Witam, od kilku miesiecy jestem posiadaczem Nuendo 3. Kupiłem go okazyjnie na Allegro (cena znośna dla mojego portfela) niestety kupiłem tylko płytę. Z racji niskiej ceny nie było w zestawie książki poradnika. (podobno zamókł i nienadawał się do użytku). No i tu zaczynają się schody. Próbuję już od pewnego czasu nagrać coś z użyciem wtyczek. Mam Arturię i FM8. Niestety pomimo tego że moje dżwięki z wtyczek są widoczne na tracku, nie mogę ich w zaden sposób nagrać. Próbowałem już wszystkich możliwości. Czytałem cały Help i nic... Jak nagrać na ślad audio to co się gra na syntezatorach? Czy trzeba "wychodzić" z komputera i wpuszczać dżwięk osobno do wejścia mic.?
p.s. Może ktoś mógłby mi skserować podręcznik do Nuendo 3? Zapłacę za ksero i przesyłkę. Może ktoś ma też inne ciekawe wtyczki? Szukam czegoś do tworzenia basu i perkusji, ale jestem otwarty na proposy... Dogadamy się co do ceny... Pozdrawiam wszystkich czytających i apeluję - HELP!
[addsig]
Nuendo 3 problemy z wtyczkami
Re: Nuendo 3 problemy z wtyczkami
Jak już jesteś tak zdesperowany, to zajrzyj do katalogu "documentation" w miejscu gdzie masz zainstalowane nuendo.
Możesz się nie doczekać odpowiedzi bo Nuendo to lekko drażliwy temat
Syntki na ślad audio "wgrywa się" za pomocą
Export -> Audio Mixdown
Import into project
[X] Pool
[X] Audio Track
Inny ciekawy sposób, to zapinasz wtykę VST typu Wave Recorder i ona nagrywa na dysku to co "leci" przez mixer a potem importujesz audio, ale to ten sam sposób co powyżej :)
Jeszcze inny to spięcie kabli wirtualnie w panelu karty i zgrywka z jednego kanału ASIO na inny wlotowy w Nuendo. Ale to ekstrema potrzebne zwykle gdy masz kartę DSP jak Creamware.
No i ostatni sposób hardware czyli kabelki ostateczność ale niekoniecznie zwłaszcza gdy miałbyś jakiś fajny lampowy preampik :)

Export -> Audio Mixdown
Import into project
[X] Pool
[X] Audio Track
Inny ciekawy sposób, to zapinasz wtykę VST typu Wave Recorder i ona nagrywa na dysku to co "leci" przez mixer a potem importujesz audio, ale to ten sam sposób co powyżej :)
Jeszcze inny to spięcie kabli wirtualnie w panelu karty i zgrywka z jednego kanału ASIO na inny wlotowy w Nuendo. Ale to ekstrema potrzebne zwykle gdy masz kartę DSP jak Creamware.
No i ostatni sposób hardware czyli kabelki ostateczność ale niekoniecznie zwłaszcza gdy miałbyś jakiś fajny lampowy preampik :)
...Możesz się nie doczekać odpowiedzi bo Nuendo to lekko drażliwy temat
Export -> Audio Mixdown
Import into project
[X] Pool
[X] Audio Track
No tak ale jak moge cokolwiek exportować skoro nie mogę tego nagrać na ślad audio. Pojawia sie opcja save no i ... co mam zasejwować? A w czasie rzeczywistym nic nie mozna dograć podczas sejwowania projektu czyli błędne koło... Ja chce nagrać syntezator w projekcie jako osobny ślad audio obok innych śladów i tego nie mogę zrobić... Do czego służą te przyciski W i R? Dlaczego gdy mam np Minimoga na wizji śladu audio to nie mogę po prostu wcisnąć nagrywania i rozkoszować się pięknem tworzenia własnej muzyki? Wciskam nagrywanie i monitor a ślad pozostaje pusty pomimo tego że jest cały czas dynamiczne widmo tego co gram... to jest chore... mam juz od tego nerwową wysypkę...

Export -> Audio Mixdown
Import into project
[X] Pool
[X] Audio Track
No tak ale jak moge cokolwiek exportować skoro nie mogę tego nagrać na ślad audio. Pojawia sie opcja save no i ... co mam zasejwować? A w czasie rzeczywistym nic nie mozna dograć podczas sejwowania projektu czyli błędne koło... Ja chce nagrać syntezator w projekcie jako osobny ślad audio obok innych śladów i tego nie mogę zrobić... Do czego służą te przyciski W i R? Dlaczego gdy mam np Minimoga na wizji śladu audio to nie mogę po prostu wcisnąć nagrywania i rozkoszować się pięknem tworzenia własnej muzyki? Wciskam nagrywanie i monitor a ślad pozostaje pusty pomimo tego że jest cały czas dynamiczne widmo tego co gram... to jest chore... mam juz od tego nerwową wysypkę...