Preamp basowy - Soundman czy Taurus?
Dopiero zaczynam nagłaśnianie i rejestrowanie amatorskich zespołów akustycznych z jedynym elektrycznym instrumentem - basem (reszta to gotary-pudła, flety, bongosy i tamburyny etc.) I ręce mi opadają, bo większość basistów dysponuje bardzo lichymi pseudo-basami, marnymi niby-piecykami, albo wręcz piecyków nie posiada wcale:)
Przydałby się jakiś rackowy preamp np. Soudman Pre-Bass http://www.soundman.com.pl/index.php?mode=wzmacniacze-produkt&show=wbas&id=8 albo Taurus TX-Cross http://www.taurus-amp.pl/index.php?p=opisy/tx_cross żeby się dało takiego basistę razem z zespołem nagłośnić/zarejestrować.
Ma ktos doświadczenie z typowo basowymi preampami? Wybrać któryś z powyższych preampów basowych, czy jest jeszcze coś innego godnego uwagi na rynku?
Preamp musi być niestety nowy z vatem i gwarancją a budżet jest ograniczony do 1500 zł
Przydałby się jakiś rackowy preamp np. Soudman Pre-Bass http://www.soundman.com.pl/index.php?mode=wzmacniacze-produkt&show=wbas&id=8 albo Taurus TX-Cross http://www.taurus-amp.pl/index.php?p=opisy/tx_cross żeby się dało takiego basistę razem z zespołem nagłośnić/zarejestrować.
Ma ktos doświadczenie z typowo basowymi preampami? Wybrać któryś z powyższych preampów basowych, czy jest jeszcze coś innego godnego uwagi na rynku?
Preamp musi być niestety nowy z vatem i gwarancją a budżet jest ograniczony do 1500 zł
Drum and Bass in Dub
Re: Preamp basowy - Soundman czy Taurus?
Zakup dobry dibox - to najwygodniejsze do basu + mozliwosc zebrania pieca basowego (najwygodniej jakis z mniejsza 10-12 cali membrana) mikrofonem.
Mik przyklei brzmieniow bas do akustycznych instrumentow, a sygnal z diboxa da Ci bliskosc basu - wygodniejsza z nim praca na PA
Do mnie wlasnie idzie Radial JDI - 200$, to jest diboxowy top - ale dobre rezultaty uzyskasz i ina innych. Pasywne - tzn. wygodniejsze, mniej problemow z znieksztalceniami w sieci.
Zamiast wielkiego pieca-bydlaka, lepiej kupic mniejszy (do 150w), a dobry - nie znam Twojego budzetu. Nierzdrowa jest tendencja by wygar basu szedl ze sceny a nie z PA.
Problem - bo grasz bas z akustykami - ja tak grywam na ogol - instrument i piec musza byc bez zarzutu - inaczej niszczy to brzmienie calego skladu i dzwiek robi sie tani. Warto pomsylec o kompresorze
Mik przyklei brzmieniow bas do akustycznych instrumentow, a sygnal z diboxa da Ci bliskosc basu - wygodniejsza z nim praca na PA
Do mnie wlasnie idzie Radial JDI - 200$, to jest diboxowy top - ale dobre rezultaty uzyskasz i ina innych. Pasywne - tzn. wygodniejsze, mniej problemow z znieksztalceniami w sieci.
Zamiast wielkiego pieca-bydlaka, lepiej kupic mniejszy (do 150w), a dobry - nie znam Twojego budzetu. Nierzdrowa jest tendencja by wygar basu szedl ze sceny a nie z PA.
Problem - bo grasz bas z akustykami - ja tak grywam na ogol - instrument i piec musza byc bez zarzutu - inaczej niszczy to brzmienie calego skladu i dzwiek robi sie tani. Warto pomsylec o kompresorze
Ja sam gram na Taurusie B-315, ale swojego pieca im nie dam bo mi zepsują. :) Myślałem też o jakimś di-boxie (tego, o którym piszesz nie znam), ale w tych preampach są jeszcze jakieś wbudowane kompresory/sustainery albo kompresory/limitery, które bardzo pomogłyby na kulejącą artykulację... Myslę o preampie bo chyba bardziej nadawałby się do jakiejś reanimacji brzmienia ;)
Drum and Bass in Dub
A znacie może takie wyroby firmy ART jak TCS albo Tube PAC lub Tube MP Studio V3 ?
Cenowo się to kształtuje relatywnie przystępnie..
P.S. Jak tu się edytuje posty żebym dwóch nie pisał po sobie???
Cenowo się to kształtuje relatywnie przystępnie..
P.S. Jak tu się edytuje posty żebym dwóch nie pisał po sobie???
Drum and Bass in Dub
Jezeli preamp do basu to tylko TEN
[addsig]
[addsig]
Avalon u5 to bardzo fajne urzadzenie do takich rzeczy :)
Avalon to wypasiony i drogi - ale dibox, kolegi chyba diboxy nie interesuja :)
- stevelukather
...Avalon to wypasiony i drogi - ale dibox, kolegi chyba diboxy nie interesuja :)...
A moze Sadowsky preamp,kosztuje ok 1000 PLN i gra rewelacyjnie,bas jest tlusty,w zyciu nie slyszalem wiekszego kopa.On ma jeszcze jedna zalete,ma EQ.A diboxy nie maja.
[addsig]
A moze Sadowsky preamp,kosztuje ok 1000 PLN i gra rewelacyjnie,bas jest tlusty,w zyciu nie slyszalem wiekszego kopa.On ma jeszcze jedna zalete,ma EQ.A diboxy nie maja.
[addsig]
Posiadalem Sadowskeygo - w czasach fascynacji swoich MArcusem Millerem - nie hjest to urzadzenie zbyt uniwersalne - do JazzBassowych sytuacji fajne, ale gdy zminilem instrumentarium - bo .... nie zagral mi
Dzięki za sugestie:) Ten glockenklang faktycznie robi wrażenie... Ale cenowo nie ta półka...:( Chodzi przede wszystkim o coś w miarę niewymagającego jeśli chodzi o same gotary a przy tym możliwie uniwersalnego w tradycyjnych brzmieniach.
Polecano mi jeszcze preampy tech 21 Sansamp, nad którym się też zastanawiam.
Porównywał ktośmożliwości Soudmana z którymśz sansampów w tej samej cenie??
Bo Taurusów to ja większość znam a tamtych nie :)
Polecano mi jeszcze preampy tech 21 Sansamp, nad którym się też zastanawiam.
Porównywał ktośmożliwości Soudmana z którymśz sansampów w tej samej cenie??
Bo Taurusów to ja większość znam a tamtych nie :)
Drum and Bass in Dub