Bezpieczne wyłączanie wielu sprzętów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
banan
Bezpieczne wyłączanie wielu sprzętów

Post autor: banan » niedziela 30 lis 2008, 00:18

Witam serdecznie.

Moje pytanie jest związane z wyłączaniem sprzętów. Sprawa jest następująca: Posiadam W tym momencie 8 urządzeń, na których tworzę swoją muzykę (nie wliczając komputera): Korg Wavestation EX, Korg M1, dalej w rack'u: Korg Radias, Korg Triton, Korg DVP-1, mikser Yamahy, oraz dwie kolumny aktywne. Zastanawia mnie, w jaki sposób rozwiązać problem wyłączania (i włączania) tych sprzętów? Do tej pory staram się wyłączyć każdy sprzęt osobno przyciskiem "POWER". Jednak zajmuje to trochę czasu (bez przesady, oczywiście nie pół godziny).

Tak więc z czystego lenistwa pytam, czy istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia sprzętów, gdybym wyłączał je przyciskiem OFF listwy zasilania? Instrumenty w rack'u wpięte są do przedłużacza amerykańskiego, ten wpięty jest do transformatora 600W, który z kolei wpięty jest do listwy przedłużacza, wychodzącej bezpośrednio z gniazdka. Mieszkam w bloku, są to jak najbardziej warunki domowe.

Zastanawia mnie, w jaki sposób rozwiązuje się taki problem w instalacjach, gdzie używanych jest 1500 instrumentów, procesorów dźwięku, itd... czy do każdego urządzenia trzeba podejść i kliknąć OFF/ON? Dodam jeszcze, że Radias jest o tyle głupio wymyślony pod względem zasilania, że w momencie, gdy zamontowany jest w skrzyni nie mam dostępu do przycisku POWER.

Proszę o poradę - jak należy obchodzić się z włączaniem i wyłączaniem sprzętów? Nie chciałbym narazić mojej kolekcji Korgów na defekt

pozdrawiam!
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Bezpieczne wyłączanie wielu sprzętów

Post autor: AdamZ » niedziela 30 lis 2008, 00:45

Mam co najmniej 3 x więcej urządzeń działających równocześnie i mniej więcej od 3 lat włączam i wyłączam wszystko pstryczkiem na listwie. Nie zaobserwowałem niczego niepokojącego. Na jednej listwie mam komputer + monitory i karta dźwiękowa ,tak żebym mógł sobie korzystać z samego PC jeśli chcę tylko coś odsłuchać a na 2-giej cała reszta - instrumenty, efekty ...

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Bezpieczne wyłączanie wielu sprzętów

Post autor: Sroka » niedziela 30 lis 2008, 02:01

......
Wystarczy ze wyciszysz sumę i możesz nawet wyłączyć wtyczkę z gniazdka nic się nie stanie złego.
Temat wałkowany na forum kilkaset razy!
A jak ci niespodziewanie prąd wyłączą to popsują twój sprzęt!?
Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