...Skoro zdecydowałeś się obrażać mnie publicznie...
Sorry, ale wytłumacz mi proszę gdzie (w którym zdaniu/słowie) choć trochę Cię obraziłem. Czy zawsze gdy ktoś neguje Twoje wypowiedzi, to dla Ciebie sygnał, że od razu Cię obraża? A gdzie ta niby "osławiona" swoboda wypowiedzi? Wszak wciąż się tu na nią ktoś powołuje

.
...to może przedstaw szczegółową procedurę, która pozwoli odgrywać MIDa z komputerowego seq, barwami Korga- nie związanymi z bankiem GM...
A widzisz, a może od tego powinieneś rozpocząć zamiast szukać wydumanego ataku na siebie? Tym bardziej, że przecież się nie znamy i czemu więc miałbym Ci ubliżać?
Wracając do tematu spytam: jakim to w końcu jest problemem wyszukanie odpowiedniej barwy i na zasadzie ciągu komunikatów (CC#00=?, CC#32=?, PC=?) wstawienie odpowiedniej w tracku swego songu?
Podpowiedzi dla MIDI-TR-nowicjusza:
- jeśli ładujesz MIDI File, a chcesz iść na skróty, to wszystko zależy od tego jak ustawisz w
Global 1.1:System Preference -> Bank Map: (Korg lub GM). To właśnie od tego zależy jak będą interpretowane komunikaty CC#00 i CC#32. Siłą rzeczy: jeśli wybierzesz GM to instrument będzie odgrywał barwami z banku GM.
- poniższą tabelkę przedstawiam jako zadanie domowe (rzecz jasna z
instrukcji obsługi, no bo i skąd niby indziej):
Bank | Bank Map: KORG | Bank Map: GM |
Bank A | 00. 00 R/T | 63. 00 R/T |
Bank B | 00. 01 R/T | 63. 01 R/T |
Bank C | 00. 02 R/T | 63. 02 R/T |
Bank D | 00. 03 R/T | 63. 03 R/T |
Bank G | 121. 00, 121. 01…09 R/T | 121. 00, 121. 01…09 R/T |
56. 00 R | 56. 00 R 00. 00, 00. 01...(XG) R 00. 00, 01. 00...(GS) R |
R: odbiór
T: transmisja
Na koniec mocno wartościowa khmm... "ciekawostka": 63. 127 R = MUTE. Tu użytkownicy starszych modeli modułów Korga wiedzą o czym piszę jeśli kiedykolwiek zdarzyło im się, że w aranżu zaszła konieczność wykluczenia z odgrywania w tracku jakiegoś zapiętego modułu Korga, a nie chcieli stracić przy tym nic na jego polifonii na innych trackach.
A oto czym można sterować w tym modelu za pomocą "raptem" tylko komunikatów CC:
- Bank Select (MSB, LSB)
- Joystick (+Y, –Y)
- Pedal, Portamento Time, Volume, IFX pan, Pan
- Expression, Effect Control 1/2
- Damper, Portamento Sw., Sostenuto, Soft
- Sound (Realtime Controls 1–4A: 74, 71, 79, 72)
- Switch 1, 2, Foot Switch, Controller
- Send 1, 2, Effect ON/OFF (IFX, MFX1, MFX2)
- Data Entry (MSB, LSB)
- Data Increment, Decrement - tylko odbiera
- NRPN (LSB, MSB)
- RPN (LSB, MSB) - (tylko odbiera - co zrozumiałe)
- Realtime Controls knobs 1–4 B-assign
- Sequencer data
- All Sound Off, Reset All Controllers (tylko odbiera - co zrozumiałe)
Czy to tak
mało na jak w sumie budżetowy klawisz? Czy mam to wyjaśnić w jakiś inny, bardziej zawodowy (bo prościej już się chyba nie da) sposób?
Co warto wiedzieć o strukturze i adresowaniu brzmień budując własny song w instrumencie?
1.) Jeśli nie musi być w GM (co polecam) to:
- jeśli wiesz choć z grubsza o co w tym biega, to w sumie niewiele

oprócz tego, że jak już coś nagrałeś, to nie likwiduj/edytuj barw z których go zbudowałeś! A jeśli już musisz, to wcześniejsze zapisz do pliku (jako Sys-ex) aby dołączyć je do songu kiedy indziej - to jest jak najbardziej możliwe,
- jeśli song robisz w zewnętrznym sekwencerze (np. Cubase) to zawsze warto mieć pod ręką rozpiskę wykorzystywanych barw i ich lokalizacji (w notatniku), na koniec warto zrzucić gdzieś na osobną ścieżkę projektu wszystkie wykorzystywane w nim brzmienia.
2.) Jeśli chcesz skorzystać z mniej lub bardziej "firmowych plików MIDI File - GM" to
musisz je dostosować do własnego instrumentu, najlepiej za pomocą zewnętrznego sekwencera programowego.
I tu wpierw:
- pamiętaj, iż masz
aż 4 banki Programów (firmowy bank GM w MR jest o kant ... potłuc

). I tu zadaj sobie troszkę trudu aby wcześniej wykręcić możliwie najlepsze barwy z których będziesz później korzystał,
- zrób sobie ich rozpiskę i gdzieś tam je zapamiętaj.
Dalej:
- odpal plik MIDI Fole w dowolnym edytorze MIDI i odpowiednio dobierz brzmienia na trackach za pomocą kontrolerów (CC#00, CC#32, PC),
- skoryguj na trackach głośności (CC#7), panoramy (CC#10), dobierz efekty,
- zapisz to jako *.mid i odtwarzaj w TR z ustawieniem
Korg.
I to tak z grubsza, bo wiem przy tym, że tylko liznąłem temat, ale ja qrna nie jestem też żadnym redaktorem EiS - bo za mało talentu i czasu. W przeciwieństwie do malkotentów, choćby z tematu
EiS - dla kogo jest ten magazyn?, wciąż muszę się czegoś uczyć.
...Jak dotąd na obrażałeś mnie, a z Twojego posta nie wynika nic oprócz nadpobudliwości, teoretycznej wiedzy oraz braku styczności z opisywanym instrumentem...
Cóż mam odpisać ponad to, że chyba źle odebrałeś moje intencje, tudzież kompetencje.
Odpowiadam:
-
absolutnie nie miałem zamiaru obrażać nikogo i za nic, a już szczególnie akurat Ciebie,
- odpisałem tylko, rzeczywiście zbyt impulsywnie

, głównie na zdanie
"A współpraca z seq komputera to totalny chaos. Brawo KORG !" co IHMO jest bzdurą do kwadratu, sześcianu, silni... i co tam sobie tylko zechcesz,
- rzeczywiście, styczność z owym instrumentem mam obecnie niezacną

, bo już jakiś czas temu zamieniłem go na statywie z modelem M3, i tu (mając od "zadawna" jednego z pierwszych w Polsce M1) muszę się go uczyć praktycznie od podstaw (oczywiście test w EiS czytałem - bdb). Przy tym nigdy mi do głowy nie przyszło, aby się nad tym akurat użalać. Więcej, dziękuję Najwyższemu, że dane mi było załapać się jeszcze na ciekawe, wręcz coraz ciekawsze czasy.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.