Sterowanie klawiaturą

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mjuzik
Sterowanie klawiaturą

Post autor: mjuzik » środa 25 cze 2008, 15:52

Witam, pytanie dotyczy sterowania PCtowskim seqencerem, np Logic poprzez klawiaturę sterującą, a dokładnie czy zmieniając kanały midi w klawiaturze można zmieniać ślady w seqencerze? Np, w Logicu otwieram na 3 kolejnych ścieżkach instrumenty vst, każdy ze śladów ma kolejno przypisany kanał midi i czy mogę zmieniać poszczególne ścieżki za pomocą klawiatury? To bardzo ułatwiłoby granie na scenie, które wymaga częstej zmiany brzmienia. Próbowałem to zrobić ale nie udało mi się, może czegoś nie aktywowałem?
Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
preceli

Re: Sterowanie klawiaturą

Post autor: preceli » środa 25 cze 2008, 16:30

...Witam, pytanie dotyczy sterowania PCtowskim seqencerem, np Logic poprzez klawiaturę sterującą, a dokładnie czy zmieniając kanały midi w klawiaturze można zmieniać ślady w seqencerze?...

Kolego, może najpierw napisz jaką masz tę klawiaturę (to chyba nie jest aż tak trudne) i co wedle Ciebie znaczy "zmieniać kanały", aktywować (np. zazbrajać) je w DAW?
Bo jeśli tak, to od razu dopowiem - w większości przypadków nie .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

mjuzik

Post autor: mjuzik » środa 25 cze 2008, 20:21

Kolego, może najpierw napisz jaką masz tę klawiaturę (to chyba nie jest aż tak trudne) i co wedle Ciebie znaczy "zmieniać kanały", aktywować (np. zazbrajać) je w DAW?
Bo jeśli tak, to od razu dopowiem - w większości przypadków nie .
...
No nie jest trudne:) klawiaturę mam słabą (Korg N364) ale jeśli to byłoby możliwe zakupiłbym np CME UF80. "Zmieniać kanały" czyli "zaznaczać" ślady z vst nie za pomocą myszki na ekranie monitora tylko klawiatury (zmieniając kanały midi za pomocą np + lub -), tak jak mogę zmieniać brzmienia w instrumencie za pomocą "Pedal switch".

mjuzik

Post autor: mjuzik » środa 25 cze 2008, 20:39

VST nie zagra jeśli nie zaznaczy się śladu, na którym jest otwarty, chciałbym to robić za pomocą klawiatury sterującej. Chyba tak najprościej

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 26 cze 2008, 01:15

da się - wybierasz kanały na których czyta dany vsti i odpowiednio wysylasz na ten kanał z klawisza

aczkolwiek jakbym mial to robic z klawisza to bym sie dawno pociął - to nie mpc gdzie jednym kliknieciem zmieniasz kanał - chyba że tak łatwo w klawiszu ale takiego jeszcze nie miałem

stg

Post autor: stg » czwartek 26 cze 2008, 17:00

Ja w ten sposób pracuje na sonarze. Kwestia jest bardzo prosta (jak się juz załapie) i niezwykle ułatwia sprawę grania na żywo instrumentami VST. Każdy instrument vst montuję w innym śladzie (inaczej się zresztą nie da) i kazdy ślad żeby "grać" musi mieć rzecz jasna włączoną funkcję "monitor" (nie musi być "zaznaczony"). Dla każdego z załadowanych intrumentów wybieram inny kanał midi (czyli midi input, który na początku ustawiony jest na "midi omni" - odbiór na wszystkich kanałach) -tak więc np. piano mam pod kanałem 1, organy pod 2 itd...Zmieniając kanał midi w klawiaturze sterującej, zmieniam również instrument vst w sekwencerze. Poprzez klawiaturę mogę robić także mnóstwo innych rzeczy - właściwie co tylko zapragnę - obsługiwać funkcje record, play, stop itp, mutować ślady, loopować, kasować, wycinać. Właściwie każdą komendę można przypisać zewnętrznemu sterownikowi - trzeba tylko posiedzieć trochę w okienku ACT midi controler. Oczywiście sprawa zależy od tego ile "przycisków" masz na klawiaturze sterującej. CME oferuje ich sporo i klawiatury tej firmy naprawdę sie nadają do pracy z kompem (jedynym minusem - jak dla mnie - jest sposób zmieniania w nich kanałów midi - trzeba użyć do tego trzech przycisków i jednego klawisza, co nie jest zbyt wygodne w trakcie grania live, ale można się przyzwyczaić).

