Jaki mikrofon do ZOOM H4?
-
Szukam zestawu mikrofonów mono lub mikrofonu stereo do wpięcia w dosyć słaby phantom w rejestratorze ZOOM H4. Charakterystyka kierunkowa, najlepiej shotgun. Coś co nagrałoby mi dobrze np. hejnał mariacki w Krakowie ;) (przedział cenowy 200-800zł)
-
Re: Jaki mikrofon do ZOOM H4?
Ha! Ja wiem, że to nonszalancja pisać, że ten phantom jest słaby, ale na anglojęzycznych forach naczytałem się o tych wejściach sporo jako o zabawkowych (choćby na bodajże taperssection.com, w ogóle opinie na temat ZOOM'a są dosyć niekorzystne, raczej chyba niezasłużenie). Ogólnie jednak można przyjąć chyba, że są "delikatniejsze" od normalnych ;)
RODE NTG-2? Drogi i mono. Musiałbym mieć dwa. Nie mam pojęcia jak pracuje się w terenie z dwoma mikrofonami. To dosyć niewygodne chyba, gdy trzeba nagrywać w pośpiechu? Czyli stereofoniczne? Drogi RODE NT4. Dałby radę taki byk? Zależy mi by dobrze chwytał ciche dźwięki. A może spięte razem shotguny "telewizyjne". Sennheisery, seria MKH? Najbardziej ufam Audio-Technice, sam nie wiem dlaczego. Może dlatego, że mają dosyć szeroki wybór. Nie chcę by był to jakiś strasznie długi mikrofon. Polecany przez Ciebie AT875R jest bardzo krótki, odpowiada mi, ale jest mono..
Gdy przeglądam katalogi, nic nie potrafię wywnioskować - nie wiem na które cyferki patrzeć, by móc wywnioskować, który z tych mikrofonów ma silny sygnał wyjściowy i który najlepiej sprawdzałby się z ZOOM'em :(
RODE NTG-2? Drogi i mono. Musiałbym mieć dwa. Nie mam pojęcia jak pracuje się w terenie z dwoma mikrofonami. To dosyć niewygodne chyba, gdy trzeba nagrywać w pośpiechu? Czyli stereofoniczne? Drogi RODE NT4. Dałby radę taki byk? Zależy mi by dobrze chwytał ciche dźwięki. A może spięte razem shotguny "telewizyjne". Sennheisery, seria MKH? Najbardziej ufam Audio-Technice, sam nie wiem dlaczego. Może dlatego, że mają dosyć szeroki wybór. Nie chcę by był to jakiś strasznie długi mikrofon. Polecany przez Ciebie AT875R jest bardzo krótki, odpowiada mi, ale jest mono..
Gdy przeglądam katalogi, nic nie potrafię wywnioskować - nie wiem na które cyferki patrzeć, by móc wywnioskować, który z tych mikrofonów ma silny sygnał wyjściowy i który najlepiej sprawdzałby się z ZOOM'em :(
-
Co do tego przedziału cenowego do 800zł to właściwie trudno będzie coś znaleźć. Gdyby taka stereo AT 822 znalazła się za 1200zł i dawała radę z ZOOM'em to bym kupił. Boję się tylko, że nie da rady. Na Fostexie FR2 LE daje rady, podobnie AT 825 czy Rode NT4. W tym tylko kłopot, że ponoć phantom Fostexa jest "mocniejszy". O co dokładnie chodzi, nie wiem. Jestem początkującym amatorem

-
Chcę nagrywać tylko i wyłącznie dzwony kościelne.
Ja na Zoom'a nie narzekam, bardzo ładnie mi nagrywa, nawet z tych wbudowanych mikrofonów
Jednak taki dzwon kościelny stawia pewne wymagania, chcę bardziej soczystego brzmienia i nieco mniej "brudów" z otoczenia. Ok, cofam wszystko co napisałem na temat phantomów Zoom'a
EDIROL CS-50, AT835 ST - no właśnie, nigdzie ich nie mogę kupić.
AT875R wydaję mi się bardziej odpowiedni do moich potrzeb niż NT4, który zresztą i tak mniej mi się podoba od stereofonicznych AT 822 czy 825 ("zasilanie fantom 5-52V"). Ale gdybym kupował AT875R to dla stereo muszę mieć dwa prawda? To będzie dobra para, dwa takie same? A może jeden AT875R a drugi z innej beczki jakoś?
Ja na Zoom'a nie narzekam, bardzo ładnie mi nagrywa, nawet z tych wbudowanych mikrofonów

EDIROL CS-50, AT835 ST - no właśnie, nigdzie ich nie mogę kupić.
AT875R wydaję mi się bardziej odpowiedni do moich potrzeb niż NT4, który zresztą i tak mniej mi się podoba od stereofonicznych AT 822 czy 825 ("zasilanie fantom 5-52V"). Ale gdybym kupował AT875R to dla stereo muszę mieć dwa prawda? To będzie dobra para, dwa takie same? A może jeden AT875R a drugi z innej beczki jakoś?