Charakterystyka częstotliwościowa śladu - jak zbadać?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hemisys
Charakterystyka częstotliwościowa śladu - jak zbadać?

Post autor: hemisys » piątek 25 lip 2008, 10:05

Witam,

Wyczytałem gdzieś, że na etapie mixu należy unikać nakładania się tych samych częstotliwości (głównych danego brzmienia?)z częstotliwością innego śladu.

Ale jak zbadać jaką częstotliwość ma dany ślad? Gdzieś czytałem kiedyś o tym na forum ale nie mogę już tego odszukać.

Używam vsti i cubase sx3, karta jeszcze audigy:) - jeśli ma to jakieś znaczenie.

Awatar użytkownika
bean

Re: Charakterystyka częstotliwościowa śladu - jak zbadać?

Post autor: bean » piątek 25 lip 2008, 10:10

Poszukaj jakiegoś analizatora widma na VST np. tutaj: www.kvraudio.com
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
hemisys

Post autor: hemisys » piątek 25 lip 2008, 10:24

...Poszukaj jakiegoś analizatora widma na VST np. tutaj: http://www.kvraudio.com...
no właśnie! analizator widma:) tego jeszcze nie wpisywałem do wyszukiwarki. Dzieki:) Moze jeszcze jakieś hasła?

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » piątek 25 lip 2008, 11:25

......Poszukaj jakiegoś analizatora widma na VST np. tutaj: http://www.kvraudio.com...
no właśnie! analizator widma:) tego jeszcze nie wpisywałem do wyszukiwarki. Dzieki:) Moze jeszcze jakieś hasła?...
Przydadzą się jeszcze wysokiej klasy odsłuchy studyjne + adaptacja pomieszczenia (odpowiednio dużego w wypadku badania niskich częstotliwości).
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 25 lip 2008, 11:29

.........Przydadzą się jeszcze wysokiej klasy odsłuchy studyjne + adaptacja pomieszczenia (odpowiednio dużego w wypadku badania niskich częstotliwości)....
Zależy co znaczy dla Ciebie wysoka klasa, bo dla mnie to coś pokroju APS. Moim zdaniem jednak już na jakichś KRK serii RP da się sprawdzić co nam się nakłada. A do niskoch oczywicie analizator.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 lip 2008, 13:24

do badania widma nie potrzebne sa nawet glosniki i pomieszczenie rowniez - przeciez to robi sie programowo.....

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 25 lip 2008, 13:50

...do badania widma nie potrzebne sa nawet glosniki i pomieszczenie rowniez - przeciez to robi sie programowo........

"na etapie mixu należy unikać nakładania się tych samych częstotliwości" - pierwszy post.

Znów kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 25 lip 2008, 14:49

...Witam,

Wyczytałem gdzieś, że na etapie mixu należy unikać nakładania się tych samych częstotliwości (głównych danego brzmienia?)z częstotliwością innego śladu.

Z tym nakładaniem to się do radze ostroznie. Zawsze jest tak że pasma w pewnym różnorodnym stopniu będą się nakładać w aranżacji ( wzależnosci od przypadku). Instrumenty często pokrywają szeroki zakres częstotliwosci. Wszystko zależy od tego by miec nad tym kontrole i odpowiednio uzyc korektora. Nie zależy nam chyba pozdzieleniu na klocki pasma i w sadzeniu wnie instrumentów.
Uwazam ze można wychwycic pewne anomalie na poziomie słuchowym i dopasować zesoba różne sygnału za pomocą korektora. Oczywiscie pod warunkiem posiadania wmiare przyzwoitych warunków odłuchowych. Ja robie to bez żadnego analozatora.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 lip 2008, 16:09

......do badania widma nie potrzebne sa nawet glosniki i pomieszczenie rowniez - przeciez to robi sie programowo........

"na etapie mixu należy unikać nakładania się tych samych częstotliwości" - pierwszy post.

Znów kłania się czytanie ze zrozumieniem. ...
przeczytaj niżej

ODPOWIEDZ