Akai S3000XL + laptop vs MPC 1000

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
W
Akai S3000XL + laptop vs MPC 1000

Post autor: W » wtorek 15 sty 2008, 21:37

Witam
Temat niezbyt oryginalny ale bylbym wdzieczny za porady uzytkownikow tych sprzetow co lepiej wybrac budzetowo akai s3000xl i tani laptop jako sekwencer czy drozej ale bardziej mobilnie:D i "calosciowo":) czyli mpc 1000.Moj problem polega na tym ze zawsze robilem na kompie z dobra karta Emu klawiatura cme uf5 i padami akaimpd, ale niestety kompa nie mam i przez dluzszy nie bede mial z przyczyny ktora dlugo by tlumaczyc. Nowego kompa nie mam po o kupowac bo po co mi 2 jak tamten wroci a muzyke jednak trzeba robic:)
Wiec chcialem kupic sampler ktory po "powrocie" kompa nie odeszedl by w zapomnienie:) pozatym zawsze chcialem sie odciac bardziej od komputera i kozystac z niego tylko do miksu. bylbym wdzieczny za porady uzytownikow tych sprzetow. parametry techniczne oczywiscie znam instrukcje tez na necie powierzchownie przegladalem:) chodzi mi raczej o to czy wygodnie bedzie sampler plus laptop czy moze za duzo "dlubania" i niewygoda ogolna:)
Ps. Jakies 4 dni temu zalozylem temat o kupowaniu na e bay, ale chyba zostal usuniet.... znalazlem mpc 1000 na e bayu duzo taniej niz w polsce i chcialem sie dowiedziec jakie sa koszty sprowadzenia sprzetu do polski z USA oprocz oczywiscie kosztu wysylki ktory znam chodzi mi o clo itp jezeli ktos sie zna na tym rowniez bylbym wdzieczny za odp
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJgts

Re: Akai S3000XL + laptop vs MPC 1000

Post autor: DJgts » wtorek 15 sty 2008, 22:02

Jak sie przyzwyczaiłes do robienia muzyki na komputerze to juz przy nim zostan. Sam myslałem o mpc jednak doszedłem do wniosku iz kupie sobie najpierw akai mpd24 (pady) a z czasem sampler Akai s3000xl. Pady juz mam (od 4 miesiecy) i teraz zbieram na ten sampler. Na komputerze masz wieksze mozliwosci jezeli chodzi o obróbke itp. a na mpc jestes troche ograniczony.
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

W

Post autor: W » wtorek 15 sty 2008, 22:19

...Jak sie przyzwyczaiłes do robienia muzyki na komputerze to juz przy nim zostan. Sam myslałem o mpc jednak doszedłem do wniosku iz kupie sobie najpierw akai mpd24 (pady) a z czasem sampler Akai s3000xl. Pady juz mam (od 4 miesiecy) i teraz zbieram na ten sampler. Na komputerze masz wieksze mozliwosci jezeli chodzi o obróbke itp. a na mpc jestes troche ograniczony....
Ja wiem ze komp ma wieksze mozliwosci z tym ze ja opieram sie glownie na samplingu i czasami vsti. Robilem na ableton 6 na kompie i tam wlasnie glownie sampling dlatego chcialbym sie przezucic na ktorys z tych samplerow. No kompa narazie nie mam ale bede mial tylko ze za "jakis" czas bo zostal zarekwirowany przez Policje.... jako dowod w sprawie o wlamania itp z ktorymi mam wspolnego tyle ze kumpel z klatki obok wyslal mi kiedys linka do "shackowanej" (nie wiem czy tak sie to pisze hehe) przez niego strony i moj log byl pierwszy na stronie zaraz po wlamaniu stad tez zaraz bylem podejrzany. kumpel sie przyznal oglnie jestem niewinny:) ale kompa wzieli bo mieli nakaz i oddali do analizy ktora potrwa conajmniej pol roku.... a moze i duzo dluzej.... jak to w naszym kraju bywa z takimi sprawami.... ciagna sie.... no ale kiedys wroci:) dlatego nie chce kupowac nowego bo po co mi beda 2 potem .Uznalem ze to najlepsza pora na przezucenie sie z komputerowego samplera na hardwareowy a komp jak wroci pelnil by role"stolu" do miksowania gotowych trackow oraz do sporadycznego dogrywania jakiegos vsti syntha. Stad tez moje pytanie czy lepsze mpc 1000 czy S3000xl plus sekwencer
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » wtorek 15 sty 2008, 22:35

