Pomieszczenie w pomieszczeniu - izolacja akustyczna
- wishmaster
Witam. Wiem, ze temat izolacji byl walkowany (przeczytalem wszystkie pokrewne watki od deski do deski) ale porady dotycza bardzo rozmaitych sytuacji, przy tym te porady same juz w sobie sa bardzo rozmaite i wlasciwie poza orientacja w rodzajach materialow, wyzszoscia jednych nad drugimi - niczego konkretnego sie nie dowiedzialem. Moja opcja wyglada nastepujaco: teraz w kwietniu chcialbym rozpoczac prace nad moimi muzycznymi przenosinami "do podziemi". Do zagospodarowania mam piwnice o wymiarach 4x5, wysokosc - dwa i pol metra. Sciany z cegly, dwa male okienka wychodzace na dosyc imprezowa ulice. Nie bedzie to miejsce do odsluchu, ale wiecej "kuznia konceptualna", tak wiec zalezy mi na maksymalnie mozliwej izolacji akustycznej od sygnalow z zewnatrz. Prace musze wykonac niemal od podstaw (poczawszy od wylania betonu):) co z drugiej strony daje mi spore pole manewru. Troche sie znam na ciesielce i chodzi mi po glowie zbudowanie czegos w rodzaju "kostki w kostce", czyli pomieszczenia "lewitujacego" :) - od strony scian, podlogi i sufitu izolowanego sluzami. Czy to jest w ogole dobry pomysl? Jak w przekroju powinna wygladac taka sluza? jakich materialow uzyc? jak rozwiazac kwestie okien? (mimo wszystko chcialbym, zeby troche dziennego swiatla mi wpadalo). Co z drzwiami? (2 sztuki, ma sie rozumiec). Kwestia wentylacji (zebym sie nie udusil) plus wiele innych pytan, o ktorych moze nie pomyslalem albo zwyczajnie nie wiem. Bedzie duzo roboty, troche kaski poplynie, wiec nie chcialbym popelnic bledu. Poradzcie.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
- Miłaszewski
Re: Pomieszczenie w pomieszczeniu - izolacja akustyczna
to bardzo droga zabawa
polecam ksiazke "Studio Construction On A Budget" - Alton Everest
tam jest opisane jak to zrobic, zeby w ogole to mialo sens
[addsig]
polecam ksiazke "Studio Construction On A Budget" - Alton Everest
tam jest opisane jak to zrobic, zeby w ogole to mialo sens
[addsig]
- wishmaster
Dzieki, zaraz kupuje. A jeszcze tylko orientacyjnie, bo z mojej strony to nie kaprys i pogon za luksusami (kasy u mnie nigdy dosc) tylko kwestia praktyczna. Czy opcja o ktorej wspomnialem (jej sensowna realizacja) rzeczywiscie warta bedzie wlozonych pieniedzy i pracy?
- wishmaster
- Miłaszewski
- wishmaster
Nie wiem na ile teraz zartujesz :) Beton oczywiscie bedzie wylany, ale welne mozna by zastosowac pod spod jako warstwe eliminujaca tzw. "redukcje rezonansu" przenoszenie drgan w najnizszych czestotliwosciach (tak mi przynajmniej dzisiaj doradzil czlowiek, ktory jakoby wie co mowi). Poza tym konstrukcja pomieszczenia wewnetrznego, opierajaca sie na rusztowaniu - a wiec mocno i gesto przytwierdzonej do drgajacej powierzchni scian, bez plywajacej podlogi, elementow pionowych i sufitu - cala ta koncepcja
"sluzy" przyda sie ponoc tyle co na ocieplenie i nic wiecej :)
"sluzy" przyda sie ponoc tyle co na ocieplenie i nic wiecej :)