Z soft na hard - sampler, dysk twardy, klawiatura

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Petey
Z soft na hard - sampler, dysk twardy, klawiatura

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 09:46

Witam. Sprawa wygląda tak. Wybiegając w przyszłość zamierzam przesiąść się na hardware. W ogóle nie mam pojęcia o możliwościach instrumentów wiec pytam.

Sprawa wygląda tak.

Mam dysk 320 GB w kompie. Jest to tylko i wyłącznie dysk z różnymi samplami bankami brzmień itd.

Używam sterownika M-Audio-klawiatura dynamiczna.

W przyszłości chciałbym zakupić jakiś sampler z padami. Coś w stylu Akai MPC

Pytanie:

Mając spore zasoby sampli i brzmień chciałbym (jakoś, nie wiem czy się da ) podłączyć dysk do samplera. Oczywiście mając tam banki brzmień chciałbym sterować nimi za pomocą mojej klawiatury sterującej...

CZY ISTNIEJE TAKA MOŻLIWOŚĆ??

Posiadam program CDXtract więc banki z kontakta i haliona mogę przekonwertować na AKAI MPC

Jeśli się tak nie da to jakie są alternatywne wyjścia??

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Z soft na hard - sampler, dysk twardy, klawiatura

Post autor: lakiernik » czwartek 04 wrz 2008, 10:53

...Witam. Sprawa wygląda tak. Wybiegając w przyszłość zamierzam przesiąść się na hardware. W ogóle nie mam pojęcia o możliwościach instrumentów wiec pytam.

Sprawa wygląda tak.

Mam dysk 320 GB w kompie. Jest to tylko i wyłącznie dysk z różnymi samplami bankami brzmień itd.

Używam sterownika M-Audio-klawiatura dynamiczna.

W przyszłości chciałbym zakupić jakiś sampler z padami. Coś w stylu Akai MPC

Pytanie:

Mając spore zasoby sampli i brzmień chciałbym (jakoś, nie wiem czy się da ) podłączyć dysk do samplera. Oczywiście mając tam banki brzmień chciałbym sterować nimi za pomocą mojej klawiatury sterującej...

CZY ISTNIEJE TAKA MOŻLIWOŚĆ??

Posiadam program CDXtract więc banki z kontakta i haliona mogę przekonwertować na AKAI MPC

Jeśli się tak nie da to jakie są alternatywne wyjścia??

...
Kupując MPC ( musi być to model z USB czyli: MPC1000,2500,4000 lub 5000) będziesz mógł poprzez USB podłaczyć MPC do kompa i w ten sposób czerpać sample z HDD kompa, ale wtedy za kazdym razem będziesz musiał przerzucać sample z dysku twardego na dysk twardy MPC lub na kartę CF, chyba że chodzi o dysk zewnętrzny wtedy bezpośrednio do MPC nie podłaczysz .Bezpośrednio taki dysk podłaczysz do Korga M3 lub modułowego M3-M, który ma na pokładzie świetny sampler i również dynamiczne pady ( z tym ,że 8 a nie 16 ale za to 8 warstwowych a nie 4 jak w MPC). A może wystarczy kupić tylko sterownik z padami: MPD16, MPD24, MPD32, M-Audio Trigger Finger, Korg tez zrobił podobno bardzo fajny taki sterownik. Pozdrawiam
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 11:51

Kupując MPC ( musi być to model z USB czyli: MPC1000,2500,4000 lub 5000) będziesz mógł poprzez USB podłaczyć MPC do kompa i w ten sposób czerpać sample z HDD kompa, ale wtedy za kazdym razem będziesz musiał przerzucać sample z dysku twardego na dysk twardy MPC lub na kartę CF, chyba że chodzi o dysk zewnętrzny wtedy bezpośrednio do MPC nie podłaczysz...
Chodzi mi właśnie aby odciąć się od komputera. I np. włożyć dysk z bankami brzmien, samplami i z niego czerpać sample. SoundFonty przerobić na format AKAI i sterować juz z pozycji MPC klawiaturą sterującą.

Czy jest taka możliwość w AKAI MPC 2000xl ?

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 04 wrz 2008, 12:44

...Kupując MPC ( musi być to model z USB czyli: MPC1000,2500,4000 lub 5000) będziesz mógł poprzez USB podłaczyć MPC do kompa i w ten sposób czerpać sample z HDD kompa, ale wtedy za kazdym razem będziesz musiał przerzucać sample z dysku twardego na dysk twardy MPC lub na kartę CF, chyba że chodzi o dysk zewnętrzny wtedy bezpośrednio do MPC nie podłaczysz...
Chodzi mi właśnie aby odciąć się od komputera. I np. włożyć dysk z bankami brzmien, samplami i z niego czerpać sample. SoundFonty przerobić na format AKAI i sterować juz z pozycji MPC klawiaturą sterującą.

