ESI U24 XL czy E-MU 0404 USB

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cannibalus
ESI U24 XL czy E-MU 0404 USB

Post autor: cannibalus » środa 07 sty 2009, 13:48

Witam

pomóżcie proszę bo już zgłupłem od nadmiaru sprzętu na rynku
potrzebuje do laptopa na scenę interface audio służący tylko do odgrywania zrobionych wczesniej sampli z programu KONTAKT 3 (chórki, odgłosy itp, bez zbędnych wodotrysków) - musi być niezawodny (nie przerywać, dziąłąć natychmiastowo po wcisnieciu klawisza w sterowniku) - czyli w miarę normalną letencją (wystarczy mi 10 ms)

firewire mi w tym momencie chyba nie bedzie az takie potrzebne wiec pada na usb

dwa urządzenia mam na oku

ESI U24 XL USB
E-MU 0404 USB

interesuje mnie jakość dziweku (esi ma mniejsza dynamikę, choc nie wiem czy E-MU nie oszukuje z tym) ale za to mam w stacjonarce karte Juli@ i jestem bardzo zadowolony z produktu ESI - jednak to nie to samo co U24).

No i port MIDI - E-MU ma wszystko, do ESI musialbym podlaczać pod następne USB jakiś kabel MIDI . a to kolejne kable, podlaczenia utrudnienia i możliwości awarii czy niestabilnego działania

dodam ze nie zależy mi tak bardzo na preampach - bardziej na tym co z karty wychodzi

jeśłi chodzi o laptop to ma 3gb pamieci na 800mhz core duo 2 Ghz dysk Sata 5400

napiszcie prosze co sądzicie - a moze macie inne rozwiazania ?

pozdrawiam
przemek

Awatar użytkownika
Masters

Re: ESI U24 XL czy E-MU 0404 USB

Post autor: Masters » środa 07 sty 2009, 23:10

EMU 0404 usb - właściwie wogóle nie ma porównania.

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » czwartek 08 sty 2009, 00:52

Patrząc na Twoje potrzeby, to wygodniejszy będzie interfejs z wbudowanym MIDI i na USB 2.0, do tego określ budżet i już masz 3 kryteria, które zawężą wybór do 2-3 interfejsów.

Generalnie: emu 0404, tascam us-122L lub 144, presonus audiobox, m-audio fast track pro.

Co do jakości to w tej półce cenowej nie dużych różnic. Liczą się raczej indywidualne preferencje. Warto jeszcze sprawdzić zgodność sterowników z Twoim komputerem/softem.

Mała pomoc:
http://www.recordingreview.com/soundcard/soundcard_wizard.php

stg

Post autor: stg » czwartek 08 sty 2009, 02:19

Polecam Emu 0404. Jedyny mankament to zewnętrzne zasilanie (choć czasami to i atut tej karty). Jeśli zdarzą się jakieś przerwy w zasilaniu na scenie, to programy głupieja i przestają ją widzieć (wtedy konieczny jest restart). Sama karta jednak bardzo w porządku.

Awatar użytkownika
cannibalus

Post autor: cannibalus » czwartek 08 sty 2009, 09:26

dzieki wielkie, chcialem sie upewnic, stawialem na EMU wlasnie
wydeje mi sie ze z biegiem czasu przyda mi sie rowniez monitoring i wyjscie sluchawkowe jakie oferuje ta karta

BTW jeszcze jedno pytanie, czy w tej karcie da się podpiąć na wyjście dwa urządzenia np mixer i odsłuch (bo jest tam jeszcze gniazdo mini jack) czy te gniazda działają niezależnie od siebie, czy tez po wlazeniu jacka traci sie sygnał na wyjściach L i R ?

a swoją drogą szkoda ze nie ma odpowiednika Jul@ na USB

pozdrawiam serdecznie

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 08 sty 2009, 13:53

To ja Ci zamieszam. W tej cenie zdecydowanie brałbym Presonusa Audiobox. Na plus brzmienie, solidna metalowa obudowa ważna przy używaniu na scenie, oraz brak konieczności stosowania zewnętrznego zasilacza. Minusów nie widzę. No może tylko brak zdublowanego wyjścia na minijack'u, ale na nie i tak nie podasz czegoś innego niż na Main.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 08 sty 2009, 13:56

...To ja Ci zamieszam. W tej cenie zdecydowanie brałbym Presonusa Audiobox. Na plus brzmienie, solidna metalowa obudowa ważna przy używaniu na scenie, oraz brak konieczności stosowania zewnętrznego zasilacza. Minusów nie widzę. No może tylko brak zdublowanego wyjścia na minijack'u, ale na nie i tak nie podasz czegoś innego niż na Main....
A jak ze stabilnością tego urządzonka? Też czegoś na scenę szukam. Narazie jeździ ze mną moje kochane M-Audio, ale to mój domowy interfejs i niewygodne jest ciągłe od i podłączanie. Szczególnie na scenie...Zewnętrzny zasilacz, przejściówka PCMCIA...Do domu tak, ale inaczej ciut niewygodne. Za to megastabilnie

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » czwartek 08 sty 2009, 16:50

...To ja Ci zamieszam. W tej cenie zdecydowanie brałbym Presonusa Audiobox. Na plus brzmienie, solidna metalowa obudowa ważna przy używaniu na scenie, oraz brak konieczności stosowania zewnętrznego zasilacza. Minusów nie widzę. No może tylko brak zdublowanego wyjścia na minijack'u, ale na nie i tak nie podasz czegoś innego niż na Main....

Presonuns nie ma tez dedykowanego wejscia Line in, ale koledze to chyba nie bedzie potrzebne, chciaz warto na przyszlosc sie zabepieczyć.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 09 sty 2009, 11:44

......Presonuns nie ma tez dedykowanego wejscia Line in, ale koledze to chyba nie bedzie potrzebne, chciaz warto na przyszlosc sie zabepieczyć....
Ma comba i tam wpinasz.

A co do stabilności, wydaje się że jest O.K. Sam nie posiadam, ale nie spotkałem się jeszcze z negatywnymi opiniami. Z E-MU a i owszem.

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » piątek 09 sty 2009, 13:16

Ma comba i tam wpinasz.

A co do stabilności, wydaje się że jest O.K. Sam nie posiadam, ale nie spotkałem się jeszcze z negatywnymi opiniami. Z E-MU a i owszem....

Nie ma liniowego.

Mikrofonowo- instrumentalne combo.

Instr: Input Impedance 0.5 M Ω
Mic: Input Impedance (Balanced) 1200 Ω

Fragment manuala ze strony producenta www.presonus.com:

" NOTE: (...) Plugging a line level source into the instrument inputs on the front of the AudioBox USB not only risks damage to these inputs but also results in a very loud and often distorted audio signal. (In other words, don’t plug a line level source into the combo jacks of channel 1 or 2.)

Więc się jednak mylisz.

ODPOWIEDZ