Ja bym wolał akai s3000xl+laptop jako sekwencer. to moja rada. Dzwiek taki sam (z tego co wiem akai s3000xl ma takie same filtry co akai mpc2000) wiec praktycznie dzwiek bedzie ten sam. a na laptopie wiecej zrobisz...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 15 sty 2008, 23:48

po pierwsze wg mnie nie można porównywać hardware do software... to inna bajka....

sam po sobie widze że na hardwarowych sekwenserach sie inaczej pracuje... nie ma sie wszystkiego ''podanego na talerzu''... tak jak to bywa w das'ach...

ostatnio sam przeżuciem się na hardware... (skupiam się tylko i wyłącznie na melodii i brzmieniu ... a nie na tym żę muszę sobie coś tam poustawiać aby mi nie strzelało pierdziało i wywalało błędy... etc, etc...to tylko maleńki przykład worka sprzeczności i problemów bez dna)

pc służy mi tylko jako rejestrator śladów audio...

a i pamiętaj że nie zawsze masz tak szybki dostęp ''do tworzenia muzyki'' na komputerze jak na akai mpc...

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » środa 16 sty 2008, 00:23

Najlepiej przetestuj sam mpc w jakims sklepie i sie zastanów czy hardware'owa droga ci odpowiada. Ja ci tylko powiedziałem swoją opinie, kolega wyzez, jednak najlepiej samemu wypróbowac co i jak... :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 sty 2008, 00:24

jak juz to mpc - majac laptopa nie potrzebujesz miec samplera bo i po co?wszystko to samo a nawet lepiej zrobisz w kompie......

iceman

Post autor: iceman » środa 16 sty 2008, 01:50

...jak juz to mpc - majac laptopa nie potrzebujesz miec samplera bo i po co?wszystko to samo a nawet lepiej zrobisz w kompie.........

No nie do końca Zbynia - sam mam S3000XL to jak muzycznie on potrafi transponować sampla ma się nijak do sftowych samplerów które powyżej tercji tak bardzo zniekształcają dźwięk że nie da się tego słuchać.
Co do pytania które rozpoczęło dyskusję to ja bym jednak polecał MPC. Jeśli chodzi o sampling i bity to jest to dużo wygodniejsze - MPC czyta wave-y a na S3000XL sample muszą mieć format AKAI i zaczyna się zabawa ze SCSI a to naprawdę ciężka sprawa bo technologia już prawie umarła a rodzajów kabli, wtyczek, przejściówek, terminatorów od groma. Poza tym nawet jak podepniesz twardy dysk to S3000XL widzi max 650MB a to czasami się robi mało. Reasumując - ja bym kupił MPC (nawet 2000xl) a S3000XL ewentualnie potem do multisampli (których MPC1000 ani 2000XL nie czyta - z całej serii tylko MPC4000 am taką opcję).

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 sty 2008, 04:28

dolar tani to moze odrazu mpc4k?
polecam - cud zabawka

no fakt transpozycje komputerowe cos dziwnie czasem wychodza a ile to bardziej skomplikowany algorytm na kompie.......

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » środa 16 sty 2008, 07:44

nie pakuj się w lapa, wykorzystaj ten brak kompa na poznanie hardware'u , a najlepiej w ten świat wprowadzi Cię coś z MPC lub groovesamplerów RS7000, MC-909,SU-700,MC-808,MV-8000....

Odpuść opcję 3000XL, jeśli jesteś przyzwyczajony do kompa to będzie ciężki poczatek, najbardziej "zbliżone" do Abletona są RS7000 i MC-909
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

ODPOWIEDZ