Focusrite Saffire i IBM R61i - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PiteraS
Focusrite Saffire i IBM R61i - problem

Post autor: PiteraS » piątek 04 kwie 2008, 12:19

Witam wszystkich!
Jestem nieszczęśliwym, (jak na razie) posiadaczem Interfejsu Focusrite Saffire oraz komputera IBM R61i. Po udanym updejtowaniu sterowników, firmware'u oraz kodu DSP Saffire'a, Windows (XP pro-legalny) przestał go widzieć. Odtwarzacz Foobar2000, w którym mam zdefiniowany output jako Focusrite ASIO nadal korzysta z karty bez problemu. Kolejna sprawa: Przed update'em sterów, firmware'u...jak i po nim, sekwencer Reaper nie chce działać...Zaraz po odpaleniu, w trakcie, gdy pojawia się proces Fading away następuje zawieszenie pracy programu. Gdy używałem poprzedniej karty, której już nie posiadam żadnego problemu z Reaper'em nie było. Zastanawiam się, z czym może być związany mój problem. Czy jest to może sprawa kontrolera FireWire(Ricoh na nieszczęście, producent Saffire'a rekomenduje TI), czy może coś nie tak z kolejnymi aktualizacjami Windows, który zakłóca współpracę?
Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły, sugestie to będę wdzięczny!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Re: Focusrite Saffire i IBM R61i - problem

Post autor: grembo » piątek 04 kwie 2008, 12:45

na 51% to wina chipsetu

Mnie akurat z TI chodzil Saffire srednio, za to mam VIA i jest b.ok

karte zainstaluj jeszcze raz - a poprzedni instal wywal rowniez z rejestru - co do wiersza

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 04 kwie 2008, 12:49

...na 51% to wina chipsetu

karte zainstaluj jeszcze raz - a poprzedni instal wywal rowniez z rejestru - co do wiersza...
Właśnie, jak jest w końcu z TI? Mam kontroler FW na PCMCIA. Jako producent jest podany Texas Intruments, a chipset VIA.

Awatar użytkownika
PiteraS

Post autor: PiteraS » piątek 04 kwie 2008, 12:52

...na 51% to wina chipsetu

karte zainstaluj jeszcze raz - a poprzedni instal wywal rowniez z rejestru - co do wiersza...
Dzięki za odzew;]
Ok, spróbuję w ten sposób...jeszcze jedna instalka z czyszczeniem rejestru.
A w razie niepowodzenia kupić np: kontroler FireWire z chipem Via na PCMCIA?
W zasadzie Windows już widzi Saffire'a natomiast Reaper dalej nie działa...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 04 kwie 2008, 13:16

wszystko jest jak ruletka troche
TI mam na plycie glownej Gigabyte - niestety, wspoldzielil IRQ z 2-3 innymi urzadzeniami - dzialal, ale dropil
Wiec poszedlem po nowa karte z samymi portami FW (nie combo!!!!) i jest fajnie - bo mgolem z dwoch slotow PCI - wybrac ten na ktorym nie bylo wspoldzielen

Ale faktem jest, ze focusrtie sa mocno marudne - i zaluje ze nie mieli na tyle odwagi, aby zlecic napisanie sterownikow firmie typu Centrance - bo samo urzadzenie jest bardzo fajne (brzmienie, wyposazenie, wyglad)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 04 kwie 2008, 13:27

aha - ja mowie o Pro 26 IO

jedna rzecz mnie drazni - ze mainout potencjometr jest przed DA, a nie na koncu :( Strzela mi w kolumny gdy karte przelaczam, zminiam rozdzielczosc i kilka drobnych upierdliwosci (brak przyscku do monofonizowania, minimalizacji do traya etc.)

Awatar użytkownika
PiteraS

Post autor: PiteraS » piątek 04 kwie 2008, 13:37

...wszystko jest jak ruletka troche
TI mam na plycie glownej Gigabyte - niestety, wspoldzielil IRQ z 2-3 innymi urzadzeniami - dzialal, ale dropil
Wiec poszedlem po nowa karte z samymi portami FW (nie combo!!!!) i jest fajnie - bo mgolem z dwoch slotow PCI - wybrac ten na ktorym nie bylo wspoldzielen

Ale faktem jest, ze focusrtie sa mocno marudne - i zaluje ze nie mieli na tyle odwagi, aby zlecic napisanie sterownikow firmie typu Centrance - bo samo urzadzenie jest bardzo fajne (brzmienie, wyposazenie, wyglad)...
Ja miałem doświadczenia z M-Audio FW410. Wtedy miałem komputer Dell Inspiron6000 i również tak jak ten IBM R61i miał kontroler FW Ricoh. M-Audio w ogóle nie chciał pracować...częste dropy, wirtualny mikser sie wieszał w zasadzie z każdą manipulacją pokręteł...Tutaj, z Saffire takich problemów nie ma, choć znów kontroler Ricoh. Mikser super chodzi, dropów nie ma. Jest natomiast problem z programem...pamiętam, że kiedyś również Reaper nie działał, odłączyłem Interfejs Saffire, program zadziałał, po czym potem znów nie działał...i naprawdę nie wiem w czym może być rzecz...u moich znajomych Reaper chodzi bez problemu, są zadowoleni. Producent Reaper'a daje darmową wersję (31.03.2008) i to powinno działać... Próbowałem też instalować inny program ale(TryBeforeYouBuy-illegal-ale sprawdzony, działający), żeby sprawdzić czy może ten zadziała i niestety pojawiły się dziwne problemy np: dotyczące nazwy projektu i ten dany projekt potem już się nie uruchamiał.
Może ktoś się spotkał z taką złośliwością materii?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 04 kwie 2008, 20:15

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:28 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiteraS

Post autor: PiteraS » piątek 04 kwie 2008, 22:15

...... W zasadzie Windows już widzi Saffire'a natomiast Reaper dalej nie działa... ...

Skasuj plik REAPER.ini. Jeśli nie dokonałeś konsolidacji plików programu na przenośny nośnik i nie są wszystkie razem w Program Files\\Reaper, to znajdziesz ten plik w \\Documents and Settings\\Twoja nazwa użytkownika\\Reaper. Program powinien odpalić, ale wszelkie Twoje ustawienia i wszystkie preferencje będziesz musiał wprowadzać od nowa.
...
Dzięki;]
Niestety nie znalazłem pliku z rozszerzeniem ini...nawet wyszukiwarka go nie zlokalizowała. Przy okazji natrafiłem natomiast na możliwość zresetowania Reaper'a do pierwotnych ustawień i...zadziałał. Niestety moja euforia nie trwała długo. Po wpięciu wtyczki DXi lub VSTi program, podczas manipulacji w mikserze zawieszał się. Wieszał się niezależnie od tego czy Audio Device'em był Saffire czy karta zintegrowana...Po zawieszeniu, przy kolejnym uruchomieniu, a raczej jego próbie program zawiesza się podczas inicjującego procesu Fanding Away. Po odpięciu Saffire i ponownym zresetowaniu ustawień na zintegrowanej karcie wygląda na to, że program działa. Zatem powodem problemów jest Saffire...lub jego częściowa niekompatybilność z chipset'em. Czy mogłaby pomóc zmiana kontrolera FW na np: Via?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 04 kwie 2008, 22:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:28 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