A/D AK5381 i D/AC AK4384
Mam takie pytanie odnośnie użycia tych przetworników w interfejsie Tascam us-122L.
Zgodnie z danymi producenta przetworników:
-AK5381 106dB 96kHz 24-Bit Enhanced Dual Bit ADC:
S/(N+D): 96dB@5V for 48kHz
DR: 106dB@5V for 48kHz
S/N: 106dB@5V for 48kHz
-AK4384 106dB 192kHz 24-Bit 2ch DAC:
THD+N: -94dB
Dynamic Range: 106dB
Jak te dane się odnoszą do tego co jest podane w manualu interfejsu:
-LINE IN (through ADC and DAC) to LINE OUT: > 96 dB
-LINE IN (through direct monitor) to LINE OUT: > 100 dB
-LINE IN (through ADC and DAC) to LINE OUT: < 0.006%
-LINE IN (through direct monitor) to LINE OUT: < 0.0.04%
Czy jakość tych przetworników jest dobra, w odniesieniiu do konkurencji?? Mam na mysli wrazenia słuchowe.
Zgodnie z danymi producenta przetworników:
-AK5381 106dB 96kHz 24-Bit Enhanced Dual Bit ADC:
S/(N+D): 96dB@5V for 48kHz
DR: 106dB@5V for 48kHz
S/N: 106dB@5V for 48kHz
-AK4384 106dB 192kHz 24-Bit 2ch DAC:
THD+N: -94dB
Dynamic Range: 106dB
-LINE IN (through ADC and DAC) to LINE OUT: > 96 dB
-LINE IN (through direct monitor) to LINE OUT: > 100 dB
-LINE IN (through ADC and DAC) to LINE OUT: < 0.006%
-LINE IN (through direct monitor) to LINE OUT: < 0.0.04%
Czy jakość tych przetworników jest dobra, w odniesieniiu do konkurencji?? Mam na mysli wrazenia słuchowe.
Re: A/D AK5381 i D/AC AK4384
[...]
Nijak.
1. Masa producentow stosuje te same kosci, a ma rozne efekty, bo przetwornik w sensie rozumienia go z punktu uzytkownika, to nie tylko sam uklad scalony, a cale jego otoczenie wraz z PCB
2. Takie parametry ma obecnie kazdy chip, co nic nie znaczy, bo patrz pkt 1.
[...]
Nijak.
1. Masa producentow stosuje te same kosci, a ma rozne efekty, bo przetwornik w sensie rozumienia go z punktu uzytkownika, to nie tylko sam uklad scalony, a cale jego otoczenie wraz z PCB
2. Takie parametry ma obecnie kazdy chip, co nic nie znaczy, bo patrz pkt 1.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Nijak.
Rozumiem, czyli sprawa jest złożona.
A jak oceniasz dane z manuala??
Czy naprzykład:
Signal-to-Noise 110dB jest słyszalnie znacznie lepszy od 96dB ?
slyszalne jest jak puscisz cisze (hehe) i dasz na full......
...slyszalne jest jak puscisz cisze (hehe) i dasz na full.........
to wszystko wyjasnia
pytam poprostu, bo moze jest pewien próg poniżej, którego pjawia się znaczna różnica i spadek jakości.
Jestem tylko muzykiem, wolę się doradzić osób będących w temacie
to wszystko wyjasnia

pytam poprostu, bo moze jest pewien próg poniżej, którego pjawia się znaczna różnica i spadek jakości.
Jestem tylko muzykiem, wolę się doradzić osób będących w temacie

zwróciłbym uwagę na twoim miejscu na tor analogowy - on ma największy wpływ na efekt końcowy
Jezeli interfejs przy próbkowaniu wyciąga poniżej -90db czystego szumu to juz nie jest najgorzej. Ale te -90db często nijak ma sie do danych podanych w specyfikaji.
...zwróciłbym uwagę na twoim miejscu na tor analogowy - on ma największy wpływ na efekt końcowy...
Zbynia, mógłbyś to rozszerzyć dla przypadku tego Tascama ?
