Wtyczki na dysku USB/FireWire - sekwencer nie zwariuje?
Hej, postanowiłem kupić sobie macbooka pro w celu korzystania na nim z logica 8. Jak wiadomo uwzględniając polskie warunki nie jest to sprzęt najtańszy, dlatego szkoda mi trochę kasy na konfigurację z najmocniejszym dyskiem. Z doświadczenia wiem, że 120-160 gb przy kompozycjach instrumentalnych na biblioteki brzmien nie jest trudno wykorzystać. Taniej i pojemniej wychodzi kupić macbooka z mniejszym dyskiem + duuuzy dysk zewnętrzny. Teraz tylko pytanie czy nie będzie mi się to przypadkiem kaszaniło gdybym chciał sobie zainstalować wtyczki z bibliotekami na dysku zewnętrznym? Czy Logic nie będzie czasem wariował, czy bedzie mozna go odpalic bez dysku zewnętrznego (zeby nie wyskakiwaly jakies bledy ze nie znaleziono bibliotek albo wtyczek). Będę bardzo wdzięczny za pomoc :) Pozdrawiam
Re: Wtyczki na dysku USB/FireWire - sekwencer nie zwariuje?
Jakbyś podał jakie wtyczki z bibliotekami będziesz używać i jakie duże, można by było się lepiej wypowiedzieć.
Na wstępie powiem tylko tyle, że w praktyce USB nie zapewni Ci swobodnej pracy (kiepski transfer), wiele można przeczytać, że Firewire 800 powinien dać radę.
Zawsze najlepiej dysk wewnętrzny, lub jeśli masz możliwość, kilka dysków. Dysk zewnętrzny też na pewne rzeczy można wykorzystać. (na przykład część bibliotek na wewnętrznym, część na Firewire)
- Piotr
Na wstępie powiem tylko tyle, że w praktyce USB nie zapewni Ci swobodnej pracy (kiepski transfer), wiele można przeczytać, że Firewire 800 powinien dać radę.
Zawsze najlepiej dysk wewnętrzny, lub jeśli masz możliwość, kilka dysków. Dysk zewnętrzny też na pewne rzeczy można wykorzystać. (na przykład część bibliotek na wewnętrznym, część na Firewire)
- Piotr
...Jakbyś podał jakie wtyczki z bibliotekami będziesz używać i jakie duże, można by było się lepiej wypowiedzieć.
- Piotr...
Dzięki serdeczne. 2 dyski w notebooku? :) chyba nie przejdzie. Dodam, że największy montowany dysk w makach pro to 250 gb i za samą zamianę takiego dysku z 120 gb dopłaca się tysiąc złotych :) W tej cenie można mieć zewnętrzny dysk o pojemności terabajta ze złączami firewire i usb 2 Western Digital dedykowany dla macintoshy :) I zostaje w kieszeni jeszcze 300 zł na 15 herbatek w Mariocie ;] A wtyczki? Głównie ze stajni Steinberga - Halion/Hypersonic/Virtual Guitarist i Basist, EWQL - Symphonic orchestra, Collosus, Symphonic Choirs, Bosendorfer. Ale spodziewam się zakupu jeszcze kilku bibiliotek, głównie z EWQL lub Vienny.
- Piotr...
Dzięki serdeczne. 2 dyski w notebooku? :) chyba nie przejdzie. Dodam, że największy montowany dysk w makach pro to 250 gb i za samą zamianę takiego dysku z 120 gb dopłaca się tysiąc złotych :) W tej cenie można mieć zewnętrzny dysk o pojemności terabajta ze złączami firewire i usb 2 Western Digital dedykowany dla macintoshy :) I zostaje w kieszeni jeszcze 300 zł na 15 herbatek w Mariocie ;] A wtyczki? Głównie ze stajni Steinberga - Halion/Hypersonic/Virtual Guitarist i Basist, EWQL - Symphonic orchestra, Collosus, Symphonic Choirs, Bosendorfer. Ale spodziewam się zakupu jeszcze kilku bibiliotek, głównie z EWQL lub Vienny.
