękowy w formacie MP3 ma po rozpakowaniu długość, która jest całkowitą wielokrotnością 1152 próbek. Oryginalna pętla musi więc albo zostać przycięta albo uzupełniona zerami, żeby pasowała do takiej długości. Nie ma możliwości obejścia tego, dlatego format mp3 raczej nie nadaje się do zapisywania pętli.

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 15 sty 2009, 13:42

Ale za to już w np takim wma tego problemu nie ma :)

Maciek33
Kontakt:

Post autor: Maciek33 » czwartek 15 sty 2009, 15:58

z ta wielokrotnościa przy kompresji to przypomnialo mi sie ze juz kiedys walczylem... i to chyba z pozytywnym skutkiem, ale bylo to kilka lat temu w towarzystwie magistra fizyki, (ktory wczesniej nie mial nic do czynienia z dzwiekiem) spojzal na "cool edita" i zaczal mi tlumaczyc wszystkie wykresy, sinusoidy itp. i miedzy innymi ta sprawe mp3 niestety nic z jego wykladu nie pamietam ;)
wniosek: czasem scisly umysl przydaje sie w tworczosci artystycznej

dziekuje bardzo za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 15 sty 2009, 17:04

wniosek: czasem scisly umysl przydaje sie w tworczosci artystycznej
Nie zebym mial jakies uprzedzenia ale podobno muzyce blizej do matematyki niż jezyka polskiego... podczas gry na instrumencie aktywne sa te same obszary mozgu jak przy rozwiazywaniu zadan z fizyki

Oczywiscie gorzej jak trzeba pisac teksty

ODPOWIEDZ