Zbynia, mógłbyś to rozszerzyć dla przypadku tego Tascama ?
przetworniki to scalaki - parametry trzymaja w obrebie ukladu - raczej z noty technicznej scalaka dostaniesz to samo bez wiekszych czy nawet mniejszych zmian
ale by dopasowac wyjscia i wejscia uzywane sa obwody analogowe polaczenia itp - a jako ze na nich zazwyczaj jest sygnal analogowy to jest czuly na zaklocenia pojemnosci i chocby tolerancje ukladow
niby szczegol ale przy tanich rezystorach czy kondensatorach moze sie zdazyc tak ze jeden kanal gra lepiej od drugiego.....
z elektroniki jestem noga - podstawy powiedzmy ogarniam ale nie na tyle zeby tu wnikac w jakies powazne zagadnienia.
napewno ten sam scalak w interfejsach moze zabrzmec zupelnie inaczej - i niby moje emu ma to samo co protools hd ale (ja nie mialem mozliwosci porownac) brzmia inaczej - mniej lub bardziej roznie zaleznie od ukladow analogowych
dlatego popularne wsrod ze tak powiem komputerowych audiofili spuszczajacych sie nad flac'iem popularne sa karty ze zmiennymi wzmacniaczami operacyjnymi(cos co wzmacnia sygnal z DAC na analog) o wlasnie roznie brzmia.......
nas interesuje realizm - polowie tych audiofili wystarczylby eq i skonczyliby na byle mp3 ale to juz pomijamy.....
niemniej ma to wplyw wiekszy lub mniejszy i niekoniecznie swietny przetwornik moze swietnie zabrzmiec
i mimo ze srednio sie wsluchiwalem taki badziew z wysokiej polki (nie pamietam nazwy - w morde nie ma to jak totalna dziura w pamieci) nie zaoferowal nic wiecej ponad rme multiface.......ale za to apogee pokazalo klase i zmiotlo i rme i ten wynalazek
no ale apogee bylo 4 razy wieksze - napchali tam cudactw i w sumie warto bylo.....
ps.ma ktos jakis bezposredni kontakt do tych imbecyli od google?bo strona to pomylka jak i ich support
ale by dopasowac wyjscia i wejscia uzywane sa obwody analogowe polaczenia itp - a jako ze na nich zazwyczaj jest sygnal analogowy to jest czuly na zaklocenia pojemnosci i chocby tolerancje ukladow
niby szczegol ale przy tanich rezystorach czy kondensatorach moze sie zdazyc tak ze jeden kanal gra lepiej od drugiego.....
z elektroniki jestem noga - podstawy powiedzmy ogarniam ale nie na tyle zeby tu wnikac w jakies powazne zagadnienia.
napewno ten sam scalak w interfejsach moze zabrzmec zupelnie inaczej - i niby moje emu ma to samo co protools hd ale (ja nie mialem mozliwosci porownac) brzmia inaczej - mniej lub bardziej roznie zaleznie od ukladow analogowych
dlatego popularne wsrod ze tak powiem komputerowych audiofili spuszczajacych sie nad flac'iem popularne sa karty ze zmiennymi wzmacniaczami operacyjnymi(cos co wzmacnia sygnal z DAC na analog) o wlasnie roznie brzmia.......
nas interesuje realizm - polowie tych audiofili wystarczylby eq i skonczyliby na byle mp3 ale to juz pomijamy.....
niemniej ma to wplyw wiekszy lub mniejszy i niekoniecznie swietny przetwornik moze swietnie zabrzmiec
i mimo ze srednio sie wsluchiwalem taki badziew z wysokiej polki (nie pamietam nazwy - w morde nie ma to jak totalna dziura w pamieci) nie zaoferowal nic wiecej ponad rme multiface.......ale za to apogee pokazalo klase i zmiotlo i rme i ten wynalazek
no ale apogee bylo 4 razy wieksze - napchali tam cudactw i w sumie warto bylo.....
ps.ma ktos jakis bezposredni kontakt do tych imbecyli od google?bo strona to pomylka jak i ich support
Gdyby tak było jak piszesz wystarczyłoby nawet w najtańszej karcie przed układem analogowym zrobić korekcję eq w DSP lub zasymulować programowo taki wzmacniacz operacyjny np.do wyboru układów OP lub LM.
Gdyby tak było jak piszesz wystarczyłoby nawet w najtańszej karcie przed układem analogowym zrobić korekcję eq w DSP lub zasymulować programowo taki wzmacniacz operacyjny np.do wyboru układów OP lub LM.