Korg X50 i co dalej?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mikael4
Korg X50 i co dalej?

Post autor: Mikael4 » piątek 04 kwie 2008, 23:56

Witam,

Od przeszlo roku gram na Korgach X50. Brzmienie fajne, wszystko super, tylko, ze teraz brakuje mi samplera.. Za sekwencerem nie wolam jak zbity pies, ale fajnie byloby cos takiego w maszynce posiadac..

Ogladalem Alesis Fusion 6HD. Dla mnie bomba, odkladalem prace, tu z wyplaty, tu troche - sa. Ale syntezatora juz nie ma - jakis czas temu wycofali z produkcji. Szukam po roznych ofertach, ale sama sytuacja dala mi do myslenia.

Staram sie teraz znalezc alternatywe..
Gram w zespole progrockowym, ale na boczku skrobie sobie muzyczke sam (no, mysl o sekwencerze jednak troche mi pojekuje). Moje Korgi, nie oszukujmy sie - to workstation zaden :D fajne brzmienie, ale na zywo wyrobilbym sie dopiero z drugimi takimi. Najbardziej doskwiera mi brak samplera. Chcialbym pograc sobie na fajnych smyczkach, ponagrywac zwariowane dzwieki i grac sobie na nich, powgrywac swoje biblioteczki brzmien (w tej sytuacji idealny zdawal sie byc Alesis Fusion).

Podsumowujac, mam pare pytan:
1. Gdzie jeszcze moglbyme dostac (Europa) Fusiona 6HD? (8ka mnie nie interesuje, jest za ciezka)
2. Czy oplaca sie inwestowac w jakis sampler + klawiature, czy moze w jakiegos laptopa pod granie live?
3. Jesli laptopa, to jakiego? (wiem, ze byly tematy, ale temat komputerow bardzo szybko sie deaktualizuje) i czy po dokupieniu interface'u audio bede mogl sobie bezstresowo pograc w Samplelordzie / Kontakcie / Sampletanku na zywo?
4. Co doradzacie w takiej sytuacji? Wasze zdanie jest dla mnie wazne w tej sytuacji, sam nie moge sie w tym odnalezc i podjac decyzji..

Awatar użytkownika
Pshemo1981

Re: Korg X50 i co dalej?

Post autor: Pshemo1981 » sobota 05 kwie 2008, 09:38

...Witam,

Od przeszlo roku gram na Korgach X50. Brzmienie fajne, wszystko super, tylko, ze teraz brakuje mi samplera.. Za sekwencerem nie wolam jak zbity pies, ale fajnie byloby cos takiego w maszynce posiadac..

Ogladalem Alesis Fusion 6HD. Dla mnie bomba, odkladalem prace, tu z wyplaty, tu troche - sa. Ale syntezatora juz nie ma - jakis czas temu wycofali z produkcji. Szukam po roznych ofertach, ale sama sytuacja dala mi do myslenia.

Staram sie teraz znalezc alternatywe..
Gram w zespole progrockowym, ale na boczku skrobie sobie muzyczke sam (no, mysl o sekwencerze jednak troche mi pojekuje). Moje Korgi, nie oszukujmy sie - to workstation zaden :D fajne brzmienie, ale na zywo wyrobilbym sie dopiero z drugimi takimi. Najbardziej doskwiera mi brak samplera. Chcialbym pograc sobie na fajnych smyczkach, ponagrywac zwariowane dzwieki i grac sobie na nich, powgrywac swoje biblioteczki brzmien (w tej sytuacji idealny zdawal sie byc Alesis Fusion).

1. Gdzie jeszcze moglbyme dostac (Europa) Fusiona 6HD? (8ka mnie nie interesuje, jest za ciezka)
2. Czy oplaca sie inwestowac w jakis sampler + klawiature, czy moze w jakiegos laptopa pod granie live?
3. Jesli laptopa, to jakiego? (wiem, ze byly tematy, ale temat komputerow bardzo szybko sie deaktualizuje) i czy po dokupieniu interface'u audio bede mogl sobie bezstresowo pograc w Samplelordzie / Kontakcie / Sampletanku na zywo?
4. Co doradzacie w takiej sytuacji? Wasze zdanie jest dla mnie wazne w tej sytuacji, sam nie moge sie w tym odnalezc i podjac decyzji.....

Więc moim zdaniem... Korg X50 jest lekki i wygodny na scene wiec zainwestuj w Laptopa i odpowiedni soft. Jeśli chodzi o pytanie jaki laptop itd poszukaj w Archiwum jest duzo na ten temat.

