Intel Xeon, a programy do robienia muzyki

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tureakh
Intel Xeon, a programy do robienia muzyki

Post autor: Tureakh » środa 30 sty 2008, 11:11

Witam! Miałbym małe pytanko... Czy wie ktoś może, jak wygląda tworzenie w programach typu Reason, Cubase, Samplitude przy użyciu procesorów Intela z rodziny Xeon? Najbardziej interesuje mnie seria 53xx . Czy faktycznie można zauważyć zwiększoną wydajność w stosunku do czterordzeniowych Core, o tych samych zegarach? I czy któryś z tych bardziej znanych programów jest w ogóle w stanie skorzystać z 8 rdzeni w przypadku 2 procesorów

Dziekuję, z wszelkie opinie.

Zbynia

Re: Intel Xeon, a programy do robienia muzyki

Post autor: Zbynia » środa 30 sty 2008, 13:21

mozna i co?kupisz xeona do domu za gruba kase?nie wiem czy warto nawet

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 30 sty 2008, 13:37

...mozna i co?kupisz xeona do domu za gruba kase?nie wiem czy warto nawet...
Może i nie warto, ale przyszłościowo. Ja zaczynam mieć problemy z niektórymi instrumentami VST na dwóch rdzeniach...Sam jestem ciekaw np. ile pociągnie Massive-ów taki Xeon

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 30 sty 2008, 13:38

...mozna i co?kupisz xeona do domu za gruba kase?nie wiem czy warto nawet...
Wydajność większa o 5%, zawartość portfela mniejsza o 500%

odpowiedź czy warto zostawiam Tobie.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 30 sty 2008, 13:41

odpowiedź czy warto zostawiam Tobie....
No jak 5%, to nie warto...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 30 sty 2008, 14:37

......mozna i co?kupisz xeona do domu za gruba kase?nie wiem czy warto nawet...

Współczesne komputery MacPro są właśnie na dwóch 4-rdzeniowych Xeonach i jak wiadomo kupują je muzycy i graficy oraz ludzie wymagający dużej mocy obliczeniowej. Jestem przekonany, że gdyby wydajność tych maszyn była tylko o 5% większa od 2-rdzeniowych lub 4-rdzeniowych to Apple by poszła z torbami.

cezex

Post autor: cezex » środa 30 sty 2008, 14:49

...Witam! Miałbym małe pytanko... Czy wie ktoś może, jak wygląda tworzenie w programach typu Reason, Cubase, Samplitude przy użyciu procesorów Intela z rodziny Xeon? Najbardziej interesuje mnie seria 53xx . Czy faktycznie można zauważyć zwiększoną wydajność w stosunku do czterordzeniowych Core, o tych samych zegarach? I czy któryś z tych bardziej znanych programów jest w ogóle w stanie skorzystać z 8 rdzeni w przypadku 2 procesorów

Dziekuję, z wszelkie opinie....
Im więcej instrumentów wirtualnych, wtyczek w torze audio, tym bardziej potrzebujesz mocy. A nowoczesny system operacyjny potrafi podać dobrze napisanej aplikacji "wolne moce przerobowe".

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 30 sty 2008, 15:12

.........mozna i co?kupisz xeona do domu za gruba kase?nie wiem czy warto nawet...

Współczesne komputery MacPro są właśnie na dwóch 4-rdzeniowych Xeonach i jak wiadomo kupują je muzycy i graficy oraz ludzie wymagający dużej mocy obliczeniowej. Jestem przekonany, że gdyby wydajność tych maszyn była tylko o 5% większa od 2-rdzeniowych lub 4-rdzeniowych to Apple by poszła z torbami....
Powiem tak. Kiedyś, gdy się pokazały te procesory i były stosowane w stacjach graficznych - między innymi SGI 540 czytałem o ich wydajnościach. Okazywało się że były 5-10% wyższe niż pozostałe modele INTELA o tej samej częstotliwości. Różnice polegały na (jak na owe czasy) duuuużo większej pamięci cash. Zapewne dzisiaj jest podobnie..... Jeśli ktoś obrabia w powiedzmy Photoshopie plik o wilekości 2gb to może i ten skok jest większy - bo w tym wypadku tenże właśnie cash ma znaczenie. Być może w wypadku korzystania z samplerów i ładowania do nich wielkich bibliotek taki Xenon pokaże pazur. Taki pazur 30-40 % więcej moc - można pomyśleć - mając kupę kasy, czy to się opłaci. Ale i tak nie sądzę żeby tak właśnie było. Pierwsze Xenony kosztowały po 10.000 i miały te 5-10% większą wydajność..... Dam sobie rękę odciąć że nie odpalisz zamiast 30 -> 40 MASSIVów

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 30 sty 2008, 15:35

Ale tu chodzi o możliwość pracowania w konfiguracji z 8 rdzeniami! Jeśli twierdzisz, że 8 rdzeni potrafi tylko o 20% więcej niż 4 rdzenie, to chyba nigdy w życiu nie miałeś do czynienia z taką maszyną.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 30 sty 2008, 15:45

...Ale tu chodzi o możliwość pracowania w konfiguracji z 8 rdzeniami! Jeśli twierdzisz, że 8 rdzeni potrafi tylko o 20% więcej niż 4 rdzenie, to chyba nigdy w życiu nie miałeś do czynienia z taką maszyną....
W robocie mamy Quada core2duo, w domu 2 rdzeniowego athlona, pracuję z 3D studio i zdaję sobie sprawę z przyrosytu wydajności względem ilości rdzeni, ale nie o to chodzi - mówię o wydajności jednego rdzenia pomnożonej przez ilość rdzeni. Wykorzystanie wszystkich zależy od softu (choć i chipset płyty ma tu też sporo do gadania).

ODPOWIEDZ