Witam.
Zastanawiam się nad kupnem syntezatora (najlepiej w wersji rack lub descop), który potrafiłby dobrze naśladować dźwięki akordeonów, melodyk, może jakiś woodwindów. możecie polecić coś szczególnie?
jeśli ktoś mógłby mi doradzić, byłbym wdzięczny.
pozdrawiam!
Syntezator: akordeony, melodyki...
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
Re: Syntezator: akordeony, melodyki...
...Zastanawiam się nad kupnem syntezatora (najlepiej w wersji rack lub descop), który potrafiłby dobrze naśladować dźwięki akordeonów, melodyk, może jakiś woodwindów. możecie polecić coś szczególnie?...
Jeśli chodzi o akordeony to tylko seria Roland FR, tyle, że ani to rack ani "deskop"
.
W temacie mocno bardziej budżetowych akordeonów bankowo warto rozejrzeć się w klimatach włoskich - GEM, Solton (Ketron), w ostateczności (o dziwo) Korg!
Co do pozostałych wystarczy każda lepsza fifulina.
[addsig]
Jeśli chodzi o akordeony to tylko seria Roland FR, tyle, że ani to rack ani "deskop"

W temacie mocno bardziej budżetowych akordeonów bankowo warto rozejrzeć się w klimatach włoskich - GEM, Solton (Ketron), w ostateczności (o dziwo) Korg!
Co do pozostałych wystarczy każda lepsza fifulina.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
w ostateczności (o dziwo) Korg!
mimo, że to nie żaden rompler, a brzmienie jest mocno nierealistyczne i "lo-fi", wpadł mi w oko ostatnio Korg 707, z którego Joe Zawinul korzystał właśnie do tworzenia pseudo-akordeonów, melodyk, rzężących woodwindów. do tej pory korzystałem z DX7 do dźwięków melodyko-podobnych, i mimo, że brzmienie odbiega od oryginalnego instrumentu, bardzo podobało mi się brzmienie. teraz sprzedałem yamahę i szukam czegoś na "zastępstwo". czy warto zainwestować w Korga 707? czy uzyskam na nim zbliżone brzmienie? (ponoć to wersja DS-8 tylko bez efektów, a z tego co wiem, DS-8 był bardzo podobny do DX7)
proszę o jakieś opinie w sprawie 707
pozdrawiam!
mimo, że to nie żaden rompler, a brzmienie jest mocno nierealistyczne i "lo-fi", wpadł mi w oko ostatnio Korg 707, z którego Joe Zawinul korzystał właśnie do tworzenia pseudo-akordeonów, melodyk, rzężących woodwindów. do tej pory korzystałem z DX7 do dźwięków melodyko-podobnych, i mimo, że brzmienie odbiega od oryginalnego instrumentu, bardzo podobało mi się brzmienie. teraz sprzedałem yamahę i szukam czegoś na "zastępstwo". czy warto zainwestować w Korga 707? czy uzyskam na nim zbliżone brzmienie? (ponoć to wersja DS-8 tylko bez efektów, a z tego co wiem, DS-8 był bardzo podobny do DX7)
proszę o jakieś opinie w sprawie 707
pozdrawiam!
Ja jeszcze polecę moduł Rolanda SonicCell.
Ma on bracie akordeonów pod dostatkiem i one brzmią!
Fakt, że FRki nie przebija, ale nic dziwnego , bo w FRce na brzmienie wpływa
wiele czynników, jak miechowanie i artykulacja.
Polecam SonicCella.
Fakt, że FRki nie przebija, ale nic dziwnego , bo w FRce na brzmienie wpływa
wiele czynników, jak miechowanie i artykulacja.
Polecam SonicCella.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
...Ja jeszcze polecę moduł Rolanda SonicCell.
Polecam SonicCella....
Całkiem niezle brzmienia akordeonowe (przynajmniej jak na moje ucho) ma tez Korg PA800 (i pokrewne), ale ne wiem czy o to Ci chodzi.
http://www.korgpa.com/pa_root/mp3/pa800/Solo_Instruments/09_Accordion.mp3
Cinek
Polecam SonicCella....
Całkiem niezle brzmienia akordeonowe (przynajmniej jak na moje ucho) ma tez Korg PA800 (i pokrewne), ale ne wiem czy o to Ci chodzi.
Cinek
Cinek...
jednak nie o to mi chodzi, poszukuję czegoś bardziej, hmm... jak te wczesne brzmienia akordeonu, melodyki z syntezy FM. ale na pewno brzmienie jest inspirujące - jaki syntezator rack'owy, posiadałby podobne brzmienia? pewnie M3 sprawdziłby się, jak stoi Triton?
pozdrawiam
Cinek...

pozdrawiam
- mr-hammond
Yamaha fs1r albo jakis motif z kartą plugin dx - skoro podobaly ci sie te dx owe brzmienia to moze w tym kierunku szukaj.