Odsłuch po raz drugi

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
blanko
Odsłuch po raz drugi

Post autor: blanko » środa 07 sty 2009, 09:37

Witam.

Spytam inaczej bo poprzedni post został skreślony. Tworze muzykę na komputerze i niestety moja konfiguracja (była) to PC+karta PCI + wzmacniacz + kolumny i sluchawki. Ten mój wzmacniacz, wiadomo jak każdy - ubarwia dźwięk a mi chodzi o odsłuch materiału taki jaki jest w rzeczywistości. Jak odsłuchać materiał pomijając wzmacniacz? Zastanawiam się nad zewnętrzną kartą która ma przedwzmacniacze słuchawkowe za pomocą której mógłbym odsłuchiwać bardziej "prawdziwy" dźwięk. Nie zamierzam kupować jakiś mikserów itp Czy warto kupić coś zewnętrznego czy może jest jest jakiś sposób/karty gdzie mógłbym odsłuchiwać "nieubarwiony" dźwięk?

Dzięki za odpowiedź i za skreślenie tematu

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Odsłuch po raz drugi

Post autor: lakiernik » środa 07 sty 2009, 09:58

tutaj żadne czary mary nie wchodzą w grę...niestety
no i muszę cię uświadomić, że "ubarwia" dźwięk nie tylko wzmacniacz, ale również Twoje głosniki HI FI, nieprofesjonalna karta dźwiękowa, nie zaadaptowane pomieszczenie.
Oczywiście mozna minimalizować niekorzystne koloryzowanie dźwięku ale przy tylu psujących pasmo elementach jest to conajmniej bezsensowne.

na poczatek niestety musisz zainwestować w monitory aktywne. i to najlepiej nie najtańsze...no a potem jeszcze musisz się ich nauczyć, a potem cała reszta.......nie ma lekko
pozdrawiam
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 07 sty 2009, 10:09

...tutaj żadne czary mary nie wchodzą w grę...niestety
no i muszę cię uświadomić, że "ubarwia" dźwięk nie tylko wzmacniacz, ale również Twoje głosniki HI FI, nieprofesjonalna karta dźwiękowa, nie zaadaptowane pomieszczenie.
Oczywiście mozna minimalizować niekorzystne koloryzowanie dźwięku ale przy tylu psujących pasmo elementach jest to conajmniej bezsensowne.

na poczatek niestety musisz zainwestować w monitory aktywne. i to najlepiej nie najtańsze...no a potem jeszcze musisz się ich nauczyć, a potem cała reszta.......nie ma lekko
pozdrawiam...

mowa jest o słuchawkach a nie o Hi Fi więc chyba mnie nie zrozumiałeś. Jak wytłumaczysz to że przez pewien czas miałem pożyczoną kartę zewnętrzną która miała wyjścia słuchawkowe i dźwięk był inny niż gdy płyną przez mój wzmacniacz... cały czas mam na myśli odsłuch na słuchawkach!!! Słuchawki mam dobre

aandrew04

Post autor: aandrew04 » środa 07 sty 2009, 10:50

>>mowa jest o słuchawkach a nie o Hi Fi więc chyba mnie nie >>zrozumiałeś.

Myślę że to Ty go nie zrozumiałeś :)

>>Jak wytłumaczysz to że przez pewien czas miałem pożyczoną kartę >>zewnętrzną która miała wyjścia słuchawkowe i dźwięk był inny niż gdy >>płyną przez mój wzmacniacz...

Wytłumaczył to pisząc że nie tylko wzmacniacz ma wpływ na brzmienie, tym samym nie zwolnił go z odpowiedzialności za koloryzowanie

>> cały czas mam na myśli odsłuch na słuchawkach!!! Słuchawki mam >>dobre ...

co znaczy dobre? mają liniową charakterystykę?

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 07 sty 2009, 11:23

Myślę że to Ty go nie zrozumiałeś :)

>>Jak wytłumaczysz to że przez pewien czas miałem pożyczoną kartę >>zewnętrzną która miała wyjścia słuchawkowe i dźwięk był inny niż gdy >>płyną przez mój wzmacniacz...

