Gruntownie zmodernizować PC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:
Gruntownie zmodernizować PC

Post autor: wishmaster2 » wtorek 10 cze 2008, 08:15

Po paru latach przerwy robie kolejny "skok technologiczny" - wlasnie zakupilem Core 2 Quad Q6600, do tego mam (od jakiegos czasu trzymam w szufladzie) dodatkowe 2GB RAM - takze w sumie bedzie 4GB (ale od razu chce dokupic wiecej, zeby temat RAMu miec ostatecznie z glowy) i teraz tylko pozostaje pytanie o przesiadke z 32bitow na : Viste, czy raczej jednak XP64? Czy od czasu lutowej dyskusji na forum EiS zauwazyliscie jakies istotne zmiany? Wiem, ze Sonar pod Vista ponoc bardzo ladnie chodzi, chociaz pewnych aplikacji Vista w ogole nie obsluguje (zdaje sie - juz widze - ze z moim EWQLS bedzie problem, co w takim przypadku Viste z miejsca by wykluczalo) poza tym byly jakies klopoty ze sterownikami do tego systemu(?), z kolei z xp64 tez byly jakies problemy, typu czeste wywalanie sytemu podczas uzywania podwojnych pamieci, niewykrywanie (przez niektore programy) powyzej 2GB i szereg innych nieprawidlowosci. Jak na dzien dzisiejszy cala sprawa sie przedstawia? Wlasciwie nie mam konkretnego pytania, bardziej zalezy mi na otwarciu dyskusji, zapoznaniu sie z biezacymi opiniami ludzi, ktorzy juz od jakiegos czasu pracuja w 64bitach, oraz tych, ktorzy generalnie stale trzymaja "reke na pulsie".

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Gruntownie zmodernizować PC

Post autor: Groover » wtorek 10 cze 2008, 08:38

...Po paru latach przerwy robie kolejny "skok technologiczny" - wlasnie zakupilem Core 2 Quad Q6600, do tego mam (od jakiegos czasu trzymam w szufladzie) dodatkowe 2GB RAM - takze w sumie bedzie 4GB (ale od razu chce dokupic wiecej, zeby temat RAMu miec ostatecznie z glowy) i teraz tylko pozostaje pytanie o przesiadke z 32bitow na : Viste, czy raczej jednak XP64? Czy od czasu lutowej dyskusji na forum EiS zauwazyliscie jakies istotne zmiany? Wiem, ze Sonar pod Vista ponoc bardzo ladnie chodzi, chociaz pewnych aplikacji Vista w ogole nie obsluguje (zdaje sie - juz widze - ze z moim EWQLS bedzie problem, co w takim przypadku Viste z miejsca by wykluczalo) poza tym byly jakies klopoty ze sterownikami do tego systemu(?), z kolei z xp64 tez byly jakies problemy, typu czeste wywalanie sytemu podczas uzywania podwojnych pamieci, niewykrywanie (przez niektore programy) powyzej 2GB i szereg innych nieprawidlowosci. Jak na dzien dzisiejszy cala sprawa sie przedstawia? Wlasciwie nie mam konkretnego pytania, bardziej zalezy mi na otwarciu dyskusji, zapoznaniu sie z biezacymi opiniami ludzi, ktorzy juz od jakiegos czasu pracuja w 64bitach, oraz tych, ktorzy generalnie stale trzymaja "reke na pulsie"....

trzymać się Windows XP. Poczciwego 32-bitowego. Najmniej problemów. Chcesz być testerem dla Microsoftu i producentów softu muzycznego - bierz system 64-bitowy

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 10 cze 2008, 08:44

trzymać się Windows XP. Poczciwego 32-bitowego. Najmniej problemów. Chcesz być testerem dla Microsoftu i producentów softu muzycznego - bierz system 64-bitowy

Pozdro
Groover...
I zapomnij o Viscie jeszcze przez minimum rok...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » wtorek 10 cze 2008, 08:56

Sam jestem bardzo konserwatywny i zwykle za nowinkami absolutnie gonie.
Czy jednak z xp64 sa az takie problemy, zeby zrezygnowac z pokusy zwiekszenia RAMu do powyzej 2GB? W sumie o to tyko mi biega. Tak sie sklada, ze tego RAMu zuzywam od czorta. Zdecydowanie przydaloby sie go wiecej.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 10 cze 2008, 09:10

...Sam jestem bardzo konserwatywny i zwykle za nowinkami absolutnie gonie.
Czy jednak z xp64 sa az takie problemy, zeby zrezygnowac z pokusy zwiekszenia RAMu do powyzej 2GB? W sumie o to tyko mi biega. Tak sie sklada, ze tego RAMu zuzywam od czorta. Zdecydowanie przydaloby sie go wiecej. ...
ja uzywam 2 GB ram, ale przeciez stary xp 32bit obsluzy wiecej, pelnych 4 GB nei zobaczy, ale 3,5 tak.
wiec smialo pozostan przy xp32 z 4 GB ram.

pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » wtorek 10 cze 2008, 09:56

od pazdziernika 2007 posiadam viste i nie widze zadnych problemow w uzytkowaniu... przy nagrywaniu tez nie ma zadnych problemow...

a czy napewno bedziesz wykorzystywal te 4 gb Ram?! czy to poprostu taki "bajer" bedzie?!
www.klub.agaton.pl

kemot

Post autor: kemot » wtorek 10 cze 2008, 10:04

Właśnie kupiłem komputer i jako taką krtę multimedialną wziąłem ktoregoś Creative xfi bulkową wersję. Z tą wersją dostłem płytkę tylko do Visty. Sterowniki w niecie można znaleźć ww 5 minut, ale generalnie Microsoft bardzo ciśnie na tą Vistę i coraz większy będzie problem ze sterownikami i xp. drugiej strony generalna opinia jest taka, że vista zużywa x razy więcej cpu, pamięci itd. Zaryzykowałem i kupiłem xp pro. Co będzie to zobaczymy.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 10 cze 2008, 12:00

...trzymać się Windows XP. Poczciwego 32-bitowego. Najmniej problemów. Chcesz być testerem dla Microsoftu i producentów softu muzycznego - bierz system 64-bitowy

Pozdro
Groover...
I zapomnij o Viscie jeszcze przez minimum rok...

Pozdrawiam!...

A za 2 lata będzie nowy systemik

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

DCG

Post autor: DCG » wtorek 10 cze 2008, 12:03

Czekam na zmianę PC-ta, bo chłopak będzie mial dofinansowanie i też się zastanawiam w co wejść. Nie jest jeszcze najgorzej, bo mam obecnie P4 z 1GB RAM-u DELL-a, z oryginalnym do niego XP pro.
Mam na nowy przeznaczyć 3000 zł, może być bez programów i monitora.
Co byście mi polecili kupić, może jakie konkretnie modele podzespołów ?
W co wejść ?

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » wtorek 10 cze 2008, 12:06

tyle ze microsoft nie ma nic do sterownikow. to nie on je robi tylko firmy tworzace sprzet i to od nich zalezy
XP 32bit jeszcze dlugo dlugo bedzie panował

Ps. slyszalem ze Win Seven ma byc kontynuacja Visty (a nie jak zapowiadali - calkiem nowy system z nowym jadrem) ... chyba juz zaczne odkladac na Maca

ODPOWIEDZ