Na forum przy stronie CME jest dużo tipów jak to pokonfigurować w róznych programach.

Za pomocą klawiatury sterować możesz także samymi parametrami załadowanych instrumentów vst - niektóre, jak na przykład NI B4, dają możliwośc niezwykłej wprost kontroli w czasie rzeczywistym - trzeba sobie tylko poustawiać.Jak dla mnie to jest jedyna wartościowa rzecz, która ratuje dziadowskie brzmienie instrumentów VST...:-D

Jak się człowiek do tego przyzwyczai to jest super. Ja laptopa na scenie prawie nie dotykam, wszystko robię przez klawiaturę. Zdarza się, że gram w duecie (z bebnami) i wtedy muszę zmieniać instrumenty nie przestając właściwie grać. Udaje się (choć przyznam się, że używam dwóch klawiatur sterujących;-))

pozdrawiam

mjuzik

Post autor: mjuzik » czwartek 26 cze 2008, 23:28

Na razie udało mi się jedno: mogę zmieniać (+ lub -) brzmienia w instrumencie vst (i to nie każdym) załadowanym na jednej zaznaczonej ścieżce poprzez Pedal Switch z klawiatury. Zmiana kanałów midi w klawiaturze nic nie daje, nie mogę zmienić ścieżki.. Dodam, że działam jeszcze na Logic 5.5.0 a za klawiaturę sterującą mam Korga N364, weterana:) W czym może tkwić problem?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 cze 2008, 00:00

w zajrzeniu do instrukcji - ten program ma dobre 5 lat - leniem jestes

mjuzik

Post autor: mjuzik » piątek 27 cze 2008, 00:03

...w zajrzeniu do instrukcji - ten program ma dobre 5 lat - leniem jestes...
nie mam, a angielski kuleje, dzięki za radę..

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 27 cze 2008, 00:46

...Na razie udało mi się jedno: mogę zmieniać (+ lub -) brzmienia w instrumencie vst (i to nie każdym) załadowanym na jednej zaznaczonej ścieżce poprzez Pedal Switch z klawiatury. Zmiana kanałów midi w klawiaturze nic nie daje, nie mogę zmienić ścieżki.. Dodam, że działam jeszcze na Logic 5.5.0 a za klawiaturę sterującą mam Korga N364, weterana:) W czym może tkwić problem?...

Jezeli chcesz za pomocą klawiatury sterującej zmieniac poszczególne vsti to potrzebujesz odpowiedniej klawiatury.
Niestety, współczesne wypusty są nieprzystosowane do współpracy z VSTi. Jest jeden szlachetny wyjątek - Novation Remote SL, które podobno (piszę podobno, bo nie mialem okazji testowac) potrafi bardzo ładnie i szybko przełączac się miedzy VSTi. Ze starszych polecam Rolandy serii A.

Nie wiem, czy twój Korg N364 pozwala na szybką zmianę kanału midi, programu i banku midi - to sprawdz w instrukcji. Jezeli ne, to czeka cie zakup. Tak BTW - zadne M-audio nie pozwalają na płynną zmianę presetu. (a płynną = bez patrzenia w komputer i bez patrzenia w wyswietlacz LED).

Oprócz klawiatury przyda się dobry host. A nic bardziej nie ułatwia gry na żywo niż ableton live, który pozwala "zmidifikowac" niemal każdą funkcję vst, vsti, miksu czy samplingu. W połączeniu z dobrą klawiaturą to na scene nic wiecej nie trza.

ODPOWIEDZ