Jaki sprzęt do nagrywania głosów ptaków

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
zimorodek
Jaki sprzęt do nagrywania głosów ptaków

Post autor: zimorodek » niedziela 17 lut 2008, 23:08

Witam.

Prosiłbym o pomoc/sugestie: muszę skompletować przyzwoity, ale w miarę "budżetowy" przenośny zestaw do nagrywania śpiewu ptaków. Nagrania w lesie, z odl. ok. 10m, częstotliwości 1-10kHz. Nagrania potrzebne są, żeby je wrzucić na kompa i ręcznie zanalizować podstawowe charakterystyki głosów (najpewniej w Adobe Audition). Nie musi to być jakaś rewelacja -szukam tańszej alternatywy dla popularnego wśród ornitologów zestawu Sennheiser K6/Me66 lub Me67 + rejestrator cyfrowy Marantz, Edirol, bo limitują mnie finanse. Mam do wydania do 2tyś. zł: myslałem o shotgunie Rode + rejestratorze ZOOMa, np. Rode NTG-1 + Zoom H4 (zasilanie phantom).. Ale może podobnie sprawdzi się tańszy zestaw ZOOM H2 + Rode NTG-2 + przejściówka z XLR na mini-jacka? Czy to w ogóle odpowiedni sprzęt do tego rodzaju zastosowań?
Pozdrawiam i liczę na pomoc! :)

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Jaki sprzęt do nagrywania głosów ptaków

Post autor: KAFEL » poniedziałek 18 lut 2008, 09:15

z rejestratorów polecam H4 w nagrywaniu na 96kHz. Obsługuje już karty SD do 8GB których ceny spadły do poziomu 100-150 zł. A poza tym działa jako karta dźwiękowa na USB.

Awatar użytkownika
Tady

Post autor: Tady » poniedziałek 18 lut 2008, 12:16

...z rejestratorów polecam H4 w nagrywaniu na 96kHz. Obsługuje już karty SD do 8GB których ceny spadły do poziomu 100-150 zł. A poza tym działa jako karta dźwiękowa na USB....
Zatrudnij kota.Ja ma takiego lownego, moge pozyczyc.
Tak powaznie ,mam problem. Moj kot lapie ptaki.Nie wiem jak sobie poradzic.Szkoda ptakow wybiera takie piekne kolorowe. Przynosi mi je,ja mu wyrywam z pyska i ratuje im zycie.Ale co sie z ptakami dzieje kiedy on lapie po moja nieobecnosc.Jak temu zaradzic.Kota nie zlikwiduje. Mysle ze moze zakupic mu dzwoneczek na szyje.To utrudni mu polowanie.
Moze ktos ma inny pomysl?
Mam 52 lat, jestem muzykiem. Od kilkunastu lat pracuję na zagranicznych kontraktach: Zjedn. Emiraty Arab. Jordania Cypr. Chcę się zająć nagrywaniem. Wyjazdy już mnie męczą.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 18 lut 2008, 13:08

Moze ktos ma inny pomysl?...
Ha, ha, ha ......:roll:
Ja mam pomysł. Zapytaj prezydenta RP, który został wybrany oficjalnie kociarzem roku 2007 (i to już nie jest żart)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 18 lut 2008, 13:18

Tady - nic nie poradzisz, takie prawa przyrody.

chociaz jesli wyjatkowo czesto lapie to moze jakies substytuty w postaci zabawek odpowiednich? tak jak np rada na niszczenie mebli jest kupno slupka do drapania i nauczenie kota, zeby sie na nim wyzywal a nie na meblach

specjalisty bym sie poradzil

co do tematu - zoom h4 to swietny sprzet, godny polecenia. h2 nie znam - ale wydaje sie gorsza propozycja z uwagi na brak gniazd xlr i zasilania. co w bardziej wymagajacych sytuacjach moze byc przydatne.

co do mikrofonow, to niestety nie moge pomoc - jak biegalem z magnetofonem nagra lapiac dzwieki na miescie, to korzystalem z sennheisera shotguna, ale to jedyne moje doswiadczenie w tym temacie.

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 18 lut 2008, 13:40

teraz widze ze ten rode ma opcje zasilania z baterii - tak wiec opcja h2 wtedy tez jest ok wg mnie, bo sama technologia jest tozsama z h4, a on sprawdzony i dobry

a co do mikrofonu to sobie przypomnialem o takim modelu audiotechnica AT835b, moze on ? bo te rode dosyc podejrzanie przez producenta pozycjonowane na broadcasting i nagrania lektorskie
fan dobrego brzmienia ;)

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 18 lut 2008, 15:02

Mam Edirola R-09 i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Przeczytaj ten test - nulllink
Dołóż zewętrzny mikrofon i będzie super.
Cena w granicach 1,5kpln.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 18 lut 2008, 15:19

kolega szuka wlasnie alternatywy tanszej dla edirola, z tego co pisze. bo na przyklad za zestaw h2 + audio technica dalby tyle co za samego edirola z tego co piszesz.
fan dobrego brzmienia ;)

zimorodek

Post autor: zimorodek » wtorek 19 lut 2008, 23:42

...z rejestratorów polecam H4 w nagrywaniu na 96kHz. Obsługuje już karty SD do 8GB których ceny spadły do poziomu 100-150 zł. A poza tym działa jako karta dźwiękowa na USB....
dzieki za info
Z tego co widzę na stronie zooma, H2 też nagrywa 24bit/96kHz... wiec chyba tez sie nada?

oduck:
AT 835r faktycznie ma dużo fajniejszą charakterystykę kierunkowości niż NTG-2. Poza tym, jest jeszcze AT 815r: dłuższy, w podobnej cenie, bardziej kierunkowy... oba tylko ok 200zl drozsze od Rode..
Czy te shotguny, o których mowa (z wewnętrznym zasilaniem z baterii) dałyby radę rozsądnie nagrywać po zrobieniu przejściówki na mini-jacka i podłączeniu do H2? Chodzi mi o ewentualną utratę jakości z powodu przejściówki (jest jakaś?) i czy wystarczająca jest moc sygnału dla zooma: czułośc obu AT: 12 mV, Rode: 15 mV -w którymś z tematów o Rode, niejaki monter wspominał, że przydałoby się coś mocniejszego... Co myślicie?

Leff

Post autor: Leff » środa 20 lut 2008, 01:42

A czemu na 96 kHz? Chodzi o ten pisk słyszalny po znormalizowaniu szumów własnych H4?
Też się nim interesuję - jego wielką zaletą jest możliwość podłączenia zewnętrznej pary mikrofonów - bo słuchając przykładów dźwiękowych zamieszczonych na stronie Montera, jego wbudowane mikrofony wydają się dość ciemne - chyba, że monter miał włączoną jakąś emulację mikrofonów i dlatego tak brzmiało. A jak brzmienie wbudowanych mikr. oceniają szanowni użytkownicy?
A czy ktoś miał możliwość porównania brzmienia nagranego przy pomocy H4 i H2? Ten drugi ma dwie pary mikrofonów ustawionych pod różnymi kątami, ale czy to są takie same, jak w H4?
Potrzebuję takiego rejestratora głównie do nagrywania odgłosów przyrody - las itp.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