Czy jest taka możliwość w AKAI MPC 2000xl ?...
W 2000xl nie ma mozliwości zainstalowania HDD, natomiast w 1000,2500,4000,5000 jest taka mozliwość. Myślę ,że jeśli chcesz kompletnie odciąć się od kompa to powinieneś rozglądać się za workstation z samplerem - i tutaj idealnym rozwiązaniem będzie Korg M3, ma niesamowite możliwości , sampler z 320 MB Ram, świetne brzmienie i barwy, dobry sekwencer, 170 wtyczek efektowych na pokładzie....no i boską KARMĘ, no i można podłaczyć do niego dysk twardy, pen drive'a i cokolwiek dusza zapragnie a za małą kasę dokupić rozszerzenie KORG RADIAS i cieszyć sie pełną funkcjonalnością tego syntha.Polecam. Na ebay-u można M3-M wyhaczyć za około 4 tys.
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 13:11

W 2000xl nie ma mozliwości zainstalowania HDD, natomiast w 1000,2500,4000,5000 jest taka mozliwość. Myślę ,że jeśli chcesz kompletnie odciąć się od kompa to powinieneś rozglądać się za workstation z samplerem - i tutaj idealnym rozwiązaniem będzie Korg M3, ma niesamowite możliwości , sampler z 320 MB Ram, świetne brzmienie i barwy, dobry sekwencer, 170 wtyczek efektowych na pokładzie....no i boską KARMĘ, no i można podłaczyć do niego dysk twardy, pen drive'a i cokolwiek dusza zapragnie a za małą kasę dokupić rozszerzenie KORG RADIAS i cieszyć sie pełną funkcjonalnością tego syntha.Polecam. Na ebay-u można M3-M wyhaczyć za około 4 tys. ...
Hmm Korg odpada bo czegoś takiego nie wykorzystam w 100 procentach. Jeśli chodzi o MPC... coś bardziej jest przekonywujący model 2000xl niż 1000.Tylko ile potrzeba by np. takich dyskietek żeby mieć możliwość korzystania z moich banków i sampli jeśli chodzi o 2000xl... ;-/ mija się to z celem. Wyższe modele MPC nie wchodzą w grę bo są to już kombajny... bardzo drogie. MPC 2000xl z biegiem czasu chyba będzie coraz bardziej trudno dostępne skoro już nie produkują tego samplera.

Co sądzisz o mpc 1000?? jest warty swojej ceny?? czy będę mógł podłączyć klawiature sterującą i grać swoimi bankami brzmień??

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 04 wrz 2008, 13:15

nie wiem jak w mpc 1000 ale w 4k podpinasz dysk na usb(czy pendrive) i z niego wprost ladujesz sample do pamieci mpc(a ze mozna jej zamontowac 512 mega wiec luz) - nie musisz miec wewnetrznegoi na niego przerzucac(to bylby debilizm)
mozesz tez zamontowac ten dysk w srodku mpc(ale nie wiem jakiej wielkosci obsluzy - u mnie dzialal 160gb)

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 04 wrz 2008, 13:48

Co sądzisz o mpc 1000?? jest warty swojej ceny?? czy będę mógł podłączyć klawiature sterującą i grać swoimi bankami brzmień?? ...
Wg mnie 1000 jest "fajniejszy" od 2000xl, posiada złacze USB, cyfrowy in/out, 6 wyjść indywidualnych, w standardzie efekty i na sumie kompressorek oraz EQ a przetworniki czyli brzmienie dokładnie to samo czyli zawodowe, poza tym po zainstalowaniu JJ OS 4.99 z MPC1000 robisz funkcjonalnie MPC2500- na przykład masz możliwość bezpośredniego nagrywania audio wprost na sekwencer. To juz jest inny standard niż 2000xl. Myślę że na model 2000 jest poprostu hype który nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. To była najpopularniejsza MPC i wielu znanych producentów z niej grało swoje bity i dlatego 'światek' uznał ,że to jest boskie. Jedno czego nie mozna odmówić 2k to pady które są ponoć lepsze od tych w 1000, ale to jest też raczej kwestia indywidualnych przyzwyczajeń .Podsumowując ja wybrałbym z tych 2 maszyn MPC1000. Poczytaj więcej o JJ OS 4.99 dle MPC1000 i jego mozliwościach. Co do grania klawiaturą to tutaj nie jestem pewien czy mozna. Co prawda oczywiście MPC1k posiada łacze MIDI IN ale nie jestem pewien czy mozna robić key groups jak w MPC4000. Musisz zapytać jakiegoś użytkownika 1000-ki, albo przeczytać manual.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » czwartek 04 wrz 2008, 15:02

Hmmm a moze roland MV8800? Bardzo fajna maszynka.No i mozna do niej podłaczyc myszke oraz monitor. Poza tym ma wszystkie niezbedne efekty onboard
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 04 wrz 2008, 15:14

...Hmmm a moze roland MV8800? Bardzo fajna maszynka.No i mozna do niej podłaczyc myszke oraz monitor. Poza tym ma wszystkie niezbedne efekty onboard ...
heh za lekki portfel mam;-/ Jakbym już kupował sampler to tylko na ebay bo nigdzie taniej nie dostane. W granicach 1500- 2000 zł

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 04 wrz 2008, 15:22

......Hmmm a moze roland MV8800? Bardzo fajna maszynka.No i mozna do niej podłaczyc myszke oraz monitor. Poza tym ma wszystkie niezbedne efekty onboard ...
heh za lekki portfel mam;-/ Jakbym już kupował sampler to tylko na ebay bo nigdzie taniej nie dostane. W granicach 1500- 2000 zł...
A szkoda, bo MV-8800 to naprawdę konkret. Jeśli wiesz co chcesz możesz to ukręcić w 5-10 minut. Sam go planuję, ale też portfel...

ODPOWIEDZ