Pozdawiam
Muzyk, kompozytor, aranżer - amator:)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » sobota 05 kwie 2008, 10:00

4. Co doradzacie w takiej sytuacji? Wasze zdanie jest dla mnie wazne w tej sytuacji, sam nie moge sie w tym odnalezc i podjac decyzji.....
Zgadzam się z przedmówcą.
Laptop najlepiej jakiś Mac'owski. A jeżeli Z serii PC tp rozglądaj się za firmówkami ale najlepiej na chipsecie Intela (własne poglądy wyciągnięte z przykrych doświadczeń). No i pamiętaj żeby chipset sterujący USB lub FireWire nie był na VIA.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » sobota 05 kwie 2008, 10:27

Dzieki za odpowiedzi

A czy takie zestawienie byloby ok?

laptop:
HP Pavillion dv2000

interface (tymczasowo): E-mu 0202

+ klawiaturka

Czy faktycznie, na dobrze skonfigurowanym laptopie bede mogl sobie plynnie pograc na sampleplayerach?

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » sobota 05 kwie 2008, 11:34

Albo jeszcze prościej - zamień swojego X-50 na TR-61 to to samo brzmienie (ten sam tor syntezy) + sekwencer, dołóż rozszerzenie o sampler i gotowe.
Hammond SK1

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » sobota 05 kwie 2008, 21:42

Myslalem o tym na poczatku, z tym, ze jesli nie mowimy o takich potworach jak Korg Oasis, zalezaloby mi na dwoch fizycznych instrumentach. Wiadomo, nie musze dzielic klawiatury na osobne brzmienia (jeden klawisz sampler, jeden synth) i nie trace przy tym liczby efektow na jedno brzmienie.

Jesli zmienic na TR, to troche pozniej i swoja droga, bo jest naprawde fajny ;)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 06 kwie 2008, 07:19

...Myslalem o tym na poczatku, z tym, ze jesli nie mowimy o takich potworach jak Korg Oasis, zalezaloby mi na dwoch fizycznych instrumentach. Wiadomo, nie musze dzielic klawiatury na osobne brzmienia (jeden klawisz sampler, jeden synth) i nie trace przy tym liczby efektow na jedno brzmienie.

Jesli zmienic na TR, to troche pozniej i swoja droga, bo jest naprawde fajny ;)...
Witam!
Drogi kolego. Zapomniałeś o jednej rzeczy. Sam kiedyś byłem posiadaczem X50 i na ile go poznałem to Przechodząc w tryb Kombi możesz grać ośmioma brzmieniami na raz. A jak to zrobić bez podziału klawiatury? To proste! Podłączasz klawiaturę sterującą i po problemie, no i wiele taniej. Sam stosuję ten trick przy Korgu M3.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » niedziela 06 kwie 2008, 10:39

Przechodząc w tryb Kombi możesz grać ośmioma brzmieniami na raz.

Oczywiscie, ze moge, jednak liczba efektow pozostaje do podzialu na te osiem 'surowych' presetow. Zalozmy, ze mam pianinko z wstecznym delayem i glebszym reverbem, do tego jakis analogowy synth z fazerem i przesterem, do tego.. no nie da rady - ograniczenia sprzetowe.

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » niedziela 06 kwie 2008, 12:10

Wracajac do tematu laptopa (nie, zebym sie tego kurczowo trzymal)

To moje dwa typy:

BlueBerry FL90 T7300/2048/160 SANTA ROSA + szybszy dysk + dodatkowe 2Gb ramu

HP DV6695 T7700

Ktory bedzie lepszy?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 06 kwie 2008, 13:35

...Przechodząc w tryb Kombi możesz grać ośmioma brzmieniami na raz.

Oczywiscie, ze moge, jednak liczba efektow pozostaje do podzialu na te osiem 'surowych' presetow. Zalozmy, ze mam pianinko z wstecznym delayem i glebszym reverbem, do tego jakis analogowy synth z fazerem i przesterem, do tego.. no nie da rady - ograniczenia sprzetowe.
...
No dobrze! Więc może tak!
Sprzedajesz te dwie X50 po ok 2200zł (za tyle sprzedałem swój) co ci daje kwotę ok.4400 zł. Na laptopa dobrego musisz dać ok 3000 zł (bez karty i oprogramowania) więc razem masz 7400 zł. Dokładasz 500 zł i masz nowego
Korga M3+Radiasa+Sampler 320MB, który ma razem 8 torów efektów.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