Pomieszczenie w pomieszczeniu - izolacja akustyczna

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
wishmaster
Pomieszczenie w pomieszczeniu - izolacja akustyczna

Post autor: wishmaster » piątek 04 kwie 2008, 09:18

Witam. Wiem, ze temat izolacji byl walkowany (przeczytalem wszystkie pokrewne watki od deski do deski) ale porady dotycza bardzo rozmaitych sytuacji, przy tym te porady same juz w sobie sa bardzo rozmaite i wlasciwie poza orientacja w rodzajach materialow, wyzszoscia jednych nad drugimi - niczego konkretnego sie nie dowiedzialem. Moja opcja wyglada nastepujaco: teraz w kwietniu chcialbym rozpoczac prace nad moimi muzycznymi przenosinami "do podziemi". Do zagospodarowania mam piwnice o wymiarach 4x5, wysokosc - dwa i pol metra. Sciany z cegly, dwa male okienka wychodzace na dosyc imprezowa ulice. Nie bedzie to miejsce do odsluchu, ale wiecej "kuznia konceptualna", tak wiec zalezy mi na maksymalnie mozliwej izolacji akustycznej od sygnalow z zewnatrz. Prace musze wykonac niemal od podstaw (poczawszy od wylania betonu):) co z drugiej strony daje mi spore pole manewru. Troche sie znam na ciesielce i chodzi mi po glowie zbudowanie czegos w rodzaju "kostki w kostce", czyli pomieszczenia "lewitujacego" :) - od strony scian, podlogi i sufitu izolowanego sluzami. Czy to jest w ogole dobry pomysl? Jak w przekroju powinna wygladac taka sluza? jakich materialow uzyc? jak rozwiazac kwestie okien? (mimo wszystko chcialbym, zeby troche dziennego swiatla mi wpadalo). Co z drzwiami? (2 sztuki, ma sie rozumiec). Kwestia wentylacji (zebym sie nie udusil) plus wiele innych pytan, o ktorych moze nie pomyslalem albo zwyczajnie nie wiem. Bedzie duzo roboty, troche kaski poplynie, wiec nie chcialbym popelnic bledu. Poradzcie.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Pomieszczenie w pomieszczeniu - izolacja akustyczna

Post autor: Miłaszewski » piątek 04 kwie 2008, 09:26

to bardzo droga zabawa
polecam ksiazke "Studio Construction On A Budget" - Alton Everest
tam jest opisane jak to zrobic, zeby w ogole to mialo sens
[addsig]

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » piątek 04 kwie 2008, 10:21

Dzieki, zaraz kupuje. A jeszcze tylko orientacyjnie, bo z mojej strony to nie kaprys i pogon za luksusami (kasy u mnie nigdy dosc) tylko kwestia praktyczna. Czy opcja o ktorej wspomnialem (jej sensowna realizacja) rzeczywiscie warta bedzie wlozonych pieniedzy i pracy?

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » piątek 04 kwie 2008, 14:46

W temacie redukcji halasu z zewnatrz... co sadzicie o welnie kamiennej?
Znalazlem cos takiegonull

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » piątek 04 kwie 2008, 16:41

...W temacie redukcji halasu z zewnatrz... co sadzicie o welnie kamiennej?
Znalazlem cos takiegonull...
beton bedzie lepszy

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » piątek 04 kwie 2008, 18:11

Nie wiem na ile teraz zartujesz :) Beton oczywiscie bedzie wylany, ale welne mozna by zastosowac pod spod jako warstwe eliminujaca tzw. "redukcje rezonansu" przenoszenie drgan w najnizszych czestotliwosciach (tak mi przynajmniej dzisiaj doradzil czlowiek, ktory jakoby wie co mowi). Poza tym konstrukcja pomieszczenia wewnetrznego, opierajaca sie na rusztowaniu - a wiec mocno i gesto przytwierdzonej do drgajacej powierzchni scian, bez plywajacej podlogi, elementow pionowych i sufitu - cala ta koncepcja
"sluzy" przyda sie ponoc tyle co na ocieplenie i nic wiecej :)

ODPOWIEDZ