Yamaha W7 v.2 - zrzuty banków brzmień do instrumentu
- przemol1975
Witam. mam problem z moją yamaszką. Otóż prawdopodobnie zdechł mi flopik bo nie raczy poprawnie czytać i w związku z powyższym zmuszony jestem wgrać brzmienia i songi z kompa. Problem polega na tym, iz np. banki brzmień zapisywane są w wewnętrznym rozszerzeniu A1V niewidocznych np z poziomu Live z którego chciałbym zrobic bulk dump do W7, co sugerujecie? sprawa pilna, bo trzeba wbić do instrumentu parę banków brzmień a tu lipa...
Re: Yamaha W7 v.2 - zrzuty banków brzmień do instrumentu
A możesz dostarczyć mi zgrany system exclusive z W7 to będzie plik *.syx Wykonasz to tym programem: Sysex Transmiter 1.2
Spróbuję coś pomieszać.
Z tego co widzę, chodzi ci o zamianę a raczej opakowanie tego pliku A1V w format System Exclusive *.syx aby można to było wysłać przez midi.
Nie wiem na jakiej zasadzie jest liczona suma kontrolna i jak dzielony jest plik na poszczególne pakiety system exclusive
Manual milczy na ten temat i google również bo można znaleźć tylko pliki A1V i żadnego z Bulk Dump
Przejrzyj forum bo było trochę na temat W7 :)
Spróbuję coś pomieszać.
Z tego co widzę, chodzi ci o zamianę a raczej opakowanie tego pliku A1V w format System Exclusive *.syx aby można to było wysłać przez midi.
Nie wiem na jakiej zasadzie jest liczona suma kontrolna i jak dzielony jest plik na poszczególne pakiety system exclusive

Przejrzyj forum bo było trochę na temat W7 :)
- przemol1975
plik wyyłam Ci na Twoją pocztę. Dokładnie jest tak jak piszesz, chodzi mi o podmiankę, opakowanie, cokolwiek by te yamahowskie formaty zamienić na język czytelny dla sekwencera.A w manualu rzeczywiście słowa na ten temat nie ma....
Zaczałem coś robić ale zrezygnowałem :(
Trzeba Bajt po Bajcie i Bit po Bicie dokonywać konwersji pomiędzy formatami A1V i SYX.
Poddaję się bo to robota na dłużej niż kilka godzin :(
Gorsza sprawa, że jest sporo pozycji w PARAMETER NUMBER i BULK DUMP NUMBER gdzie nie mając instrumentu i stacji dyskietek, żeby porównać jak dany voice wygląda w jednym i drugim formacie nie ma szans na odgadnięcie, jak przełożyć oba formaty.
Są też jakieś informacje systemowe typu adres pamięci
Innymi słowy pliki A1V i SYX to zupełnie inne rozłożenie bajtów i bitów dla voice i drum kit, a wszystkiego jest ponad kilkadziesiąt pozycji.
Trzeba Bajt po Bajcie i Bit po Bicie dokonywać konwersji pomiędzy formatami A1V i SYX.
Poddaję się bo to robota na dłużej niż kilka godzin :(
Gorsza sprawa, że jest sporo pozycji w PARAMETER NUMBER i BULK DUMP NUMBER gdzie nie mając instrumentu i stacji dyskietek, żeby porównać jak dany voice wygląda w jednym i drugim formacie nie ma szans na odgadnięcie, jak przełożyć oba formaty.
Są też jakieś informacje systemowe typu adres pamięci

Innymi słowy pliki A1V i SYX to zupełnie inne rozłożenie bajtów i bitów dla voice i drum kit, a wszystkiego jest ponad kilkadziesiąt pozycji.
Sorry, że nie mogłem pomóc.