Uziemienie do c.o
Witam. Wiem że było na forum. Ale chodzi o sytuacje kiedy elektryk chce mi zrobić uziemienie do rury centralnego ogrzewania. Oprócz tego będzie uziemienie do ziemi. Ale on przekonuje że dodatkowe do rury c.o. bedzie jeszcze lepsze. Czy takie uziemienie może być niebezpieczne. Zakładać je czy raczej odciąć.
Dzieki . Pozdrawiam.
Dzieki . Pozdrawiam.
www.homstudio.com.pl
Re: Uziemienie do c.o
...Witam. Wiem że było na forum. Ale chodzi o sytuacje kiedy elektryk chce mi zrobić uziemienie do rury centralnego ogrzewania. Oprócz tego będzie uziemienie do ziemi. Ale on przekonuje że dodatkowe do rury c.o. bedzie jeszcze lepsze. Czy takie uziemienie może być niebezpieczne. Zakładać je czy raczej odciąć...
Powiedz swemu "elektrykowi", że tzw. uziemienie przez podłączenie do rury c.o nie jest żadnym uziemieniem a raptem tylko podłączeniem do rury c.o.
[addsig]
Powiedz swemu "elektrykowi", że tzw. uziemienie przez podłączenie do rury c.o nie jest żadnym uziemieniem a raptem tylko podłączeniem do rury c.o.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...
A potem mu dodaj żeby się mądrzył tylko wśród swojej rodziny, czyli za darmo. Uziemienie ma iść do ziemii a wszelkie zastępcze "patenty" nazywane czasem zerowaniem mogą się źle skończyć w przypadku np. wichury. Chyba, że druty od elektrowni do Ciebie są poprowadzone w ziemii i jesteś tego pewien...
...
A potem mu dodaj żeby się mądrzył tylko wśród swojej rodziny, czyli za darmo. Uziemienie ma iść do ziemii a wszelkie zastępcze "patenty" nazywane czasem zerowaniem mogą się źle skończyć w przypadku np. wichury. Chyba, że druty od elektrowni do Ciebie są poprowadzone w ziemii i jesteś tego pewien...
Jestem przystojny i młody
Od początku miałem wątpliwości. Teraz jestem pewny.
Dzięki.
Dzięki.
www.homstudio.com.pl
W dzisiejszych czasach "uziemienie" do kaloryfera oznacza w najlepszym przypadku nic (przy plastikowych rurkach) a w najgorszym podlaczenie sie przez piec do rury z gazem - niby ona idzie w ziemi, ale ja bym wolal nie 

...C.O. często połączone jest z wodociągami (w blokach, domach jednorodzinnych) biegnących w ziemi.
W nowszych blokach, stawianych dajmy na to po roku 90tym w kanałach na klatce schodowej powinna lecieć stalowa listwa w ocynku 25x6, to jest uziom.
Ale wszystko zależy od sytuacji, po prostu trzeba ją wybadać.
Oczywiście elektryk powinien mieć uprawnienia SEP, choć z takimi też różnie bywa...
...
chopie uwazaj ja kiedys za mlodu w poczatkach przygody z nagraniami podlaczylismy uziemienie do co , to bylo w domku i jak sie sprzet zaczal dziwnie zachowywac to sie okazalo ze na kaloryferach jest 60 V bo bylo przebicie z pompy.... takze z takimi wynalazkami to ostroznie !!!
W nowszych blokach, stawianych dajmy na to po roku 90tym w kanałach na klatce schodowej powinna lecieć stalowa listwa w ocynku 25x6, to jest uziom.
Ale wszystko zależy od sytuacji, po prostu trzeba ją wybadać.
Oczywiście elektryk powinien mieć uprawnienia SEP, choć z takimi też różnie bywa...
...
chopie uwazaj ja kiedys za mlodu w poczatkach przygody z nagraniami podlaczylismy uziemienie do co , to bylo w domku i jak sie sprzet zaczal dziwnie zachowywac to sie okazalo ze na kaloryferach jest 60 V bo bylo przebicie z pompy.... takze z takimi wynalazkami to ostroznie !!!
Witam.
Szczegóły są takie. Domek jednorodzinny, stare budownictwo. Robie generalny remont pod studio. Był dzisiaj elektryk wbił sąde na jakieś 1,5m. Do tego dodatkowy uziom do rury miedzianej. Przekonuje mnie że wszystko bedzię ok i nic sie złego nie bedzie działo. Zainstalował też zabezpieczenie przeciw porażeniowe.
Czy będzie ok?
Co o tym sądzicie?
Szczegóły są takie. Domek jednorodzinny, stare budownictwo. Robie generalny remont pod studio. Był dzisiaj elektryk wbił sąde na jakieś 1,5m. Do tego dodatkowy uziom do rury miedzianej. Przekonuje mnie że wszystko bedzię ok i nic sie złego nie bedzie działo. Zainstalował też zabezpieczenie przeciw porażeniowe.
Czy będzie ok?
Co o tym sądzicie?
www.homstudio.com.pl
-
Czy będzie ok?
.**********************
witam
Wydaję mi sie, ze jeden pręt 1,5 metra to za mało, jesli juz to kilka 3-4 w odległosci ponad metr od siebie albo w :trujkącie" dla 3, lub kwardacie dla 4.
Nastepnie połączyć je ze sobą, można pospawać, ale warunek, drut połączeniowy musi miec minimum 10 mm kw, a najlepiej płaskownik.
Inna metoda, to zakopanie w ziemi, na głęgokości ok 100-120 cm, kilku metrów bednarki/plaskownica ocynkowanego. Wydaje mi sie że warto zainwestowac w solidne uziemienie, bo to i spokojna praca w studio i bezpieczeństwo.
jk
.**********************
witam
Wydaję mi sie, ze jeden pręt 1,5 metra to za mało, jesli juz to kilka 3-4 w odległosci ponad metr od siebie albo w :trujkącie" dla 3, lub kwardacie dla 4.
Nastepnie połączyć je ze sobą, można pospawać, ale warunek, drut połączeniowy musi miec minimum 10 mm kw, a najlepiej płaskownik.
Inna metoda, to zakopanie w ziemi, na głęgokości ok 100-120 cm, kilku metrów bednarki/plaskownica ocynkowanego. Wydaje mi sie że warto zainwestowac w solidne uziemienie, bo to i spokojna praca w studio i bezpieczeństwo.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
witam
jk...
Dzięki za pomoc.
jk...
Dzięki za pomoc.
www.homstudio.com.pl
Walczyłem z tym samym problemem i z rad fachowców wynika że ciężko jest znależć dobre uziemienie.Nieraz może być tak ,że uzyskamy je gdzieś albo dalej od domu albo głeboko w ziemi.To nie jest prosta sprawa i nie wiem czy zwykły elektryk to uzyska.Ja również podłączałem uziemienie do instalacji c.o i po paru błyskach zrezygnowałem z tego.Wiadomo że są tkzw.prądy błądzące i napewno w pompowniach pracują urządzenia elektryczne.Jak tam jest problem z uziemieniem to podejrzewam że i my będziemy mieli problem.
Ja zakupiłem listwę antyprzepięciową i antyzakłuceniową i jest o.k.
Ale to nie są fachowe rady tylko moje spostrzeżenia które może coś naświetlą w tym temacie.Pozdrawiam
Ja zakupiłem listwę antyprzepięciową i antyzakłuceniową i jest o.k.
Ale to nie są fachowe rady tylko moje spostrzeżenia które może coś naświetlą w tym temacie.Pozdrawiam