Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Artysta
Mikser & PC
autor: Artysta » niedziela 03 lut 2008, 16:09
Witam! Mam pytanie dotyczace polaczenia rzeczy ktore mam w studio ze soba aby to mialo rece i nogi. Co trzeba polaczyc? 2 klawisze Korg'a, dwa procesory efektow, mikrofon, mikser i PC. Niby prosta sprawa - wpinam wszystko w wejscia na mikserze, podlacam do karty PC i po klopocie. Mala trudnosc dla mnie polega na tym ze jednym z urzadzen wchodzacych mialby byc ten sam PCet do ktorego potem nastepuje powrot z miksera.
Powiedzmy ze mam jakis projekt w programie muzycznym, kilka sciezek... i chce dograc jeszcze jedna np. wokal albo partie z klawisza. W momencie nagrywania np klawisza wpietego w mikser PC zbiera mi zarowno te partie ktora gram jak i podklad ktory leci z kompa (a ten przypominam jest wpiety na jedna z szyn miksera). Jak to wszystko podlaczyc ze soba aby nadal do miksera wchodzil sygnal z kompa (podklad muzyczny) ale nagrywal sie np wybrany kanal / instrument wpiety do tego samego miksera... Mam nadzieje ze nie zamotalem tego pytania za bardzo... Najprosciej byloby nie wpuszczac sygnalu z kompa na mikser i sluchac sobie calosci przez wyjscie sluchawkowe karty majac wpiete w mikser tylko instrumenty i efekty rackowe ale mnie interesuje czy jest sposoba aby obejsc to rozwiazanie. Czy mozna miec wpiety PC do miksera jako urzadzenie wysylajace sygnal i rejestrujace z mozliwoscia wyboru co sie nagrywa z miksera... O jakos tak....

Sorki za moze zbyt malo professional question, ale ta sprawa nurtuje mnie od jaiegos czasu... I z gory dzieki za pomoc.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...
-
Gerry
autor: Gerry » niedziela 03 lut 2008, 16:28
A ten mikser który masz to zelmer? a karta to zintegorowana? sorki za uszczypliwość ale mógłbyś podać podstawowe info, znacznie ułatwiłyś odpowiedź
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
-
Artysta
autor: Artysta » niedziela 03 lut 2008, 16:38
...A ten mikser który masz to zelmer? a karta to zintegorowana? sorki za uszczypliwość ale mógłbyś podać podstawowe info, znacznie ułatwiłyś odpowiedź...
Mikser: Yamaha MG16/4, karta XFi. Instrumenty chyba bez znaczenia bo o nie najmniej sie tu rozchodzi... I teraz licze na pomoc a nie na uszczypliwości. Thanx.
-
Gerry
autor: Gerry » niedziela 03 lut 2008, 16:48
to proste: out z kompa wpinasz w dowolny kanał miksera a z miksera do kompa wychodzisz AUX-em a nie głównym OUT.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
-
Artysta
autor: Artysta » niedziela 03 lut 2008, 16:52
...to proste: out z kompa wpinasz w dowolny kanał miksera a z miksera do kompa wychodzisz AUX-em a nie głównym OUT. ...
I co dalej? Na raz gra mi kilka rzeczy a chce zeby zebralo tylko jedna z nich na sciezce w kompie....Co mam powciskac, powlaczac, powylaczac.. Poki co wszystko gra na raz i to wszystko jest zbierane na sciezce w kompie. Prosilbym o nieco uproszczona wersje podpowiedzi...
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 03 lut 2008, 20:53
masz w instrukcji - rusz glowa....
-
Artysta
autor: Artysta » niedziela 03 lut 2008, 21:53
...masz w instrukcji - rusz glowa.......
Na taką odpowiedz czekałem... typical na tym forum. Dodaj jeszcze 'wpisz sobie w google' i już będzie komplecik...

Szybko "zapomniał wół jak...". Po co jest to forum w takim razie - chyba, żeby paru typów onanizowało się wzajemnie jacy to oni są super świetni realizatorzy - ino coś na świecie cicho o tych mega produkcjach... Nic, dam sobie radę... Pozdrawiam.
-
Pan_Jabu
autor: Pan_Jabu » niedziela 03 lut 2008, 22:02
Zastanawiam się, jak zdobywali wiedzę, jak uczyli się realizatorzy, muzycy, i w ogóle wszyscy - w czasach gdy nie było internetu i forów takie jak to?
Skąd wtedy uczono się "co powciskać, powłączać, powyłączać..."
-
senjin - Posty:405
-
Kontakt:
autor: senjin » niedziela 03 lut 2008, 22:31
......to proste: out z kompa wpinasz w dowolny kanał miksera a z miksera do kompa wychodzisz AUX-em a nie głównym OUT. ...
I co dalej? Na raz gra mi kilka rzeczy a chce zeby zebralo tylko jedna z nich na sciezce w kompie....Co mam powciskac, powlaczac, powylaczac.. Poki co wszystko gra na raz i to wszystko jest zbierane na sciezce w kompie. Prosilbym o nieco uproszczona wersje podpowiedzi......
o mamo!
w każdym kanale masz regulację ile idzie ci na aux, nazywa się aux, fx albo podobnie. wyciszasz te gałki we wszystkich kanałach, których nie chcesz.
-
wishmaster
autor: wishmaster » poniedziałek 04 lut 2008, 01:15
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty