Roland RD700GX a Yamaha S90ES
Mam dylemat - Roland czy Yamaha? Będę wdzięczny za wszelkie opinie porównawcze tych dwóch instrumentów, w szczególności chodzi mi o klawiaturę (jestem pianistą i lubię klawiatury maksymalnie zbliżone do fortepianowych) i brzmienia fortepianu i pian elektrycznych, ale oczywiście interesuje mnie również wielofunkcyjność jednego i drugiego. A jeśli ktoś zna stronę lub artykuł, w którym dokonano już porównania poproszę o adres, dzięki:)
Kompozytor, aranżer, pianista.
Re: Roland RD700GX a Yamaha S90ES
Grałem na obydwu i milszy jest roland, ale yamaszka ma arpeggiator co też nie jest bez znaczenia.
Jeśli patrzysz na samą klawiaturę to roland ma lepszą (szybszą, milszą w dotyku, twardszą). Brzmienie fortepianu w obu fajne, ale rolandowskie chyba nowsze/lepsze. Yamaszka potrafi przepuszczać przez wewnętrzne efekty zewnętrzny sygnał audio.
Ja bym wybrał rolanda, bo ładniejszy/poręczniejszy i bardziej mi leżą jego barwy, a i ekran ma czytelniejszy.
Jeśli patrzysz na samą klawiaturę to roland ma lepszą (szybszą, milszą w dotyku, twardszą). Brzmienie fortepianu w obu fajne, ale rolandowskie chyba nowsze/lepsze. Yamaszka potrafi przepuszczać przez wewnętrzne efekty zewnętrzny sygnał audio.
Ja bym wybrał rolanda, bo ładniejszy/poręczniejszy i bardziej mi leżą jego barwy, a i ekran ma czytelniejszy.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
...Grałem na obydwu i milszy jest roland, ale yamaszka ma arpeggiator co też nie jest bez znaczenia.
Ja bym wybrał rolanda, bo ładniejszy/poręczniejszy i bardziej mi leżą jego barwy, a i ekran ma czytelniejszy....
Roland równiez posiada arpeggiator :) tak więc plus dla niego. Przeczytałem również coś takiego: "No i to co się przydaje na scenie – odtwarzacz SMF i plików audio (WAV, AIFF, mp3) wraz z funkcją sekwencerowego odtwarzania plików dźwiękowych jako podkładów
" Czy rzeczywiście jest taka możliwość? Jesli tak jak to wygląda w praktyce?
Ja bym wybrał rolanda, bo ładniejszy/poręczniejszy i bardziej mi leżą jego barwy, a i ekran ma czytelniejszy....
Roland równiez posiada arpeggiator :) tak więc plus dla niego. Przeczytałem również coś takiego: "No i to co się przydaje na scenie – odtwarzacz SMF i plików audio (WAV, AIFF, mp3) wraz z funkcją sekwencerowego odtwarzania plików dźwiękowych jako podkładów

- JankoMuzykant
- Kontakt:
" Czy rzeczywiście jest taka możliwość? Jesli tak jak to wygląda w praktyce?...
Jest odgrywaczka midów i audio (w GX) - działa sprawnie. Edytora midi natomiast żadnego nie ma, ani przewijania. Jedynie czterem kanałom można kręcić poziomy i kontrolować globalnie reverb i chorus no i tempo.
Nie wiem jak Yamaha, ale w Rolandzie są dwa w pełni samplowane fortepiany, dość różniące się (o mutacjach opartych o te same sample nie wspominam). Jeden to ''klasyk'', drugi fajnie brzmi do jazzu.
[addsig]

Jest odgrywaczka midów i audio (w GX) - działa sprawnie. Edytora midi natomiast żadnego nie ma, ani przewijania. Jedynie czterem kanałom można kręcić poziomy i kontrolować globalnie reverb i chorus no i tempo.
Nie wiem jak Yamaha, ale w Rolandzie są dwa w pełni samplowane fortepiany, dość różniące się (o mutacjach opartych o te same sample nie wspominam). Jeden to ''klasyk'', drugi fajnie brzmi do jazzu.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
...
właśnie a jak to jest z Yamahą czy S90ES ma w pełni samplowany fortepian? Jeśli ktoś wie niech pisze:)
A mam ważne pytanie: Roland ma dwie pary wyjść audio (balansed i unbalanced) czy można jednej parze przypisać wyjście sygnału brzmienia instrumentu a drugiej odtwarzanego pliku np mp3?
...Roland ma dwie pary wyjść audio (balansed i unbalanced) czy można jednej parze przypisać wyjście sygnału brzmienia instrumentu a drugiej odtwarzanego pliku np mp3?...
Nie, obie pary nie są rozdzielne (na obu wystepuje ten sam sygnał), zaś suwak Volume steruje poziomem sygnału jednocześnie zarówno na nich jak i na wyjściu sluchawkowym.
Więcej na forum: Roland RD-700 GX.
[addsig]
Nie, obie pary nie są rozdzielne (na obu wystepuje ten sam sygnał), zaś suwak Volume steruje poziomem sygnału jednocześnie zarówno na nich jak i na wyjściu sluchawkowym.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
......Roland ma dwie pary wyjść audio (balansed i unbalanced) czy można jednej parze przypisać wyjście sygnału brzmienia instrumentu a drugiej odtwarzanego pliku np mp3?...
...
aha a czy istnieje możliwość osobnej regulacji głośności tych źródeł (odtw mp3 i brzmienie Rolanda)?
...
aha a czy istnieje możliwość osobnej regulacji głośności tych źródeł (odtw mp3 i brzmienie Rolanda)?
...aha a czy istnieje możliwość osobnej regulacji głośności tych źródeł (odtw mp3 i brzmienie Rolanda)?...
Oczywiście, każdy z modułów ma własną regulację poziomu wyjściowego z możliwościa jej zapamiętania.
[addsig]
Oczywiście, każdy z modułów ma własną regulację poziomu wyjściowego z możliwościa jej zapamiętania.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.