Poziom głośności - bardzo niska wartość RMS

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Petey
Poziom głośności - bardzo niska wartość RMS

Post autor: Petey » sobota 12 kwie 2008, 19:42

Witam. Otóż mam piosenkę która w RMS'ie ma mniej niż -20 dB. Chcąc ten utwór zgłośnić od razu potraktowałem go Normalizerem z Sound Forge . Lecz gdy chce zeby miał on mniej więcej -8 dB w RMSie to piosenka staje się BARDZO "przedynamizowana" tak jak bym potraktował ją jakimś procesorem dynamiki bez wyczucia. Oczywiście nie ma przesterów

Próbowałem także stosować Ultramaximizer (waves) lecz efekt był podobny.

Gdzie leży problem??

Myślę że jest to jakiś prosty problem lecz nie umiem sobie z nim poradzić...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Re: Poziom głośności - bardzo niska wartość RMS

Post autor: grembo » sobota 12 kwie 2008, 20:12

a ile ma w Peak? skad normalizer? jest taka cicha?

8db to troche katownia - zalezy tez jaka muzyka

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 kwie 2008, 20:55

...a ile ma w Peak?

-0,2 dB

skad normalizer?

tzn??

jest taka cicha?

Niestety osoba która exportowała do wava z sekwencera (Acid) ustawiła taki poziom na sumie. Powodem tego było ze nie chciała aby w całym utworze wystąpił gdzieś moment powyżej 0.0 dB

8db to troche katownia - zalezy tez jaka muzyka...

wiem że to z deka rzeźnia ale jak słyszę ten utwór na tle innych to naprawdę muszę sporo zgłośnić zeby dorównywał reszcie. Te -8 dB w RMS to już kwestia chęci przesadzenia z głośnością gdyż cały czas jest bardzo cicho.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 12 kwie 2008, 22:14

normalize podnosi do najwyzszego peak - ta osoba zrobila dobrze raczej :)

to w sumie normlane ze jest -20db RMS w nieskompresowanym, nieszczegolnie glosnym i zrozniocowanym dynamicznie utworze. Takie byly RMSy chyba w latach 80 tych przed era miazdzenia nagrana.
Pewnie jak podnosisz to basy "przedynamizowuja".

ale to mozna gdybac - material wyjsciowy wydaje sie, ze masz odpowiedni :)

czy sa w tym roznice dynamiczne? w sensie wstep piano, pozniej roziwniecie i czad?

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 13 kwie 2008, 01:35

...normalize podnosi do najwyzszego peak - ta osoba zrobila dobrze raczej :)

to w sumie normlane ze jest -20db RMS w nieskompresowanym, nieszczegolnie glosnym i zrozniocowanym dynamicznie utworze. Takie byly RMSy chyba w latach 80 tych przed era miazdzenia nagrana.
Pewnie jak podnosisz to basy "przedynamizowuja".

ale to mozna gdybac - material wyjsciowy wydaje sie, ze masz odpowiedni :)

czy sa w tym roznice dynamiczne? w sensie wstep piano, pozniej roziwniecie i czad?
...
Jak podnoszę poziom głośności to wokal stopa z basem i werbel całkowicie sie przedynamizowują. Muszę coś zrobić z tym aby było to w miarę możliwości na równym poziomie głośności co reszta utworów. Jest jakieś wyjście??

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 13 kwie 2008, 01:39

...
a co do dynamiki utworu. Wstęp jest delikatny. Para smyków przez chwile. A potem juz grad instrumentów na raz. Przy tym początku jest dość duży skok dynamiki...potem już do końca cały czas taki sam

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 13 kwie 2008, 01:47

stopa werbel - to jeszcze chyba sa jakies szanse, ale wokal - ciezko bedzie...

Po pierwsze przejedz po tym dobrym filtrem HPF

stopa/werbel maja z natury silny transjent - wiec jakos sobie z kompresoremlimiterem/ttransient designerem dojdziesz do dobrego (a tak naprawde znosnego) wyniku - ale przewalony wokal - nie mam pomyslu....

Jesli nie ma mozliwosci otrzymania i zmiksowania sladow samemu... porzuc wszelka wiedze i spojrzyj na to jak na muzyke a nie dzwieki :) moze nie musi byc 8db rms, a 12? moze ująć "ciepelka" (160-350 hz)... itd :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 13 kwie 2008, 01:59

hmmm, generalnie - nawet jesli porownujesz do swiatowych nagran - czy innych nagran z plyty (od razu zaznaczam, ze specem od masteringu nie jestem) - to porownuj na ucho , a nie na wskazniki.... i prownuj te czesci forte - a nie smyranie z poczatku... autor tak zrobil - roznice dynmiczna i musisz chyba jako realizator znalezc ideallny kompromis zamyslu autora a wymagan technicznych... j

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » niedziela 13 kwie 2008, 10:04

Jeśłi masz kiepski odsłuch bez basów to sprawdź na analizatorze co dzieje się z najniższymi partiami... dopóki robiłem na taniej,konsumenckiej wieży też nie mogłem "dojść" do RMS popowych kawałków, kiedy kupiłem monitory od razu dowiedziałem się czemu = przewalony dół!

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 13 kwie 2008, 12:37

Ok..dzięki za wskazówki.

Sprawa wygląda tak. Mam już ten projekt w ACIDzie. Otóż gdy na sumie dodam ok. 4 dB tak żeby było w miarę głośniej od tego wcześniejszego projektu to występują przestery. Owszem. Występują teoretycznie. Bo na pasku jest na czerwono 4.4 dB jako wartość która jest w nadmiarze. Lecz w praktyce wogóle nie słyszę żadnych przesterowań.

Dlaczego tak się dzieje??

ODPOWIEDZ