Witam - noszę się z zamiarem kupna mikrofonów do bębnów - muszą być przypinane i najprawdopodobniej mój wybór padnie na klipsy Beyerdynamica. Występują w dwóch odmianach - pojemnościowej (na bazie Opusów) i dynamicznej. Moje pytania brzmią- który typ przyda się bardziej w jakich sytuacjach? Czy przy bliskim siłą rzeczy omikrofonowaniu pojemnościowa kapsuła ma jakąś przewagę?
Dodam, że mikrofoniki będą używane i przy nagraniach i przy nagłośnieniu, często będą zapinane na kongach - ważne żeby dobrze się sprawdzały na tych instrumentach.
Pozdrawiam - Leff
Bębny - pojemnościówki i dynamiki
Leff - Szczecin
Re: Bębny - pojemnościówki i dynamiki
...Witam - noszę się z zamiarem kupna mikrofonów do bębnów - muszą być przypinane i najprawdopodobniej mój wybór padnie na klipsy Beyerdynamica. Występują w dwóch odmianach - pojemnościowej (na bazie Opusów) i dynamicznej. Moje pytania brzmią- który typ przyda się bardziej w jakich sytuacjach? Czy przy bliskim siłą rzeczy omikrofonowaniu pojemnościowa kapsuła ma jakąś przewagę?
Dodam, że mikrofoniki będą używane i przy nagraniach i przy nagłośnieniu, często będą zapinane na kongach - ważne żeby dobrze się sprawdzały na tych instrumentach.
Pozdrawiam - Leff...
Beyerdynamic to zdecydowanie dobry wybór. Sam używam dynamicznych "zapinek". Wydaje się, że do live bardziej nadają się dynamiki, choć nie musi to być reguła. Pojemność zawsze da jaśniejsze brzmienie, dynamik przy graniu rockowym może wnieść odrobię własnego, nieco skompresowanego brzmienia. Do rec. wybrałbym pojemności ale scena do raczej dynamic - odpadają ewentualne problemy z phantomem (przypadkowe strzelanie itp). Z pojemnościami może jeszce być problem przy wysterowaniu gainem- zależy od stołu, koniecznie z padem -20db, chociaż dedykowane mikrofony nie powinny mieć z tym problemu, no chyba, że zagra jakiś krewki drummer z kapeli typu "Kości i krew" :)
No i jeszcze ewentualne problemy przy plenerach - pojemność bardziej podatna bedzie na podmuchy wiatru.
Aha i do stopy koniecznie zaopatrz się w boundary mic. Od kiedy go używam nie chcę niczego innego.
[addsig]
Pozdrawiam - Leff...
Beyerdynamic to zdecydowanie dobry wybór. Sam używam dynamicznych "zapinek". Wydaje się, że do live bardziej nadają się dynamiki, choć nie musi to być reguła. Pojemność zawsze da jaśniejsze brzmienie, dynamik przy graniu rockowym może wnieść odrobię własnego, nieco skompresowanego brzmienia. Do rec. wybrałbym pojemności ale scena do raczej dynamic - odpadają ewentualne problemy z phantomem (przypadkowe strzelanie itp). Z pojemnościami może jeszce być problem przy wysterowaniu gainem- zależy od stołu, koniecznie z padem -20db, chociaż dedykowane mikrofony nie powinny mieć z tym problemu, no chyba, że zagra jakiś krewki drummer z kapeli typu "Kości i krew" :)
No i jeszcze ewentualne problemy przy plenerach - pojemność bardziej podatna bedzie na podmuchy wiatru.
Aha i do stopy koniecznie zaopatrz się w boundary mic. Od kiedy go używam nie chcę niczego innego.
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery
Popieram zwłaszcza boundary, sprawdza się nawet gdy duży bęben nie ma otworu w przednim naciągu.

zawodowo pracujący akustyk live i studio
...Popieram zwłaszcza boundary, sprawdza się nawet gdy duży bęben nie ma otworu w przednim naciągu.
...
Owszem, tylko wtedy koniecznie z brameczką, szczególnie w klubach. Pojemnośc lubi przesłuchy.
[addsig]

Owszem, tylko wtedy koniecznie z brameczką, szczególnie w klubach. Pojemnośc lubi przesłuchy.
[addsig]
...Popieram zwłaszcza boundary, sprawdza się nawet gdy duży bęben nie ma otworu w przednim naciągu.
...
A jak i gdzie ustawic ten mikrofon? Bo mam wlasnie taki - ale nie wiem co z nim robic...

A jak i gdzie ustawic ten mikrofon? Bo mam wlasnie taki - ale nie wiem co z nim robic...
...
TUTAJ
masz mniej więcej opisaną specyfikację. Na obrazku na pierwszej stronie wida c jak mikrofon "chwyta".
Generalnie jak masz dziurę w centralnym bębnie to ładujesz do środka, tylko musi by wytłumienie kocykiem. Kładziesz w kierunku stopy. Jak nie ma otworu w centrali to po prostu kładziesz przed nią, w różnej odległości - zależnie jakie cchesz uzyskac brzmienie. Często lepiej jest położyc mic'a od strony perkusisty (zależy od brzmienia bębna basowego), uzyskuje się wtedy dodatkowy kick.
Można tez ułożyc z tyłu za kongistami, masz wtedy dołożony elegancki i czysty dół.
A jak komuś zdarzy się nagłaśniac diabelskie skrzypce (dla niewtajemniczonych- instrument perkusyjny) to boundary mic jest naprawde super.
[addsig]
- Miłaszewski
...Witam - noszę się z zamiarem kupna mikrofonów do bębnów - muszą być przypinane i najprawdopodobniej mój wybór padnie na klipsy Beyerdynamica. Występują w dwóch odmianach - pojemnościowej (na bazie Opusów) i dynamicznej.
z mojego doswiadczenia zarowno pojemnosciowe jak i dynamiczne byly jednymi z najgorszych mikrofonow z jakimi kiedykolwiek mialem do czynienia
nie mam nic przeciwko firmie beyerdynamic - lubie ja za najlepsze sluchawki jakich uzywalem (dt250), ale wspomniane mikrofony kompletnie nie nadawaly sie do bebnow (oczywiscie w moim poczuciu estetyki muzycznej)
[addsig]
z mojego doswiadczenia zarowno pojemnosciowe jak i dynamiczne byly jednymi z najgorszych mikrofonow z jakimi kiedykolwiek mialem do czynienia
nie mam nic przeciwko firmie beyerdynamic - lubie ja za najlepsze sluchawki jakich uzywalem (dt250), ale wspomniane mikrofony kompletnie nie nadawaly sie do bebnow (oczywiscie w moim poczuciu estetyki muzycznej)
[addsig]
wspomniane mikrofony kompletnie nie nadawaly sie do bebnow (oczywiscie w moim poczuciu estetyki muzycznej)
...
A co konkretnie się działo? Czy tyczyło to każdego rodzaju muzyki?
Pozdrówka - Leff
wspomniane mikrofony kompletnie nie nadawaly sie do bebnow (oczywiscie w moim poczuciu estetyki muzycznej)
...
A co konkretnie się działo? Czy tyczyło to każdego rodzaju muzyki?
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin
......Witam - noszę się z zamiarem kupna mikrofonów do bębnów - muszą być przypinane i najprawdopodobniej mój wybór padnie na klipsy Beyerdynamica. Występują w dwóch odmianach - pojemnościowej (na bazie Opusów) i dynamicznej.
...
a dla mnie, w zastosowaniach live dużo lepsze do tomów niż Shure SM 57. Małe pojemnościówki z serii Opus na OH też fajne.
...
a dla mnie, w zastosowaniach live dużo lepsze do tomów niż Shure SM 57. Małe pojemnościówki z serii Opus na OH też fajne.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]