Kompresja grupy kompresorem sprzętowym

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
solar
Kompresja grupy kompresorem sprzętowym

Post autor: solar » środa 21 maja 2008, 00:56

witam,

mam zamiar skompresowac grupe intr. perkusyjnych,
calosc odbywa sie na mackie 1604 vlz,kompresor tl audio 5021

sciezki perk. wysylam na grupe powiedzmy 1/2,mam juz cala grupe perk. pod dwoma tlumikami 1/2,z tylu miksera mam wyjscia bus out 1/2 - i dochodze do sedna sprawy - nie rozumiem chyba idei tip/send ring/return i "dociskania" kabla do konca badz nie,moglby ktos mi to wyjasnic krok po kroku jak idiocie?

zakladajac,ze chce miec to w stereo w jakie kable powinienem sie uzbroic i jak dokladnie to popodlaczac? do kompresora wchodze dwoma kablami?wychodze tez dwoma? w instrukcji mackiego widnieje kabel ktory z jednej strony ma stereo jacka a z drugiej rozdziela sie na dwa mono i kaza wychodzic jedna dziura bus'a a nie dwoma...

i drugie pytanie: zakladajac,ze chce slyszec efekt na zywca (i dalej sobie grac tym mixem) a nie nagrywac musze wrocic z kompresora na dwa wolne kanaly w stole,ktore potem kieruje na main mix (L+R)?

i zeby nie bylo - szukalem w google'u,ciezko znalezc cokolwiek na temat sprzetowych polaczen,przewiercilem manuale na wylot i jakos nadal tego nie lapie

z gory dzieki za odpowiedz

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Kompresja grupy kompresorem sprzętowym

Post autor: smiechu » środa 21 maja 2008, 01:42

...witam,

mam zamiar skompresowac grupe intr. perkusyjnych,
calosc odbywa sie na mackie 1604 vlz,kompresor tl audio 5021

sciezki perk. wysylam na grupe powiedzmy 1/2,mam juz cala grupe perk. pod dwoma tlumikami 1/2,z tylu miksera mam wyjscia bus out 1/2 - i dochodze do sedna sprawy - nie rozumiem chyba idei tip/send ring/return i "dociskania" kabla do konca badz nie,moglby ktos mi to wyjasnic krok po kroku jak idiocie?

zakladajac,ze chce miec to w stereo w jakie kable powinienem sie uzbroic i jak dokladnie to popodlaczac? do kompresora wchodze dwoma kablami?wychodze tez dwoma? w instrukcji mackiego widnieje kabel ktory z jednej strony ma stereo jacka a z drugiej rozdziela sie na dwa mono i kaza wychodzic jedna dziura bus'a a nie dwoma...

i drugie pytanie: zakladajac,ze chce slyszec efekt na zywca (i dalej sobie grac tym mixem) a nie nagrywac musze wrocic z kompresora na dwa wolne kanaly w stole,ktore potem kieruje na main mix (L+R)?

i zeby nie bylo - szukalem w google'u,ciezko znalezc cokolwiek na temat sprzetowych polaczen,przewiercilem manuale na wylot i jakos nadal tego nie lapie

z gory dzieki za odpowiedz

...
Przekombinowales... to o czym piszesz tyczy sie insertow na kanalach... lub jak w tym konkretnym przypadku miksera tylko wyjscia main...
Wyjscia bus 1 i 2 to zwykle wyjscia mono... ida do "in" w kompresorze... zwykłymi kabelkami mono... i potem mozesz takze zwykłymi kabelkami mono wrocic na 2 wolne kanały w mikserze lub na "return" który kierujesz na grupe głowna...
sub12=>kompresor=>kanal xy=>main
sub12=>kompresor=>return=>main
Musisz tylko pamietac zeby na sume juz nie wrzucac sygnalu z subgrupy...

