Preamp basowy - Soundman czy Taurus?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
LoMax
Preamp basowy - Soundman czy Taurus?

Post autor: LoMax » piątek 16 maja 2008, 13:02

Dopiero zaczynam nagłaśnianie i rejestrowanie amatorskich zespołów akustycznych z jedynym elektrycznym instrumentem - basem (reszta to gotary-pudła, flety, bongosy i tamburyny etc.) I ręce mi opadają, bo większość basistów dysponuje bardzo lichymi pseudo-basami, marnymi niby-piecykami, albo wręcz piecyków nie posiada wcale:)
Przydałby się jakiś rackowy preamp np. Soudman Pre-Bass http://www.soundman.com.pl/index.php?mode=wzmacniacze-produkt&show=wbas&id=8 albo Taurus TX-Cross http://www.taurus-amp.pl/index.php?p=opisy/tx_cross żeby się dało takiego basistę razem z zespołem nagłośnić/zarejestrować.
Ma ktos doświadczenie z typowo basowymi preampami? Wybrać któryś z powyższych preampów basowych, czy jest jeszcze coś innego godnego uwagi na rynku?
Preamp musi być niestety nowy z vatem i gwarancją a budżet jest ograniczony do 1500 zł
Drum and Bass in Dub

Awatar użytkownika
grembo

Re: Preamp basowy - Soundman czy Taurus?

Post autor: grembo » piątek 16 maja 2008, 14:21

Zakup dobry dibox - to najwygodniejsze do basu + mozliwosc zebrania pieca basowego (najwygodniej jakis z mniejsza 10-12 cali membrana) mikrofonem.

Mik przyklei brzmieniow bas do akustycznych instrumentow, a sygnal z diboxa da Ci bliskosc basu - wygodniejsza z nim praca na PA

Do mnie wlasnie idzie Radial JDI - 200$, to jest diboxowy top - ale dobre rezultaty uzyskasz i ina innych. Pasywne - tzn. wygodniejsze, mniej problemow z znieksztalceniami w sieci.

Zamiast wielkiego pieca-bydlaka, lepiej kupic mniejszy (do 150w), a dobry - nie znam Twojego budzetu. Nierzdrowa jest tendencja by wygar basu szedl ze sceny a nie z PA.

Problem - bo grasz bas z akustykami - ja tak grywam na ogol - instrument i piec musza byc bez zarzutu - inaczej niszczy to brzmienie calego skladu i dzwiek robi sie tani. Warto pomsylec o kompresorze

LoMax

Post autor: LoMax » piątek 16 maja 2008, 15:00

Ja sam gram na Taurusie B-315, ale swojego pieca im nie dam bo mi zepsują. :) Myślałem też o jakimś di-boxie (tego, o którym piszesz nie znam), ale w tych preampach są jeszcze jakieś wbudowane kompresory/sustainery albo kompresory/limitery, które bardzo pomogłyby na kulejącą artykulację... Myslę o preampie bo chyba bardziej nadawałby się do jakiejś reanimacji brzmienia ;)
Drum and Bass in Dub

LoMax

Post autor: LoMax » piątek 16 maja 2008, 17:21

A znacie może takie wyroby firmy ART jak TCS albo Tube PAC lub Tube MP Studio V3 ?
Cenowo się to kształtuje relatywnie przystępnie..

P.S. Jak tu się edytuje posty żebym dwóch nie pisał po sobie???
Drum and Bass in Dub

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » sobota 17 maja 2008, 18:37

Jezeli preamp do basu to tylko TEN
[addsig]

danas

Post autor: danas » sobota 17 maja 2008, 20:59

Avalon u5 to bardzo fajne urzadzenie do takich rzeczy :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 18 maja 2008, 03:52

Avalon to wypasiony i drogi - ale dibox, kolegi chyba diboxy nie interesuja :)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 18 maja 2008, 10:49

...Avalon to wypasiony i drogi - ale dibox, kolegi chyba diboxy nie interesuja :)...
A moze Sadowsky preamp,kosztuje ok 1000 PLN i gra rewelacyjnie,bas jest tlusty,w zyciu nie slyszalem wiekszego kopa.On ma jeszcze jedna zalete,ma EQ.A diboxy nie maja.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 18 maja 2008, 11:08

Posiadalem Sadowskeygo - w czasach fascynacji swoich MArcusem Millerem - nie hjest to urzadzenie zbyt uniwersalne - do JazzBassowych sytuacji fajne, ale gdy zminilem instrumentarium - bo .... nie zagral mi

LoMax

Post autor: LoMax » niedziela 18 maja 2008, 20:22

Dzięki za sugestie:) Ten glockenklang faktycznie robi wrażenie... Ale cenowo nie ta półka...:( Chodzi przede wszystkim o coś w miarę niewymagającego jeśli chodzi o same gotary a przy tym możliwie uniwersalnego w tradycyjnych brzmieniach.
Polecano mi jeszcze preampy tech 21 Sansamp, nad którym się też zastanawiam.
Porównywał ktośmożliwości Soudmana z którymśz sansampów w tej samej cenie??
Bo Taurusów to ja większość znam a tamtych nie :)
Drum and Bass in Dub

ODPOWIEDZ