Zabezpieczenie swoich nagrań i dystrybucja
Chcialbym udostepnic swoje nagrania jako white label.Jak moglbym je zabezpieczyc zeby nikt nie sygnowal ich swoim nazwiskiem??Czy mozliwe jest udostepnienie ich na zasadzie "oplaty dowolnej" czy byloby to legalne???Nagraniami sa zainteresowane niektore z digital labeli ale chcialbym je udostepnic na zasadzie powyzszej gdyz nie widze sensu w posrednictwie mojej muzyki .Czy to ma jakikolwiek sens prawny i praktyczny??
Re: Zabezpieczenie swoich nagrań i dystrybucja
Niczego nie musisz zabezpieczać. Autora danego dzieła chroni prawo autorskie, które mówi, że dzieło podlega pełnej ochronie niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności. Czyli niczego nie trzeba rejestrować, nigdzie nic nie trzeba zgłaszać. Przypisanie sobie autorstwa to nic innego jak naruszenia autorskich praw osobistych i nikt o zdrowych zmysłach nie popełni takiego idiotyzmu.
Autor dzieła może zrobić z nim cokolwiek mu się podoba. Może je sprzedać, podarować, zniszczyć, wynajmować itp, itd. Pobieranie opłat za korzystanie z dzieła jest jak najbardziej poprawne - nie ma żadnych przeciwwskazań. Nie ma nic złego ani dziwnego w opłacie dobrowolnej. To w jakiej formie udostępniasz swoje dzieła zależy tylko od Ciebie.
Należy jednak zaznaczyć, że aby dysponować swoim dziełem w sposób nieograniczony musisz posiadać pełne autorskie prawa majątkowe do dzieła. Wedle prawa domniemywa się, że autorskie prawa majątkowe przynależą do twórcy. Tak więc o ile nie sprzedałeś/oddałeś/ autorskich praw majątkowych do swoich dzieł to możesz dysponować swą muzą w sposób dowolny.
Jeśli jesteś współautorem (dzieło ma kilku autorów: tekst, muzyka itp) to aby dysponować pełnym dziełem musi być zgoda każdego z twórców. Bez problemu można dysponować swoją częścią. Jeżeli autorskie prawa majątkowe należą do kilku osób to aby w pełni dysponować utworem także należy uzyskac zgodę każdego z nich. Wszystko musi być na piśmie - umowy związane z prawami autorskimi muszą zawierane być na piśmie pod rygorem nieważności!
Jeśli w swoich produkcjach wykorzystywałeś fragmenty cudzych dzieł to wymagana jest zgoda właściciela autorskich praw majątkowych do wykorzytanego dzieła.
Autorskie prawa osobiste - są niezbywalne. Nie można ich sprzedać, oddać, stracić. Są na zawsze związane z autorem dzieła. Po wsze czasy autorem Krzyżaków pozostanie H. Sienkiewicz. Z prawami osobistymi nie są związane sprawy finansowe.
Autorskie prawa majątkowe - można sprzedać, oddać, dziedziczyć, wygrać/przegrać w karty itp. Można nimi obracać handlowo. Można być autorem dzieła a autorskie prawa majątkowe sprzedać komukolwiek. Właściciel autorskich praw majątkowych decyduje o sposobie obrotu dziełem. Z prawami majątkowymi związane są sprawy finansowe. Przykładowo właścicielem autorskich praw majątkowych do utworów The Beatles jest Michale Jackson choć nie skomponował żadnej piosenki z repertuaru The Beatles
Re: Zabezpieczenie swoich nagrań i dystrybucja
dzieki za obszerna odpowiedz,ale chcialbym sie zabezpieczyc jakos na wypadek takiej sytuacji gdyz wedle mojej wiedzy problem jest jak najbardziej realny przy publikowaniu materialu bez udzialu labelu.Sytuacja taka miala miejsce niejednokrotnie.Dzisiaj calkeim przypadkowo dowiedzialem sie o mozliwosci publikacji materialu niezaleznego na audiojelly.com wydaje mi sie ze to jest jakies wyjscie z sytuacji.