Wytłumaczył to pisząc że nie tylko wzmacniacz ma wpływ na brzmienie, tym samym nie zwolnił go z odpowiedzialności za koloryzowanie

>> cały czas mam na myśli odsłuch na słuchawkach!!! Słuchawki mam >>dobre ...

co znaczy dobre? mają liniową charakterystykę?

a więc nie zrozumiałeś mnie i również Ty! Zrozum! To jest jasne pytanie! Chodzi mi cały czas o odsłuch na słuchawkach! Kolega mi wyskoczył z jakimiś monitorami i wogóle z niewiadomo czym... Słuchawki mam dobre!!! Dźwięk płynie z karty a ja chcę go usłyszeć pomijając wzmacniacz!!!!!!!!!!!!!!!! Czy jest to możliwe na karcie PCI??????? zewnętrzne mają wyjścia słuchawkowe....

aandrew04

Post autor: aandrew04 » środa 07 sty 2009, 11:39

a więc nie zrozumiałeś mnie i również Ty! Zrozum! To jest jasne pytanie! Chodzi mi cały czas o odsłuch na słuchawkach! Kolega mi wyskoczył z jakimiś monitorami i wogóle z niewiadomo czym... Słuchawki mam dobre!!! Dźwięk płynie z karty a ja chcę go usłyszeć pomijając wzmacniacz!!!!!!!!!!!!!!!! Czy jest to możliwe na karcie PCI??????? zewnętrzne mają wyjścia słuchawkowe.... ...

kary PCI też mają wyjście słuchawkowe (raczej), a jeśli nie to możesz kupić wzmacniacz słuchawkowy i podłączyć go do swojej karty, chociaż to ciągle jest wzmacniacz z Ty wzmacniaczy nie tolerujesz jak rozumiem? :) <żarcik>

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 07 sty 2009, 11:40

Dźwięk płynie z karty a ja chcę go usłyszeć pomijając wzmacniacz!!!!!!!!!!!!!!!! Czy jest to możliwe na karcie PCI??????? zewnętrzne mają wyjścia słuchawkowe.... ...
heh, uparciuch
to podepnij słuchawki pod wyjście słuchawkowe z karty a nie ten felerny wzmacniacz ;)
a jeszcze poważniej: co to za sprzęt posiadasz w torze odsłuchowym?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 sty 2009, 11:45

czy naprawdę jesteś tak naiwny, że myślisz, że wzmacniacz słuchawkowy zrobiony na scalaczku za 0,5$ wmontowanym do karty dźwiękowej zaoferuje Ci lepszą jakość niż nawet przeciętny wzmacniacz Hi-Fi ?

Poza tym, słuchawki nie zapewniają prawidłowego odsłuchu podczas miksu. Żadne. Każde słuchawki, nawet elektrostaty za 5000$ wprowadzają bardzo duże zniekształcenia barwy, zafałszowują proporcje i geometrię sceny akustycznej, a winna jest między innymi Twoja małżowina, która włożona do muszelki diametralnie zmienia charakterystykę przetwornika (każda małżowina w inny sposób).

Temat słuchawek był wałkowany już setki razy więc nie dziw się, że admin kasuje takie dyskusje. Marsz do wyszukiwarki.

Leff

Post autor: Leff » środa 07 sty 2009, 11:50

To jest jasne pytanie! Chodzi mi cały czas o odsłuch na słuchawkach! Kolega mi wyskoczył z jakimiś monitorami i wogóle z niewiadomo czym... Słuchawki mam dobre!!! Dźwięk płynie z karty a ja chcę go usłyszeć pomijając wzmacniacz!!!!!!!!!!!!!!!! Czy jest to możliwe na karcie PCI??????? zewnętrzne mają wyjścia słuchawkowe.... ...
To jest możliwe, ale nic Ci to nie da - dźwięk będziesz miał w dalszym ciągu zniekształcony, ale nie ze względu na przedwzmacniacz słuchawkowy, tylko ze względu na fakt, że odsłuchujesz na słuchawkach. Wszystko jedno jak dobre one są. Każde słuchawki stwarzają zupełnie inny obraz dźwiękowy, niż głośniki, a muzyki z reguły słucha się na głośnikach.
Słusznie radzili koledzy wcześniej mówiąc o monitorach i adaptacji pomieszczenia i słusznie również mówili, że to i tak początek drogi :)
Leff - Szczecin

Zablokowany