Nietypowa praca dyplomowa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Bubbel
Nietypowa praca dyplomowa

Post autor: Bubbel » czwartek 25 wrz 2008, 14:54

Witam,
Moja znajoma studiuje grafikę i w tym roku będzie miała do zrobienia pracę licencjacką. Ma ciekawy projekt i zbiera informacje jak (i czy się da) go wykonać. A pomysł wygląda tak:

W zamkniętej przestrzeni ok.3x3m mamy publiczność (kilka osób). Na każdym z boków jest zawieszony biały ekran, zza którego jest wyświetlany film. W sumie 4 filmy puszczone na raz, a każdy z nich jest częścią tego samego przedstawienia, tyle że z innej strony (tak aby widz był w środku). Na każdej ścianie gra jeden aktor i każdy jest w interakcji z innymi. Np. jeden rzuca piłeczkę do drugiego, na przeciwległej ścianie.

Tyle przedstawienia sytuacji. Pora na główne pytanie...

Jak zorganizować dźwięk, żeby to miało ręce i nogi?
Każdy z filmów będzie miał dla siebie jeden głośnik (bo chyba w stereo nie ma co się bawić).
1. Czy ustawienie 4 głośników w kwadracie na przeciw siebie ma w ogóle sens?
2. Lepiej będzie do każdego filmu dać osobny podkład mono czy lepiej bawić się w surround? (jeszcze tego nie robiłem)
3. Jak nagrywać dźwięk? (będą 4 kamery - a.każda nagrywa swoją ścieżkę - tutaj mikrofony będą łapać też dżwięk z drugiej strony, b.nagrywać inaczej....jak?)
4. Kwesta pomieszczeń do nagrywania/odtwarzania. Domyślam się że do nagrywania nalepiej wybrać salę teatralną, gdzie raczej nie ma odbić. Nie wiem jakie będą warunki przy odtwarzaniu.
5. Jeszcze się zastanawiam jak daleko powinny stać głośniki od ekranów, aby było wiadomo, że dźwięk idzie z "właściwej" odległości(aktor stoi 5m od widza, a wydaje się, że dźwięk dobiega z odległości 2 lub 10 m. Ale nad tym pewnie już będę myślał jak przyjdzie do realizacji.

Mam nadzieję, że wszystko jest mniej więcej jasne. Liczę na Waszą pomoc.

Zbynia

Re: Nietypowa praca dyplomowa

Post autor: Zbynia » piątek 26 wrz 2008, 00:17

mono a najlepiej stereo dla kazdego - 8 kanalow dla lepszego efektu
glosniki na rowni z ekranami(nawet jak mono to na rowni)
ustawienie glosnikow ma sens - w koncu musza przekazac to co na obrazie - zreszta quadro bylo duzo przez wszystkimi surround'ami

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 26 wrz 2008, 00:39

a w przerwach między dialogami można wykorzystać nagrania z albumu "zaireeka" grupy flaming lips. to jest taki album że są 4 cd i włącza się je jednocześnie na 4 odtwarzaczach i razem tworzą całość, ale przez minimalne opóźnienia startu poszczególnych płyt powstają ciekawe efekty dźwiękowe, za każdym razem inne

Awatar użytkownika
Bubbel

Post autor: Bubbel » piątek 26 wrz 2008, 13:37

...a w przerwach między dialogami można wykorzystać nagrania z albumu "zaireeka" grupy flaming lips. to jest taki album że są 4 cd i włącza się je jednocześnie na 4 odtwarzaczach i razem tworzą całość, ale przez minimalne opóźnienia startu poszczególnych płyt powstają ciekawe efekty dźwiękowe, za każdym razem inne...
Sprawdzę jak to wygląda, chociaż nie sądzę, żebym tego użył ze względu na prawa autorskie. Niby nie powinno być z nimi problemu, w końcu z pracy dyplomowej nie można czerpać zysków materialnych, ale nie wiadomo jak coś takiego ocenią profesorowie. Poza tym dźwięk tam będzie jedynie dodatkiem. W końcu to praca z grafiki. Ale propozycją się zainteresuję też ze wzgledów osobistych :] zespół zapowiada się ciekawie :]

Na dobrą sprawę na początek tyle informacji mi wystarczy. Jeszcze jest za dużo niewiadomych, żebym miał bardziej konretne pytania :]

Awatar użytkownika
lichozlasu

Post autor: lichozlasu » sobota 27 wrz 2008, 02:48

A mnie zaciekawila ta plyta bardzo.
Tylko jak to sobie zapodac dysponujac tylko 2 odtwarzaczami CD ? W dodatku jakis synchro start by sie przydal...

I najlepiej byloby to odpalic na 4 zestawach stereo :D
Trzeba bedzie powalczyc.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » sobota 27 wrz 2008, 12:47

...A mnie zaciekawila ta plyta bardzo.
Tylko jak to sobie zapodac dysponujac tylko 2 odtwarzaczami CD ? W dodatku jakis synchro start by sie przydal...
Można spróbować cztery identyczne odtwarzacze odpalić wspólnym pilotem.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