Jaką igłę gramofonową?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
QMK
Jaką igłę gramofonową?

Post autor: QMK » środa 27 lut 2008, 12:49

Witam

Potrzebuje igle gramofonową głównie do przegrywania plyt (muza elektroniczna) na komputer. Zalezy mi na wiernym odtworzeniu brzmienia. Nie potrzebuje do grania w klubach.
Co polecacie w cenie do 400zl ? Moze cos ze strony www.djshop.pl - kupuje tam gramofon wiec za jednym razem mozna bylo by zrealizowac paczke zwlaszcze ze na raty...
Moze Shure M97xE ? http://systemyigly.djshop.pl/dj/sklep/Shure/3703,Shure-M97xE.html

Awatar użytkownika
QMK

Re: Jaką igłę gramofonową?

Post autor: QMK » środa 27 lut 2008, 12:59

albo Ortofon Concorde Arkiv http://systemyigly.djshop.pl/dj/sklep/Ortofon/3560,Ortofon-Concorde-Arkiv.html

greengo

Post autor: greengo » środa 27 lut 2008, 19:02

......
Jeśli tylko zgrywanie płyt to szukaj przede wszystkim systemu z igłą eliptyczną. Ortofon ma bardzo dobre wkładki więc możesz smiało brać na co masz fundusze.

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » środa 27 lut 2008, 22:39

Oczywiste ze szlif eliptyczny ;)

Dzwonilem do sklepu, powiedzialem do czego potrzebuje i polecili:

Ortofon Concorde Nightclub MKII http://systemyigly.djshop.pl/dj/sklep/Ortofon/3562,Ortofon-Concorde-Nightclub-MKII.html

Shure Whitelabel http://systemyigly.djshop.pl/
Ortofon Concorde Arkiv http://systemyigly.djshop.pl/dj/sklep/Ortofon/3561,Ortofon-Arkiv-OM.html

oraz ten Shure M97xE http://systemyigly.djshop.pl/grupa/Audiophile/systemyigly z tym ze ten Shure M97xE jest glownie do odtwarzania (do przodu) a ja bym w sumie potrzebowal cos czasem pograc w domu ale w klubie nie zamierzam stosowac.

No i teraz sie zastanawiam...

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » środa 27 lut 2008, 23:42

Ja bym brał Shure Whitelabel.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

greengo

Post autor: greengo » czwartek 28 lut 2008, 08:03

A po co odtwarzać do tyłu? Kazdy program, którym grasz ma "reversa", no chyba, że rejestratow windows.
Na imprezach mialem styczność z wieloma systemami ortofona i każdy grał bardzo dobrze, nawet najtańszy OM. Nie wiem jakby wyglądało oprównanie wszystkiech na raz.
Ortofon ma jeszcze jedna zalete. Jak kupisz nightcluba to bedziesz mogł wsadzić w ten system igłe od innego ortofona np. dj. Info to znajdziesz chyba na necie.
Osobiście nie mam przekonania do innych firm w tej kwesti.

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » czwartek 28 lut 2008, 09:37

...A po co odtwarzać do tyłu? Kazdy program, którym grasz ma "reversa", no chyba, że rejestratow windows.
Na imprezach mialem styczność z wieloma systemami ortofona i każdy grał bardzo dobrze, nawet najtańszy OM. Nie wiem jakby wyglądało oprównanie wszystkiech na raz.
Ortofon ma jeszcze jedna zalete. Jak kupisz nightcluba to bedziesz mogł wsadzić w ten system igłe od innego ortofona np. dj. Info to znajdziesz chyba na necie.
Osobiście nie mam przekonania do innych firm w tej kwesti....

Nie doslownie napisalem "odtwarzanie do tylu". Dla przykladu: jak szukasz jakeisgos fragmentu/poczatku frazy na plycie, to normlane jest ze w tym momencie krecisz plytą w w odwrotnym kierunku. Taka igła jak Shure M97 ulegnie zniszczeniu bardzo szybko...
Co do imprez to chyba ciezko jest wychwycic roznice w brzeminu igiel.

... i własnie. Czy mozna w wkladke np. Night Club MK2 wlozyc igłe innego ortofona ? To by mi bardzo pasowalo :)

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » czwartek 28 lut 2008, 11:34

mozna. z mojego doswiadczenia wszystkie igly ortofona pasuja do wszystkich systemow. sam kiedys w niebieskim ortofonie mialem zolte wkladki night club. potem rozowe wkladki scratch. a teraz zmienilem cale stystemy na ortofon electro i jestem zadowolony. sa glosniejsze i jakosc dzwieku jest lepsza. choc moj kolega mowi ze nie lubi igiel electro bo maja za duzo detali w wysokich tonach. mi to nie przeszkadza

greengo

Post autor: greengo » czwartek 28 lut 2008, 13:08

Nie doslownie napisalem "odtwarzanie do tylu". Dla przykladu: jak szukasz jakeisgos fragmentu/poczatku frazy na plycie, to normlane jest ze w tym momencie krecisz plytą w w odwrotnym kierunku. Taka igła jak Shure M97 ulegnie zniszczeniu bardzo szybko...
Co do imprez to chyba ciezko jest wychwycic roznice w brzeminu igiel.

... i własnie. Czy mozna w wkladke np. Night Club MK2 wlozyc igłe innego ortofona ? To by mi bardzo pasowalo :)...
Różne imprezy, różne systemy więc cieżko. Porównanie A/B w domu by moglo dać pełniejszy obraz sytuacji.
A nie lepiej zgrać całość i pozniej w edytorze odnajdywać sobie i ciąć?
Chyba, że sie uprzesz na tą swoją metode to proponuje kupić dwie igły. Drogiego nightcluba i om do ciorania np.

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » czwartek 28 lut 2008, 22:38

Porównanie A/B w domu by moglo dać pełniejszy obraz sytuacji.
A nie lepiej zgrać całość i pozniej w edytorze odnajdywać sobie i ciąć?
Chyba, że sie uprzesz na tą swoją metode to proponuje kupić dwie igły. Drogiego nightcluba i om do ciorania np....

Na pewno w domu bardziej mozna wychwycic roznice zwlaszcza jak masz dobry odsluch.
Co do tematu zgrywania to mnie nie rozumiesz kolego ale juz wyjasniam.
Moze to dziwne ale mam taką maniez, iz jak kupuje nowe plyty to zanim poloze je gdzies na imprezie, to pierw zrzucam sobie na dysk 44.1/24 i z tąd tez zalezy mi bardzo na brzmieniu. To juz taka moja mala choroba

Chyba zaryzykuje i kupie system Ortofon Concorde Arkiv i do tego jescze jedna igle NightClub MK2 lub jakąś tańszą

ODPOWIEDZ