Nagrywanie gitar

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Kufol
Nagrywanie gitar

Post autor: Kufol » czwartek 21 lut 2008, 16:03

Witam!
Co tu dodać... Nagrywając wiosła liniowo poprzez symulator LIne 6 brzmienie gitary można zaakceptować. Sęk w tym, że przy nagrywaniu poprzez mika, piec, mikser brzmienie nie jest tak ciepłe,energetyczne, etc. Gdzie może tkwić przyczyna? Podejrzewam, że to kwestia lampowego pieca i kompresora też w lampie, ale nie mam pojęcia. W ciemno też nie chcę kupować. Mam mika Shure SM 57, piec Laneya combo tranzystor, kartę ESI ESP 1010 i... Aha. Mikser BEHRINGER UB2442FX - PRO z zasilaniem phantomowym. Jakiś czas temu zmieniłem mika ze zwykłego na właśnie SZURA i polepszyło się brzmienie. A co dalej? Dalej mam płaskie wiosła jak deska we furmance

Czym się sugerować? Korzystałem z kilku rad zamieszczonych na tym forum: panoramy, lekka i głęboka korekcja, różne wtyki...
Różne kostki i efekty podłogowe, ustawienia mików tez wiele nie wniosły...
I w sumie wielkiej różnicy nie ma. Jak wy sobie radzicie przy nagrywaniu rockowych wioseł?

Pozdrawiam - Tomek
[addsig]
Kilka lat gram w katowickiej rock kapeli. Od niedawna interesuję się home recording'iem.

Awatar użytkownika
Liftlitr

Re: Nagrywanie gitar

Post autor: Liftlitr » czwartek 21 lut 2008, 16:10

Dobry kabel to też podstawa

Awatar użytkownika
Kufol

Post autor: Kufol » czwartek 21 lut 2008, 16:28

Używam kabli na których na co dzień mamy próby, czy też gramy koncerty.
Kilka lat gram w katowickiej rock kapeli. Od niedawna interesuję się home recording'iem.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 21 lut 2008, 16:50

piec tranzystorowy - nie do nagrań, niestety. SHURE - jak piec słaby to i mikrofon za wiele nie da. Każdy łańcuch jest tak słaby, jak jego najsłabsze ogniwo.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

machinemen

Post autor: machinemen » czwartek 21 lut 2008, 17:13

...piec tranzystorowy - nie do nagrań, niestety. SHURE - jak piec słaby to i mikrofon za wiele nie da. Każdy łańcuch jest tak słaby, jak jego najsłabsze ogniwo....
witam. mam takie pytanko chce nagrać w miare dobrze gitare el. posiadam odpowiednio wytłumione pomieszczenie, wzmacniacz lampowy ashdown ,kolumne fendera.Jaki do tego zestawu moge dobrać mikrofon żeby mi to zagadało.( posiadam mikrofon mxl v 69 tylko nie jestem pewien czy takim mikrofonem moge z bliska nagrywać ?)

Awatar użytkownika
Kufol

Post autor: Kufol » czwartek 21 lut 2008, 17:24

Kurde.. Lampa.. Wiedziałem.. A konkretnie ma to wpływ na zarejestrowane brzmienie? A co z kompresorkiem? Może wspólne gadanie lampy z pieca + lampa z kompresora daje duszę gitarowej ścieżce?

Tomek

Awatar użytkownika
Kufol

Post autor: Kufol » czwartek 21 lut 2008, 17:35

... tylko nie jestem pewien czy takim mikrofonem moge z bliska nagrywać ?) ...

A próby jakieś robiłeś? Warto posiedzieć, chyba, że dojdziesz do momentu, gdzie wiele czynności nie daje zamierzonych rezultatów.

Tomek

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 21 lut 2008, 17:56

...piec tranzystorowy - nie do nagrań, niestety. SHURE - jak piec słaby to i mikrofon za wiele nie da. Każdy łańcuch jest tak słaby, jak jego najsłabsze ogniwo....
A co to za różnica ? Jak na tranzystorze nie brzmi to na lampie też nie będzie. A przez SM57 to nie wiem kto tą lampę usłyszy - i tak każdy nawala.

Możesz postawić pojemnościową jako ambient i mixowac 2 sygnały.
Jednak uważam (bez urazy), że problem tkwi w Twoich umiejętnościach podkręcenia gotowego nagrania a nie w sprzęcie. Kiedyś na AWE32 PNP i dynamiku za 100 zł ukręciłem takie brzmienie harmonijki, że na przeglądach byłem ciągle pytany, co to za piec i jaka lampa :)
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Pawel14

Post autor: Pawel14 » czwartek 21 lut 2008, 18:06

Jednak uważam (bez urazy), że problem tkwi w Twoich umiejętnościach podkręcenia gotowego nagrania a nie w sprzęcie. Kiedyś na AWE32 PNP i dynamiku za 100 zł ukręciłem takie brzmienie harmonijki, że na przeglądach byłem ciągle pytany, co to za piec i jaka lampa :)...
Może jakieś dokładniejsze wskazówki co i jak przydałoby sie zrobić ? :)
Pozdrawiam
Gram w kapeli rockowej, bawie sie w nagrywanie mojego zespołu.

Awatar użytkownika
Kufol

Post autor: Kufol » czwartek 21 lut 2008, 18:11

Możesz postawić pojemnościową jako ambient i mixowac 2 sygnały.
Jednak uważam (bez urazy), że problem tkwi w Twoich umiejętnościach podkręcenia gotowego nagrania a nie w sprzęcie.

Tu też się zgodzę. Bardziej bazuję na tym , co słyszę, a nie na doświadczeniu. Jednak wiele też wynika z całej specyfiki danego kawałka, czy tez muzyki. Wiadomo: rock, to nie to samo to dens Ale podstawy kręcenia chyba raczej wszędzie są te same...

Wracając do tematu: zauważyłem, że łatwiej mi się kręci tym i owym, jeśli mam dość potężny bas już nagrany. Może to iluzja, ale to chyba dobry kierunek.

Tomek

ODPOWIEDZ