EMU 0404 USB + Vista - trzaski, pryki
- cannibalus
Witam
wczoraj zakupilem interface EMU 0404 USB, do laptopa Lenovo Think Pad Sl500 z zainstalowaną Vista buissnes- niby karta stery pod viste ma (oficjalne) wszystko sie zainstalowało super, winda kartę widzi - jest ok
jednak przy odtwarzaniu czegokolwiek pojawiają sie trzaski, pryki itp
potrzebuje laptopa jako sampler na scene, przy uzyciu samplera programowego KONTAKT 2 dźwięk odtwarza, ale z trzaskami, prykaniem itp - niezaleznie od tego czy ustawiam latencję w ASIO na 5ms czy 50 czy 100. pomóżcie proszę co moze być nie tak - vista, port USB ?
lenovo ma 4gb pamieci, vista na tym śmiga super, moze jest jakieś rozwiazanie bez konieczności zmiany systemu ;(
nawet z oryginalnej karty laptopa słuchać trzaski przy odtwarzaniu próbek 24bit (takich sampli używam)
szlag mine juz trafia, pół nocy nad tym siedzialem i d... help me !
wczoraj zakupilem interface EMU 0404 USB, do laptopa Lenovo Think Pad Sl500 z zainstalowaną Vista buissnes- niby karta stery pod viste ma (oficjalne) wszystko sie zainstalowało super, winda kartę widzi - jest ok
jednak przy odtwarzaniu czegokolwiek pojawiają sie trzaski, pryki itp
potrzebuje laptopa jako sampler na scene, przy uzyciu samplera programowego KONTAKT 2 dźwięk odtwarza, ale z trzaskami, prykaniem itp - niezaleznie od tego czy ustawiam latencję w ASIO na 5ms czy 50 czy 100. pomóżcie proszę co moze być nie tak - vista, port USB ?
lenovo ma 4gb pamieci, vista na tym śmiga super, moze jest jakieś rozwiazanie bez konieczności zmiany systemu ;(
nawet z oryginalnej karty laptopa słuchać trzaski przy odtwarzaniu próbek 24bit (takich sampli używam)
szlag mine juz trafia, pół nocy nad tym siedzialem i d... help me !
Re: EMU 0404 USB + Vista - trzaski, pryki
Zatem to nie wina EMU a samego komputera/systemu. Jaki procesor ? Stawiam na system. Coś jest nie tak. Proponowałbym przeinstalować lub i / też wrzucić XP SP2 lub 3.
Czy jak np., używasz Windows media playera to też dźwięk "trzeszczy " ?
Czy jak np., używasz Windows media playera to też dźwięk "trzeszczy " ?
-
- Kontakt:
wywal ten syf i zainstaluj jakiegoś porządnego xp-ka z sp3 !
na 98 procent wina syfiastego systemu !
na 98 procent wina syfiastego systemu !
http://www.myspace.com/audiophone
...wywal ten syf i zainstaluj jakiegoś porządnego xp-ka z sp3 !
na 98 procent wina syfiastego systemu !...
przepraszam bardzo ale na jakiej podstawie kolega mówi ze Windows Vista to syf. Po 2 co to ma być za rozwiązanie?? Kolega mógł dostać Viste wraz z laptopem a ty proponujesz mu żeby od razu kupił nowe oprogramowanie
na 98 procent wina syfiastego systemu !...
przepraszam bardzo ale na jakiej podstawie kolega mówi ze Windows Vista to syf. Po 2 co to ma być za rozwiązanie?? Kolega mógł dostać Viste wraz z laptopem a ty proponujesz mu żeby od razu kupił nowe oprogramowanie

podłącz lapka bez uziemienia tzn kup przejściówke bez bolca wywierć dziure abys mógł go włożyc do gniazdka i do tego podłącz lapka. ja miałem to samo z alesis IO2 i całym nagłośnieniem. trzaski były nie do zniesienia a winą było uziemienie!!!
szlag mine juz trafia, pół nocy nad tym siedzialem i d... help me !...
[Post edytowany przez Admina w dniu 09/01/2009]
[Post edytowany przez Admina w dniu 09/01/2009]
...podłącz lapka bez uziemienia tzn kup przejściówke bez bolca wywierć dziure abys mógł go włożyc do gniazdka i do tego podłącz lapka. ja miałem to samo z alesis IO2 i całym nagłośnieniem. trzaski były nie do zniesienia a winą było uziemienie!!!
[Post edytowany przez Admina w dniu 09/01/2009]...
Kolego to raczej nie pętla mas. Tylko problem z systemem
Bo koledze nawet na laptowoj karcie słychać trzaski.
Przy problemach z uziemieniem raczej słychać jednostajne buiiiiiiiiiiiwriiiiii aj aj moje uszy.
Ale nie zgodze się,że system Vista jest zły bardzo duża cześć jego kodu jest bardzo przydatna np: obsługa 4Gigsów ramu,
[Post edytowany przez Admina w dniu 09/01/2009]...
Kolego to raczej nie pętla mas. Tylko problem z systemem
Bo koledze nawet na laptowoj karcie słychać trzaski.
Przy problemach z uziemieniem raczej słychać jednostajne buiiiiiiiiiiiwriiiiii aj aj moje uszy.
Ale nie zgodze się,że system Vista jest zły bardzo duża cześć jego kodu jest bardzo przydatna np: obsługa 4Gigsów ramu,

uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę
Ale nie zgodze się,że system Vista jest zły bardzo duża cześć jego kodu jest bardzo przydatna np: obsługa 4Gigsów ramu
32-bitowa Vista nie potrafi obsłużyć pełnych 4 GB RAM.
A co do problemu kolegi - czy jesteś pewien że dysk "daje radę" z samplami? Próbowałeś grzebać w konfiguracji Kontakta?
32-bitowa Vista nie potrafi obsłużyć pełnych 4 GB RAM.
A co do problemu kolegi - czy jesteś pewien że dysk "daje radę" z samplami? Próbowałeś grzebać w konfiguracji Kontakta?
-
- Kontakt:
przepraszam bardzo ale na jakiej podstawie kolega mówi ze Windows Vista to syf.
własna (nie tylko) autopsja...
Po 2 co to ma być za rozwiązanie??
no fakt jeszcze możne sprawdzić tryb DMA
Kolega mógł dostać Viste wraz z laptopem a ty proponujesz mu żeby od razu kupił nowe oprogramowanie
...
downgrade do xp - chyba licencja na viste obejmuje tez systemy wczesniejsze bez koniecznosci kupowania nowego systemu
(nie jestem przekonany o tym na 100%)
własna (nie tylko) autopsja...
Po 2 co to ma być za rozwiązanie??
no fakt jeszcze możne sprawdzić tryb DMA
Kolega mógł dostać Viste wraz z laptopem a ty proponujesz mu żeby od razu kupił nowe oprogramowanie

downgrade do xp - chyba licencja na viste obejmuje tez systemy wczesniejsze bez koniecznosci kupowania nowego systemu
(nie jestem przekonany o tym na 100%)
http://www.myspace.com/audiophone
- cannibalus
witajcie (dziękuje adminowi za wskrzeszenie tematu ;)
1 bylo pytanko o procek i dysk - procesor to Core2Duo 1,8 ghz z 4 giga ram, dysk SATA 5400 160 gb - wszystko na nim chodzi pieknie, odtwarzanie za to przerywa i trzeszczy - nawet z zwyklego media playera (choc wyraznie mniej)
2. W KONTAKT juz przerobilem wszelkie ustawienia, latencja, bufory i nic
3. ktoś pytał o dysk, przy odtwarzaniu sampli dysk w zasadzie malo pracuje, ale trzeba przyznac ze trzaski sa mniej wiecej zsynchronizowane z dioda pracy dysku ale tez i nie zawsze
przesiadka na xp owszem jest mozliwa bo przysluguje mi downgrade, ale wpierw chcialbym popróbować innych orzwiazań tak aby pozostawić mimo wszystko viste bo chodzi naprawde bardzo bobrze na tym sprzecie
moze to kwestia USB ? moze warto zaryzykowac i kupić kontroler USB na PCIMCA?
juz nie mam pomysłów, na drugim kompie stacjonarnym gdzie mam XP chodzi idealnie bojer sie ze po downgrade na xp bedzie to samo
teraz aktualizuje viste - moze to cos pomoze - slyszalem tez ze sa czasem jakies programy które moga zaburzać prace audio (np mierzące taktowanie procka) to by moglo byc to bo te trzaski sa bardzo regularne, tak jakby jakas aplikacja co pół sekundy blokowala bufor
pozdrawiam serdecznie
przemek
1 bylo pytanko o procek i dysk - procesor to Core2Duo 1,8 ghz z 4 giga ram, dysk SATA 5400 160 gb - wszystko na nim chodzi pieknie, odtwarzanie za to przerywa i trzeszczy - nawet z zwyklego media playera (choc wyraznie mniej)
2. W KONTAKT juz przerobilem wszelkie ustawienia, latencja, bufory i nic
3. ktoś pytał o dysk, przy odtwarzaniu sampli dysk w zasadzie malo pracuje, ale trzeba przyznac ze trzaski sa mniej wiecej zsynchronizowane z dioda pracy dysku ale tez i nie zawsze
przesiadka na xp owszem jest mozliwa bo przysluguje mi downgrade, ale wpierw chcialbym popróbować innych orzwiazań tak aby pozostawić mimo wszystko viste bo chodzi naprawde bardzo bobrze na tym sprzecie
moze to kwestia USB ? moze warto zaryzykowac i kupić kontroler USB na PCIMCA?
juz nie mam pomysłów, na drugim kompie stacjonarnym gdzie mam XP chodzi idealnie bojer sie ze po downgrade na xp bedzie to samo
teraz aktualizuje viste - moze to cos pomoze - slyszalem tez ze sa czasem jakies programy które moga zaburzać prace audio (np mierzące taktowanie procka) to by moglo byc to bo te trzaski sa bardzo regularne, tak jakby jakas aplikacja co pół sekundy blokowala bufor
pozdrawiam serdecznie
przemek
- cannibalus
udało się !!!
rozwiązałem problem
tkwił w aktualizacji sterownika SATa i / lub czegos takieg o jak Intel Turbo Memory Driver
po zrestartowaniu visty z lekkim niedowierzaniem działa - nawet z latencją ustawioną na 10ms
dzieki wszystkim mam nadzieje ze ten temat bedzie dla innych pomocny - pozdrawiam serdecznie
rozwiązałem problem
tkwił w aktualizacji sterownika SATa i / lub czegos takieg o jak Intel Turbo Memory Driver
po zrestartowaniu visty z lekkim niedowierzaniem działa - nawet z latencją ustawioną na 10ms
dzieki wszystkim mam nadzieje ze ten temat bedzie dla innych pomocny - pozdrawiam serdecznie