Czyszczenie klawiatury w Yamaha DX7 IIFD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ast
Czyszczenie klawiatury w Yamaha DX7 IIFD

Post autor: ast » wtorek 13 maja 2008, 18:30

Witam

Czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na wyczyszczenie styków w tej klawiaturze (wersja z blaszkami, nie z gumkami)? Bo moja już stanowczo tego wymaga - kiepska reakcja na dynamikę, jakieś duszki się wyzwalają przy mocniejszym uderzaniu itp.

Jeżeli chodzi o środek czyszczący, to podejrzewam, że IPA załatwi sprawę, ale jak się do tego zabrać mechanicznie żeby skutecznie oczyścić a nie uszkodzić?

Z góry dzięki i pozdrawiam
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
preceli

Re: Czyszczenie klawiatury w Yamaha DX7 IIFD

Post autor: preceli » wtorek 13 maja 2008, 18:39

...Jeżeli chodzi o środek czyszczący, to podejrzewam, że IPA załatwi sprawę, ale jak się do tego zabrać mechanicznie żeby skutecznie oczyścić a nie uszkodzić?...

Przyznam szczerze, że nie wiem co to IPA .
Wiem natomiast jedno - w przypadku tej stykologii wystarczy 50-siątka czystego, żywego spirytusu (ponad 98 %) i miękki pędzelek. Naprawdę!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

cezex

Post autor: cezex » wtorek 13 maja 2008, 18:49

To są dwie wersje? A jak mogę sprawdzić, którą wersję mam bez rozkręcania?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 13 maja 2008, 18:53

...To są dwie wersje? A jak mogę sprawdzić, którą wersję mam bez rozkręcania?...

Przykre to, lecz nijak ;-(
[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 13 maja 2008, 18:55

......Jeżeli chodzi o środek czyszczący, to podejrzewam, że IPA załatwi sprawę, ale jak się do tego zabrać mechanicznie żeby skutecznie oczyścić a nie uszkodzić?...

Przyznam szczerze, że nie wiem co to IPA .
Wiem natomiast jedno - w przypadku tej stykologii wystarczy 50-siątka czystego, żywego spirytusu (ponad 98 %) i miękki pędzelek. Naprawdę!
...
No ten IPA to właśnie spirytus - tyle że nie etanol, a izopropanol - zalecany do czyszczenia elektroniki. Pędzelek powiadasz... Właśnie o taką wskazówkę mi chodziło. Dzięki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 13 maja 2008, 19:06

...No ten IPA to właśnie spirytus - tyle że nie etanol, a izopropanol - zalecany do czyszczenia elektroniki...

A... w sumie może niby byk. Wprawdzie należy do grupy alkoholi ale stricte "branżowo" nim nie jest i śmierdzi jakoś inaczej .
Polecałbym jednak czysty spirytus, bez żadnych izocośtam drugorzędowych.

...Pędzelek powiadasz... Właśnie o taką wskazówkę mi chodziło...

Pędzelek jeszcze nieraz Ci się pewnie przyda
[addsig]

greengo

Post autor: greengo » wtorek 13 maja 2008, 20:50

Proponuje zakupić "kontakt PR". Środek tez z założenia jest do regeneracji potencjometrów, ale stosowałem go również do różnych przełączników. Sprawdza się idealnie. Kiedyś w odtwarzaczu dyskotekowym wskrzeszyłem tym microswitche.
Poza tym warto może delikatnie przeszlifować styki bardzo drobnym papierem ściernym o ile jest dostęp. Jeśli naloty są duże sama chemia może nie pomóc.
Pozdrawiam i miłego grzebania w klawiszu

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 13 maja 2008, 21:17

...Proponuje zakupić "kontakt PR". Środek tez z założenia jest do regeneracji potencjometrów, ale stosowałem go również do różnych przełączników. Sprawdza się idealnie. Kiedyś w odtwarzaczu dyskotekowym wskrzeszyłem tym microswitche.
Poza tym warto może delikatnie przeszlifować styki bardzo drobnym papierem ściernym o ile jest dostęp. Jeśli naloty są duże sama chemia może nie pomóc.
Pozdrawiam i miłego grzebania w klawiszu ...
No szlifowanie raczej odpada - dostęp jest trudny. Ponadto, konstrukcja akurat tych styków jest o tyle wredna, że blaszki górna i dolna stykają się ze środkowym (ruchomym) stykiem tylko krawędziami - wygląda to tak:

------------------| - górny styk
------------------------ ruchomy styk
____________| - dolny styk

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 13 maja 2008, 21:29

...No szlifowanie raczej odpada - dostęp jest trudny. Ponadto, konstrukcja akurat tych styków jest o tyle wredna, że blaszki górna i dolna stykają się ze środkowym (ruchomym) stykiem tylko krawędziami - wygląda to tak:
...

Ast zapomnij o Kontaktach i nnych erzacach. Weź czysty spirytus i po prostu powoli i dokładnie przemyj te styki.
Jeśli jednak to nie pomoże (w co szczerze wątpię) to trzeba będzie rzeczywiście pomyśleć o delikatnym szlifie.

greengo

Post autor: greengo » wtorek 13 maja 2008, 21:36

No szlifowanie raczej odpada - dostęp jest trudny. Ponadto, konstrukcja akurat tych styków jest o tyle wredna, że blaszki górna i dolna stykają się ze środkowym (ruchomym) stykiem tylko krawędziami - wygląda to tak:

...
Gdyby się papier zmieścił pomiędzy stykami to tak lekko przejedz raz papierem do góry raz do dołu pomiędzy wymienionymi stykami. Papier 2000 myśle byłby dobry o ile się zmieści pomiędzy albo od pobliskiej kobiety pożyczyć cieniutki pilniczek do paznokci. Jeśli by to Ci się udało to później przetrzeć spirytusem a na koniec "kontakta".
Daj znać jak walka się zakończy kto zwyciężył

ODPOWIEDZ