Jesli chcesz podlaczyc kompresor pod wtrocenia insert na kanalach lub na sumie glownej "main" to musisz użyc kabli insertowych (czyli takich jak byly narysowane w instrukcji... stereo z jednej i 2x mono z drugiej) wtedy wtykasz koncowke stereo w insert a koncowki mono w wejscie i wyjscie w kompresorze... w takim przypadku po wyjsciu z preampu sygnal leci do kompresora i wraca na kanal zaraz za preampem...

solar

Post autor: solar » środa 21 maja 2008, 13:27

stokrotne dzieki!!!

dzis wieczorem wyproboje, w sumie wolalbym oszczedzic dwa dodatkowe kanaly z powrotu kompresora wiec chyba uzyje tej opcji z return od razu na grupe glowna,tutaj rozumiem wracam dwoma kablami mono w dziury "main insert"?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 21 maja 2008, 14:40

złącza instertowe to złącza rozdzielne - mają w sobie wejście i wyjście - ty musisz się wpiąć w zwykłe kanały ale oczywiście ustawić je tak byś nie słyszał na wyjściu main tych które są na grupie tylko te po kompresorze(czyli pewnie wcisnąć solo na kanałach które są powrotem z kompresora

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 21 maja 2008, 16:33

...stokrotne dzieki!!!

dzis wieczorem wyproboje, w sumie wolalbym oszczedzic dwa dodatkowe kanaly z powrotu kompresora wiec chyba uzyje tej opcji z return od razu na grupe glowna,tutaj rozumiem wracam dwoma kablami mono w dziury "main insert"?

...
Nie nie tam nic nie podlaczasz... podlaczasz na return... z tylu miksera masz ich razem chyba 4 pary... na mikserze nad nad sekcja main masz sterowanie sekcja powrotow... i tam ustawiasz gdzie jest kierowany sygnal z wejsc return...masz tez przyciski solo itd... Musisz sie pobawic..

solar

Post autor: solar » wtorek 27 maja 2008, 23:55

udalo sie polowicznie - grupa na kompresor i powrot na kanaly miksera - wszystko ok tylko jest jeden problem - mianowicie slysze jakis brud/brumienie..skad to sie moze brac? odlaczalem wszystkie ze zrodel perk. wedrujacych na te grupe i to nie ich wina,bo brum nie niknie...niknie dopiero kiedy wyciszam tlumiki grupy...

a z ciekawosci - te gniazda return z tylu,czyli ten drugi sposob powrotu kompresora to te same returny ktorymi wedruja powroty auxow, tak?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 28 maja 2008, 00:20

...udalo sie polowicznie - grupa na kompresor i powrot na kanaly miksera - wszystko ok tylko jest jeden problem - mianowicie slysze jakis brud/brumienie..skad to sie moze brac? odlaczalem wszystkie ze zrodel perk. wedrujacych na te grupe i to nie ich wina,bo brum nie niknie...niknie dopiero kiedy wyciszam tlumiki grupy...

a z ciekawosci - te gniazda return z tylu,czyli ten drugi sposob powrotu kompresora to te same returny ktorymi wedruja powroty auxow, tak?

...
Petla mas?? albo brak uziemienia?? kopniete kable kable??
Stawiam na te dwa pierwsze... google ci powiedza o co chodzi...

a w tym drugim pytaniu nie bardzo wiem o co ci biega... radze sie doksztalcic w dziedzinie mikserow... net jest obszerny... a jak nie to kupic jakas dobra ksiazke i poczytac... obsluga miksera to podstawa...

solar

Post autor: solar » środa 28 maja 2008, 00:54

Nie nie tam nic nie podlaczasz... podlaczasz na return... z tylu miksera masz ich razem chyba 4 pary... na mikserze nad nad sekcja main masz sterowanie sekcja powrotow... i tam ustawiasz gdzie jest kierowany sygnal z wejsc return...masz tez przyciski solo itd... Musisz sie pobawic.....

o te returny mi biega..standardowe ich uzycie to powrot auxow chyba?
po prostu nie wiedzialem ze mozna sie tam wpinac czym innym...

tez stawiam na ta petle mas,ide googlowac...

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 28 maja 2008, 09:32

...Nie nie tam nic nie podlaczasz... podlaczasz na return... z tylu miksera masz ich razem chyba 4 pary... na mikserze nad nad sekcja main masz sterowanie sekcja powrotow... i tam ustawiasz gdzie jest kierowany sygnal z wejsc return...masz tez przyciski solo itd... Musisz sie pobawic.....

o te returny mi biega..standardowe ich uzycie to powrot auxow chyba?
po prostu nie wiedzialem ze mozna sie tam wpinac czym innym...

tez stawiam na ta petle mas,ide googlowac......
To sa po prostu powroty... mozesz tam nawet wpiac sygnal liniowy jesli zabraknie ci miejsca ich w mikserze...

ODPOWIEDZ