Mikser Compact 4
czy pziom glosnosci gain na szynie mikrofonowej dziala na na takiej zasadzie : jak krece galka to dziek podglasnia sie stopniowo a jak dochodze juz prawie do samego konca zasiegu (60db) to dziek nagle skacze na znacznie wyzszy poziom glosnosci??? pytam bo nie wiem czy moj mikser dziala poprawnie, bo nie spotkalem sie wczesniej z takim czyms , za odpowiedzi dzieki:)
Re: Mikser Compact 4
Mam ten mikser od chyba 2 lat i właśnie dzisiaj przy nagrywaniu gitary to zauważyłem... feler? Bo mam końcówkę gwarancji chyba jeszcze... O miernikach głośności nie wspomnę bo to standard...
U mnie na godzinie 10ej jest nagły przyrost wzmocnienia, w tych okolicach dosłownie trzeba regulowac na ułamki milimetra zeby nie przesterować sygnału. Ogólnie wykonanie C4 to masakra! soundcraft powinien w tym względzie uczyc się od behringera. Wystarczy wziąć do ręki Xenyxa...
Ogólnie wykonanie C4 to masakra! soundcraft powinien w tym względzie uczyc się od behringera. Wystarczy wziąć do ręki Xenyxa......
To prawda. Wykonanie C4 i jakość podzespołów to jakaś kpina. Xenyxy są bez porównania lepsze i co najważniesze: bezawaryjne czego nie można powiedzieć niesttey o C4. Żeby jeszcze tylko xenyxy były tak funkcjonalne i fajne w obsłudze jak C4... Moze kiedys (mam nadzieje) behringer pokusi sie o jakiegoś ładnego klona...
To prawda. Wykonanie C4 i jakość podzespołów to jakaś kpina. Xenyxy są bez porównania lepsze i co najważniesze: bezawaryjne czego nie można powiedzieć niesttey o C4. Żeby jeszcze tylko xenyxy były tak funkcjonalne i fajne w obsłudze jak C4... Moze kiedys (mam nadzieje) behringer pokusi sie o jakiegoś ładnego klona...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
Mam C4 i jest to mój pierwszy mixer i jest 99% ok [oprócz tych skoków głośności i walniętych meterów], ale:
1)brakuje monitor managera - mogli dołożyć jeszcze ze 2 gniazda.
Tak wykonałem sam, koszt 20 zł = pokrętło wielopozycyjne [taki switch obrotowy] + kompelt gniazd + pudełko po cukierkach i dowolnie przełączam się między monitory/wieżę/spikerki multimedialne
2)talkback - jeśli nagrywasz sygnał stereo to niestety nie ma już wolnych kanałów mikrofonowych - tu znów 10 zł i robisz preamp z wkładką elektretową i podłączasz pod kanał stereo, jeśli artysta ma Cię słyszeć wciskasz rec, ale niestety w tym momencie jesteś też w nagraniu :/. Wymyśliłem, że ten preamp zrobię po wyjściu słuchawkowym artysty.
Ale do czego zmierzam - ludzie dziwnie patrzą jak koło Oktavy, Soundcrafta i Alesisów widzą 2 pudełka po cukierkach, poza tym koszt niemal zerowy... nie mogli tego jeszcze upchnąć do SC4?!?
1)brakuje monitor managera - mogli dołożyć jeszcze ze 2 gniazda.
Tak wykonałem sam, koszt 20 zł = pokrętło wielopozycyjne [taki switch obrotowy] + kompelt gniazd + pudełko po cukierkach i dowolnie przełączam się między monitory/wieżę/spikerki multimedialne
2)talkback - jeśli nagrywasz sygnał stereo to niestety nie ma już wolnych kanałów mikrofonowych - tu znów 10 zł i robisz preamp z wkładką elektretową i podłączasz pod kanał stereo, jeśli artysta ma Cię słyszeć wciskasz rec, ale niestety w tym momencie jesteś też w nagraniu :/. Wymyśliłem, że ten preamp zrobię po wyjściu słuchawkowym artysty.
Ale do czego zmierzam - ludzie dziwnie patrzą jak koło Oktavy, Soundcrafta i Alesisów widzą 2 pudełka po cukierkach, poza tym koszt niemal zerowy... nie mogli tego jeszcze upchnąć do SC4?!?
I jeszcze 1 kwestia: słuchawki artysty - totalnie niepraktyczne ustawianie. mogli zrobić pokrętła "playback" i "rec" przy jego słuchawkach i niezależnie regulowało by się te poziomy, tak mamy dodatkową zabawę...
to chlopaki co uwazacie ze oddac ten mikser do sklepu mam go drugi dzien i wlasnie to mnie troche zdziwilo, wzmocnienie jest takie ze slysze wszystkie szumy itd.
i teraz obadalem druga sprawe jak mam wejscie na sluchawki i obok nich przycisk' monitors,artist mix' to po wcisnieciu guzika przezuca mi sygnal z playback a tak sygnal jest o wiele slabszy od tego po wcisnieci , tez tak macie???
i teraz obadalem druga sprawe jak mam wejscie na sluchawki i obok nich przycisk' monitors,artist mix' to po wcisnieciu guzika przezuca mi sygnal z playback a tak sygnal jest o wiele slabszy od tego po wcisnieci , tez tak macie???
widze ze napisales w tym samym momencie vco ja o tym samym , no wlasnie sluchawki artysty i realizatora to strasznie jakos zamotane sa,
Jest taka sytuacja sluchawki realizatora mam ustawione na 2,5 to po wlaczeniu przycisku artist mix dzwiek jest duzo cichszy, a playback mam takze ustqawione na 2,5, tez tak u was sie dzieje ze poziomy rozniu sie ?po wlczeniu tego guzika??
Jest taka sytuacja sluchawki realizatora mam ustawione na 2,5 to po wlaczeniu przycisku artist mix dzwiek jest duzo cichszy, a playback mam takze ustqawione na 2,5, tez tak u was sie dzieje ze poziomy rozniu sie ?po wlczeniu tego guzika??
U mnie w miarę płynnie idzie ta regulacja głośności, jak pogłaszam majka. Jedynie trochę wyrobił mi się już potencjometr do monitorów, ale z tym zacząłem sobie inaczej radzić...
tutaj mi działa dobrze, nie zaobserwowałem takiej sytuacji...
A i zaznaczę, ja mam compacta 10
Pozdrawiam!
tutaj mi działa dobrze, nie zaobserwowałem takiej sytuacji...
A i zaznaczę, ja mam compacta 10
Pozdrawiam!
witam,
Piszę tego posta ponownie (nie wiem dlaczego poprzedni został skasowany, pytanie nie jest chyba aż tak bezsensowne). Otóż chodzi o to, że mam taki sam problem z tym mikserem co kolega w pierwszym poście. Czy komuś udało się w tej sprawie coś zaradzić, gwarancja obejmuje tą usterkę?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Piszę tego posta ponownie (nie wiem dlaczego poprzedni został skasowany, pytanie nie jest chyba aż tak bezsensowne). Otóż chodzi o to, że mam taki sam problem z tym mikserem co kolega w pierwszym poście. Czy komuś udało się w tej sprawie coś zaradzić, gwarancja obejmuje tą usterkę?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź