Akai MPC 2500 - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
venomousinsounds
Kontakt:
Akai MPC 2500 - problem

Post autor: venomousinsounds » środa 02 kwie 2008, 19:43

Witam.Mam ten sampler, dokupiłem sobie 128 mb ram, mam twardy 80 gb. Ostatnio kleilem na tym kolejny bit z pomoca yamahy motif xs, mniejsza z tym. zrobilem12 drum trackow z samplami perkusyjnymi,wszystko gra bez zarzutu. ale kiedy dogralem sampel z motifa(dzwiek padow dla ciekawskich) na dlugosc 4 barow i umiescilem go w nowym programie(pad 1 A program 4 :]), to sampler ucina mi go po zakonczeniu 1 baru a kolejne 3 to już cisza(oczywiscie perki dalej grają)... i jak tu bit skleic kiedy on mi ucina kazdy kolejny sampel na koncu 1 bara?!! same perkusje mam na tym robic?! pamieci free zostalo jakies 90 mega, wiec co jest powodem tego nie chcianego cuttu. Kiedy dalem mute na jakies 6 kanalow z perkusja, to wtedy sampel jest odgrywany w calosci.. czy to brak pamieci, a moze da sie jakos ustawic, by wszystko gralo. Prosze o odpowiedzi
[addsig]
akai mpc 2500, yamaha motif xs 6, emu, 2xlaptop, gramofony mixery, majki..... itd

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Akai MPC 2500 - problem

Post autor: lakiernik » czwartek 03 kwie 2008, 07:51

Dziwne , bardzo dziwne zachowanie... Hm...Miałem Mpc 2500 i nigdy takiego problemu z nią nie miałem...Będę się zastanawiać........Napisz mi tylko czy ten sampel jest urachamiany jednym komunikatem note mieszczącym się na poczatku bar-u 1 ? czy na poczatku bar 2 też jest komunikat note ?
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

venomousinsounds
Kontakt:

Post autor: venomousinsounds » czwartek 03 kwie 2008, 14:51

więc, po nagraniu sample mode/record, zrobiłem go ładnie w Trimie, po czym stworzyłem nowy program i przypisałem sampel do padu 1. wszedlem w grid edit i overdubem ustawilem w pierwszym kwadraciku, czyli, zeby grał od samego początku. włączam play, sampel jest odgrywany do konca 1 baru, ale kiedy sekwencer zaczyna drugi, to sampel cichnie[reszta dzwiekow gra], jakby fade out. sprawdzałem w programie, ale decay jest ustawiony na zero więc niie powinien cichnac. gdy ustawiam na solo to sampel jest odgrywany w caloscy przez 4 bary. gdy wycisze kilka dzwiekow do tez gra. mialem ta sytuacje juz kilkakrotnie i powoli sie zalamuje... :/ sampel ładnie gra w tracku audio, leci przez 4 ale to ma złą zalete, bo nagralem anielskie chory i przy kazdym poczatku petli ucina to, co powinno leciec w tle po zakonczeniu 4 baru. wiec ta opcja odpada.
akai mpc 2500, yamaha motif xs 6, emu, 2xlaptop, gramofony mixery, majki..... itd

Awatar użytkownika
Square2500

Post autor: Square2500 » wtorek 08 kwie 2008, 23:52

...więc, po nagraniu sample mode/record, zrobiłem go ładnie w Trimie, po czym stworzyłem nowy program i przypisałem sampel do padu 1. wszedlem w grid edit i overdubem ustawilem w pierwszym kwadraciku, czyli, zeby grał od samego początku. włączam play, sampel jest odgrywany do konca 1 baru, ale kiedy sekwencer zaczyna drugi, to sampel cichnie[reszta dzwiekow gra], jakby fade out. sprawdzałem w programie, ale decay jest ustawiony na zero więc niie powinien cichnac. gdy ustawiam na solo to sampel jest odgrywany w caloscy przez 4 bary. gdy wycisze kilka dzwiekow do tez gra. mialem ta sytuacje juz kilkakrotnie i powoli sie zalamuje... :/ sampel ładnie gra w tracku audio, leci przez 4 ale to ma złą zalete, bo nagralem anielskie chory i przy kazdym poczatku petli ucina to, co powinno leciec w tle po zakonczeniu 4 baru. wiec ta opcja odpada.
...
siema:) myśle że to kwestia polifonii. mpc 2500 ma 32 głosy, więc najprawdopodobniej po 1 barze ilość dźwięków, które grają jednocześnie wyczerpuje możliwości samplera. Spróbuj ustawić niektóre sample np. perkusyjne na tryb mono (voice overlap) w PROGRAM zakładka PARAMS. Miałem ten sam problem (też używam mpc2500) i po zmianie ustawień wszystko gra jak trzeba:)

wrzucam dokładnie wyjaśnienie typka z www.mpc-forums.com

"the mpc has 32 voices. say a pad is set with 1 stereo sample. that's 2 voices taken when that is played. if that pad is set to poly, if you tap it again and again, the pad will take up 2, 4, 6, 8 voices - as many as it does overlap. you could run out of polyphony by tapping 1 pad depending on the sample/speed of tapping.

when a sample is set to monophonic, it cuts itself off, so the above pad in monophonic would be like 2, 2, 2, 2, 2 no matter how many times you hit it.

quote: Originally posted by djnato:
Correct me if i'm wrong I may be overlooking something but if every pad is on polyphony then surely every sound should play no matter how many pads are played at once...

and they will - but they'll cut off the first sound having been played. that's why notes drop. that's why if you're noticing note dropping and you mute the track with the most data (usually the drum track) you'll notice that the notes no longer drop.

servant's problem was that his hats were in stereo AND they were polyphonic, which was eating up his polyphony.

2, 4, 6, even 8 voices all being taken up by hats. not to mention everything else. this is how even a very simple beat can devour polyphony. however, using it right gives you PLENTY of room, as i told servant on the telephone.

if you're managing your polyphony right, you start reaching 32 voices only when you've created an especially busy/dramatic part of your song, in which case you could either resample to save yourself some polyphony or set some notes to monophonic

remember as a general rule that notes should be monophonic UNLESS they need to overlap. likewise they should be mono UNLESS they'd benefit from being stereo."

mam nadzieje, że o to chodzi:)

peace

ODPOWIEDZ