Dzięki serdeczne. 2 dyski w notebooku? :) chyba nie przejdzie. Dodam, że największy montowany dysk w makach pro to 250 gb i za samą zamianę takiego dysku z 120 gb dopłaca się tysiąc złotych :) W tej cenie można mieć zewnętrzny dysk o pojemności terabajta ze złączami firewire i usb 2 Western Digital dedykowany dla macintoshy :) I zostaje w kieszeni jeszcze 300 zł na 15 herbatek w Mariocie ;] A wtyczki? Głównie ze stajni Steinberga - Halion/Hypersonic/Virtual Guitarist i Basist, EWQL - Symphonic orchestra, Collosus, Symphonic Choirs, Bosendorfer. Ale spodziewam się zakupu jeszcze kilku bibiliotek, głównie z EWQL lub Vienny....
Jeśli planujesz to wszystko używać jednocześnie (orkiestra, chóry, colossus, hypersonic itp), to jeśli lapek Ci to obsłuży, weź dwa mniejsze dyski zewnętrzne FireWire i rozmieść biblioteki między nimi. Różnica będzie bardzo wyraźna.
Mam 5 dysków SATAII, między nimi rozmieszczone biblioteki. Jak miałem wszystkie biblioteki na jednym dysku, niestety życie proste nie było. Teraz, mimo 5 dysków, z 4GB ramu nie obchodzi się niestety bez poważnych kompromisów. W przyszłym tygodniu planuję test 8GB ramu i 64-bitowego Windows XP z FX Teleportem jako serwerem instrumentów. (Cubase niestety nie jest jeszcze 64bit, więc trzeba kombinować)
- Piotr
- mr-hammond
Zwróć uwagę na to by to były dyski 7200 bo w laptopach montują 5400.
Jeśli planujesz to wszystko używać jednocześnie (orkiestra, chóry, colossus, hypersonic itp), to jeśli lapek Ci to obsłuży, weź dwa mniejsze dyski zewnętrzne FireWire i rozmieść biblioteki między nimi. Różnica będzie bardzo wyraźna.
Mam 5 dysków SATAII, między nimi rozmieszczone biblioteki. Jak miałem wszystkie biblioteki na jednym dysku, niestety życie proste nie było. Teraz, mimo 5 dysków, z 4GB ramu nie obchodzi się niestety bez poważnych kompromisów. W przyszłym tygodniu planuję test 8GB ramu i 64-bitowego Windows XP z FX Teleportem jako serwerem instrumentów. (Cubase niestety nie jest jeszcze 64bit, więc trzeba kombinować)
- Piotr...
witam
Z tego co wiem to XP jest w stanie obsłużyć tylko do 4 GB Ramu z czego tylko 2 G pojdą dla programów a reszta po prostu zastąpi stronicowanie na dysku twardym... więc jeśli Twoje testy jakieś rezultaty dały z chęcią poczytam :)
- Miłaszewski
byloby samobojstwem dla tworcow samplerow, gdyby mozna bylo korzystac tylko z sampli obecnych na dysku systemowym
[addsig]
[addsig]
- Tasiorowski
Ja używam następującej konf.:
PC: core2 duo, 2,13 ghz x2, 2 GB RAM, DDR II 667 mhz
Czyli maszyna nie zabija. Do tego dysk zewnętrzny na firewire. I powiem tylko tyle, że wszystkie sesje trzymam na zewnętrznym dysku dla bezpieczeństwa. Czyli jak mam otwartą sesję, i tworzę nową zawsze wszystko się nagrywa i streamuje do i z zewnętrznego dysku. Kiedyś trzymałem wtyczki na zewnętrznym i też działało wszystko szybko i stabilnie. Jednak pewnego razu coś mi się nei tak odpaliło i pozamieniało litery dysków
No i kupa, teraz mam wszystkie wtyczki na "twardzielu" w kompie. Ale z czystym sercem mogę powiedzieć, że jeśli dysk zewnętrzny będzie na firewire, i projekt będzie miał w granicach 100 ścieżek, to odtwarzanie ścieżek i sampli oraz wtyczek nie będzie stanowić problemu. O wiele łatwiej jest zapchać procka niż przepustowość tego łącza i dysku
PC: core2 duo, 2,13 ghz x2, 2 GB RAM, DDR II 667 mhz
Czyli maszyna nie zabija. Do tego dysk zewnętrzny na firewire. I powiem tylko tyle, że wszystkie sesje trzymam na zewnętrznym dysku dla bezpieczeństwa. Czyli jak mam otwartą sesję, i tworzę nową zawsze wszystko się nagrywa i streamuje do i z zewnętrznego dysku. Kiedyś trzymałem wtyczki na zewnętrznym i też działało wszystko szybko i stabilnie. Jednak pewnego razu coś mi się nei tak odpaliło i pozamieniało litery dysków

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141