Rejestratory audio - ZOOM H4
Ostatnio na lamach EiS opisywane byly rejestratory audio firmy Marantz. Dobre paramatry, ale drogie.
Tymczasem firma ZOOM oferuje urzadzenie o wiele bardziej wszechstronne (np. dziala rowniez jako interface audio) i w sensownej cenie - model H4.
Ciekaw jestem czy ktos mial do czynienia z H4 i jakie sa opinie o tym urzadzeniu?
Dzieki + pzdr!
Tymczasem firma ZOOM oferuje urzadzenie o wiele bardziej wszechstronne (np. dziala rowniez jako interface audio) i w sensownej cenie - model H4.
Ciekaw jestem czy ktos mial do czynienia z H4 i jakie sa opinie o tym urzadzeniu?
Dzieki + pzdr!
- macandroll
Re: Rejestratory audio - ZOOM H4
......
Monter obszernie o tym pisał. I tu na forum i na swojej stronie.
Monter obszernie o tym pisał. I tu na forum i na swojej stronie.
Muzyk, gitarzysta
Mam i polecam.
Ostatnie uaktualnienie jego systemu operacyjnego dodało parę fajnych rzeczy m.in. uruchamianie nagrywania i jego wyłączanie tylko przy odpowiednich (ustawialnych) poziomach dźwięku. Ja kupiłem m.in. dlatego że ma wbudowany metronom i można sobie włączyć odpowiednie tempo BPM na słuchawkach a następnie zagrać coś perkusyjnie np. na złomowisku lub w kuchni do tego tempa i nagrać to, ale oczywiście bez dźwięku metronomu.
Ostatnie uaktualnienie jego systemu operacyjnego dodało parę fajnych rzeczy m.in. uruchamianie nagrywania i jego wyłączanie tylko przy odpowiednich (ustawialnych) poziomach dźwięku. Ja kupiłem m.in. dlatego że ma wbudowany metronom i można sobie włączyć odpowiednie tempo BPM na słuchawkach a następnie zagrać coś perkusyjnie np. na złomowisku lub w kuchni do tego tempa i nagrać to, ale oczywiście bez dźwięku metronomu.
Dzieki Panowie.
(Monter rzeczywiscie swietnie to opisal na swojej stronie. Dzieki, Monter. BTW, bardzo fajna strona.
Szkoda tylko ze ten cyfrowy pisk istnieje...
Rozumiem, ze najnowsze oprogramowanie nie naprawilo sytuacji, jest ewidentny bug sprzetowy, prawda?
(Monter rzeczywiscie swietnie to opisal na swojej stronie. Dzieki, Monter. BTW, bardzo fajna strona.
Szkoda tylko ze ten cyfrowy pisk istnieje...
Rozumiem, ze najnowsze oprogramowanie nie naprawilo sytuacji, jest ewidentny bug sprzetowy, prawda?
Rozumiem, ze najnowsze oprogramowanie nie naprawilo sytuacji, jest ewidentny bug sprzetowy, prawda?...
Tak ... pisk o głośności "szelestu skrzydeł motyla" jest na 44.1 kHz, ale ja np. nagrywam tylko na 24bit/96kHz (karta 2GB) a potem w kompie konwertuję na 44.1 kHz i jest OK. Nie wydaje mi się że degraduję w ten sposób sygnał a może nawet znajdzie się ktoś kto poprze tezę że lepiej nagrywać w 96 kHz by potem cyfrowo zejśc do 44.1 kHz. Jakie są opinie na ten temat ?
Tak ... pisk o głośności "szelestu skrzydeł motyla" jest na 44.1 kHz, ale ja np. nagrywam tylko na 24bit/96kHz (karta 2GB) a potem w kompie konwertuję na 44.1 kHz i jest OK. Nie wydaje mi się że degraduję w ten sposób sygnał a może nawet znajdzie się ktoś kto poprze tezę że lepiej nagrywać w 96 kHz by potem cyfrowo zejśc do 44.1 kHz. Jakie są opinie na ten temat ?
- Soundscape
- Kontakt:
Tak ... pisk o głośności "szelestu skrzydeł motyla" jest na 44.1 kHz, ale ja np. nagrywam tylko na 24bit/96kHz (karta 2GB) a potem w kompie konwertuję na 44.1 kHz i jest OK. Nie wydaje mi się że degraduję w ten sposób sygnał a może nawet znajdzie się ktoś kto poprze tezę że lepiej nagrywać w 96 kHz by potem cyfrowo zejśc do 44.1 kHz. Jakie są opinie na ten temat ?...
Oj, uważaj, bo temat 96/88.2/48/44.1 KHz może wywołać kolejną wojne. A takowe już pare razy miały tu miejsce.
Aczkolwiek ja wolę 24/44.1. Mam wtedy spokój.
Oj, uważaj, bo temat 96/88.2/48/44.1 KHz może wywołać kolejną wojne. A takowe już pare razy miały tu miejsce.

Aczkolwiek ja wolę 24/44.1. Mam wtedy spokój.
Opinie są takie, że wystarczy wejść na stronę montera i uzbroić sie w kilka elementów, oraz lutownicę.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Aczkolwiek ja wolę 24/44.1. Mam wtedy spokój....
Dokladnie, ja tez.
24/44.1 i lepiej chyba nie kombinowac.
A czy H4 moze rejestrowac w 88.2?

Aczkolwiek ja wolę 24/44.1. Mam wtedy spokój....
Dokladnie, ja tez.
24/44.1 i lepiej chyba nie kombinowac.
A czy H4 moze rejestrowac w 88.2?
Do H4 dobrze jest dobierać mikrofony o silnym sygnale wyjściowym, np. najnowszy Audio-Technica AT875R (31mV średnio)!
...
A jak działa z C2 Behringera ?
...
A jak działa z C2 Behringera ?
Jeszcze tylko male pytanko: jak jest z gwaranja ZOOMa?
Ktos narzeka na stronie Montera, a ja wlasnie chcialbym kupic na ebay'u.
Mozna taka amerykanska H4-ke serwisowac bez problemu w Polandzie w razie czego?
Ktos narzeka na stronie Montera, a ja wlasnie chcialbym kupic na ebay'u.
Mozna taka amerykanska H4-ke serwisowac bez problemu w Polandzie w razie czego?