Mikrofon lampowy - jak z wymianą lamp?
- Bartoszewski
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem mikrofonu lampowego.
Gdzieś czytałem, że lampy należy wymieniać raz w roku.
Czy w polsce są jakieś serwisy/sklepy gdzie wymieniają takie lampy?
Zastanawiam się nad tymi mikrofonami, który wg was byłby lepszy(majk podpięty będzie do Esi Maya 44, oraz do mixera Yamaha MG102 C):
Rode K2
Rode NTK
Studio Projects TB1
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Zastanawiam się nad kupnem mikrofonu lampowego.
Gdzieś czytałem, że lampy należy wymieniać raz w roku.
Czy w polsce są jakieś serwisy/sklepy gdzie wymieniają takie lampy?
Zastanawiam się nad tymi mikrofonami, który wg was byłby lepszy(majk podpięty będzie do Esi Maya 44, oraz do mixera Yamaha MG102 C):
Rode K2
Rode NTK
Studio Projects TB1
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Re: Mikrofon lampowy - jak z wymianą lamp?
Raz w roku ? Ciekawe kto szerzy takie herezje... Lampa ma określoną przez producenta żywotność przeliczalna na godziny użytkowania. Ostatnio przeliczając wytrzymałość pewnych telefunkenów obliczyłem że przy 24 godzinnym działaniu wytrzymują około 3 lat, a przy "normalnym" około 5. Przeważnie oznaką zużycia sie lampy, jest jej nie świecenie bądź biały osad na ściankach szkła. Można też określać zużycie lampy na podstawie jej brzmienia (coś dla audiofilii).
Lampe możesz wymienić samodzielnie i nie trzeba do tego dyplomu elektrotechnicznego. Pamiętaj jednak, że wymiana na własna rękę łączy sie ze strata gwarancji. W przypadku kiedy chcesz ja zachować, zwróć sie do polskiego przedstawicielstwa danej firmy.
Z wymienionych mikrofonów polecam Rode NTK.
Lampe możesz wymienić samodzielnie i nie trzeba do tego dyplomu elektrotechnicznego. Pamiętaj jednak, że wymiana na własna rękę łączy sie ze strata gwarancji. W przypadku kiedy chcesz ja zachować, zwróć sie do polskiego przedstawicielstwa danej firmy.
Z wymienionych mikrofonów polecam Rode NTK.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- Bartoszewski
U mnie mikrofon chodzi 2-3 godziny tygodniowo-mało czasu an nagrywki.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
Lampy “cywilne” mają deklarowaną żywotność 5000 godz. a serie “militarne” odpowiednio 10.000 h (najczęściej). Z dzielenia wychodzi, że grając 5 godz. dziennie powinny starczyć na ponad 5 lat. Jednak te dane mają się nijak do praktyki. Wiadomo, że wspomniane lampy pochodzą ze starych zapasów i mają zazwyczaj kilkadziesiąt lat. Podobnie jak wszystko, nadgryza je ząb czasu i często kupione jako nowe NOS (New Old Stock) nie trzymają deklarowanych parametrów. Ważne podczas doboru lampy są pomiary prądu anodowego. I to właśnie ten prąd świadczy o “trzymaniu” parametrów. Ważne by był bliski wartości katalogowych. A to już nie jest sprawa dla amatora… Można oczywiście kupić na allegro na chybił-trafił i trafić.
Co da samej wymiany, to rzeczywiście prosta sprawa. Z tego co wiem, to mikrofony nie są plombowane i otwiera się je łatwo. Wymiana takiej lampy to 10 minut. Żadnej gwarancji producenta nie stracisz.
Reasumując, wszystko trzeba serwisować i wymiana lamp jest konieczna. Ale nie jest to jakieś voodoo. Niesprawność lampy usłyszysz od razu. Najpierw spada wzmocnienie i pojawiają się szumy morza
Równie uporczywe staje się tzw. mikrofonowanie. Generalnie po przepracowanych 2 tys. godzin znasz mikrofon na wylot. Od razu usłyszysz wszelkie anomalia. To właśnie będzie zużyta lampa.
Wspomniane mikrofony są raczej średniego sortu pod względem brzmienia i niekoniecznie znajdziesz w nich to “lampowe brzmienie“, którego pewnie szukasz. Rode stosuje lampy Sovtek, a w TB1 pracuje 12AY7/6072 ... taniocha, chińszczyzna. Pamiętaj, że ważny jest również preamp. Mixer Yamaha MG102C za 99$ raczej się nie nadaje. Taka moja opinia w skrócie.

Co da samej wymiany, to rzeczywiście prosta sprawa. Z tego co wiem, to mikrofony nie są plombowane i otwiera się je łatwo. Wymiana takiej lampy to 10 minut. Żadnej gwarancji producenta nie stracisz.
Reasumując, wszystko trzeba serwisować i wymiana lamp jest konieczna. Ale nie jest to jakieś voodoo. Niesprawność lampy usłyszysz od razu. Najpierw spada wzmocnienie i pojawiają się szumy morza

Wspomniane mikrofony są raczej średniego sortu pod względem brzmienia i niekoniecznie znajdziesz w nich to “lampowe brzmienie“, którego pewnie szukasz. Rode stosuje lampy Sovtek, a w TB1 pracuje 12AY7/6072 ... taniocha, chińszczyzna. Pamiętaj, że ważny jest również preamp. Mixer Yamaha MG102C za 99$ raczej się nie nadaje. Taka moja opinia w skrócie.

nie sądziłem, że spotkam tu Igora ;)
A jaki mikrofon polecasz do 4000 tyś?(tylko takie które dostane w polskich sklepach).
A jaki mikrofon polecasz do 4000 tyś?(tylko takie które dostane w polskich sklepach).
Tylko chcialbym zwrocic uwage, ze nie wszystkie mikrofony maja "normalne" lampy - sa modele z lampami miniaturowymi, ktore sa lutowane do plytki (np. neumann, alesis czyli niby teraz GT prawdopodobnie tez), a takie lampy juz trudniej kupic i wymienic...
OIDP pierwszym nowoczesnym mikrofonem, ktory byl reklamowany jako posiadajacy "cywilna" podwojna triode byl AKG Solidtube - przedtem wiekszosc nowych konstrukcji miala lampy miniaturowe albo duze, ale pentody.
OIDP pierwszym nowoczesnym mikrofonem, ktory byl reklamowany jako posiadajacy "cywilna" podwojna triode byl AKG Solidtube - przedtem wiekszosc nowych konstrukcji miala lampy miniaturowe albo duze, ale pentody.
Jeżeli zarysujesz śruby to będzie widać ze rozkręcałeś mikrofon. A większość sprzętu ma powlekane cienką farbą śruby. Do tego jeżeli zmienisz lampę na inną niż fabryczna to na 100% tracisz gwarancje. Żaden producent o zdrowych zmysłach nie pozwala na takie praktyki. W instrukcji jest zawarta stosowna informacja.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Tak sobie poszukalem, i znalazlem:
"AM61 and 62 incorporate Class A valve amplifiers based around the GT5840M (selected military) miniature triode valve"
Test
Zdjecie z jakiegos forum
"AM61 and 62 incorporate Class A valve amplifiers based around the GT5840M (selected military) miniature triode valve"
Test
Zdjecie z jakiegos forum
Pewnie, jak masz drewniane łapy możesz nawet młotek zepsuć. Ja na szczęście nie mam z tym problemu
A z lampowych mikrofonów szczerze polecam U87

A z lampowych mikrofonów szczerze polecam U87