Nagrywanie basa
Witam @ll!
Mam następujący kłopot.
Nagrywam basa (gitarę basową) przez Line6 TonePortUX2/Gerabox. Po nagraniu niby wszystko jest OK, ale mimo zastosowania kompresora subiektywny poziom głośności ścieżki basa bardzo mocno zmienia się w zależności od wysokości dźwięku.
Słychać to tak, jakby niektóre progi na gryfie były wzmacniane kilkakrotnie silniej, niż pozostałe. To wrażenie można usłyszeć zarówno słuchając samej ścieżki basa, jak i w miksie, który oczywiście wyczyściłem na dole jak należy.
Czy ktoś się już z tym spotkał, albo wie jak temu zaradzić? Kłopot w tym, że nie pomaga tu nawet wtyczkowy kompresor wielokanałowy (Sonitus), bo te "piki" sygnału basa są niedostrzegalne na wskaźnikach poziomu dźwięku. Nawet, kiedy wyizoluję tę rezonującą częstotliwość, a jest to około 100 Hz przy granym dźwięku G, to mimo iż słyszę ten ton wielkokrotnie głośniej niż resztę ścieżki basa, "przyrządy" nie bardzo to ilustrują.
Może to jakiś rezonans pomieszczenia, głośników odsłuchowych? A może po prostu mam badziewne przetworniki w basie?
HELP!
Michał
Mam następujący kłopot.
Nagrywam basa (gitarę basową) przez Line6 TonePortUX2/Gerabox. Po nagraniu niby wszystko jest OK, ale mimo zastosowania kompresora subiektywny poziom głośności ścieżki basa bardzo mocno zmienia się w zależności od wysokości dźwięku.
Słychać to tak, jakby niektóre progi na gryfie były wzmacniane kilkakrotnie silniej, niż pozostałe. To wrażenie można usłyszeć zarówno słuchając samej ścieżki basa, jak i w miksie, który oczywiście wyczyściłem na dole jak należy.
Czy ktoś się już z tym spotkał, albo wie jak temu zaradzić? Kłopot w tym, że nie pomaga tu nawet wtyczkowy kompresor wielokanałowy (Sonitus), bo te "piki" sygnału basa są niedostrzegalne na wskaźnikach poziomu dźwięku. Nawet, kiedy wyizoluję tę rezonującą częstotliwość, a jest to około 100 Hz przy granym dźwięku G, to mimo iż słyszę ten ton wielkokrotnie głośniej niż resztę ścieżki basa, "przyrządy" nie bardzo to ilustrują.
Może to jakiś rezonans pomieszczenia, głośników odsłuchowych? A może po prostu mam badziewne przetworniki w basie?
HELP!
Michał
Re: Nagrywanie basa
Napisałem Gerabox... Poprawiam się na Gearbox, ale i tak wiecie, o czym mowa...
Nagrywam czysty ton, wyłacznie przez symulator preampa, bez żadnych efektów.

Najprawdopodniej to wina akustyki pokoja, ale równie dobrze może to być błąd odsłucha...wtedy właśnie tak dziwnie będzie słychac Twojego basa...
...Najprawdopodniej to wina akustyki pokoja, ale równie dobrze może to być błąd odsłucha...wtedy właśnie tak dziwnie będzie słychac Twojego basa......
Nie nooo... Spadlem z krzesla ze smiecha!!!
Nie nooo... Spadlem z krzesla ze smiecha!!!
Nie nooo... Spadlem z krzesla ze smiecha!!!...
Ja jeszcze siedzę, a pytając byłem poważny niczym lodowiec.
Czekam więc cierpliwie na kolejne posty, nawet te mniej urozmaicone słowotwórczo, za to bardziej napasione merytorycznie.

Ja jeszcze siedzę, a pytając byłem poważny niczym lodowiec.
Czekam więc cierpliwie na kolejne posty, nawet te mniej urozmaicone słowotwórczo, za to bardziej napasione merytorycznie.

Odpowiedz masz napasiona merytorycznie przeciez... Jezeli bas jest w porzadku, to masz elegancki rezonans w pomieszczeniu... Przejdz sie po pokoju, sprawdz generatorem...
Odpowiedz masz napasiona merytorycznie przeciez... Jezeli bas jest w porzadku, to masz elegancki rezonans w pomieszczeniu... Przejdz sie po pokoju, sprawdz generatorem...
OK sory, cos na powaznie tez napisze. Mysle ze to na bank rezonans pomieszczenia. Okolice 100 Hz to dosc typowa przypadlosc domowych pomieszczen. Najlepiej to sprawdzic sluchajac kilku roznych nagran, prawdopodobnie ten sam zakres bedzie sie wzbudzal.
A jesli chodzi o Twoj bas to sprobuj tego jeszcze posluchac na innym odsluchu, w innym pomieszczeniu lub na sluchawkach i zobacz co sie dzieje. Jezeli gdzie indziej tego problemu nie ma to masz winowajce na tacy ze tak powiem - akustyka pomieszczenia.
Pozdro
A jesli chodzi o Twoj bas to sprobuj tego jeszcze posluchac na innym odsluchu, w innym pomieszczeniu lub na sluchawkach i zobacz co sie dzieje. Jezeli gdzie indziej tego problemu nie ma to masz winowajce na tacy ze tak powiem - akustyka pomieszczenia.
Pozdro
na 98% to zasługa basa i bądź grającego. instrumenty z wysokiej półki i tacy też muzycy nie maja takich problemów.
......Najprawdopodniej to wina akustyki pokoja, ale równie dobrze może to być błąd odsłucha...wtedy właśnie tak dziwnie będzie słychac Twojego basa......
Ja tez!!!
Dawno tu nie bylo takiego fajnego posta!
Ja tez!!!
Dawno tu nie bylo takiego fajnego posta!
.........Najprawdopodniej to wina akustyki pokoja, ale równie dobrze może to być błąd odsłucha...wtedy właśnie tak dziwnie będzie słychac Twojego basa......
Ja tez!!!
Dawno tu nie bylo takiego fajnego posta!...
Ja tez!!!
Dawno tu nie bylo takiego fajnego posta!...