Focusrite LiquidMix

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Konieczko
Focusrite LiquidMix

Post autor: Konieczko » piątek 21 gru 2007, 22:49

Witam . upłynęło trochę czasu odkąd liquid Mix sie ukazał na rynku, na pewno znajda sie na tym forum użytkownicy tego urządzenia , czy moglibyście sie podzielić wrażeniami , czy warto inwestować w to pieniądze jak to sie ma do zwykłych wtyczek VST .
WŁATCY MÓCH RULES

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Focusrite LiquidMix

Post autor: AdamZ » sobota 22 gru 2007, 00:10

...Witam . upłynęło trochę czasu odkąd liquid Mix sie ukazał na rynku, na pewno znajda sie na tym forum użytkownicy tego urządzenia , czy moglibyście sie podzielić wrażeniami , czy warto inwestować w to pieniądze jak to sie ma do zwykłych wtyczek VST .
...

Czytałem rózne opinie na temat LiquidMix-a. Na początku wszyscy marudzili , że to cienizna , że PowerCore czy UAD jest git a to jest straszna lipa. Pewnie większośc tylko o nim czytała a nikt tak naprawdę nie testował ...
Potem jednak zauwazyłem na róznych zachodnich stronach coraz bardziej pochlebne opinie .Jakiś czas temu trafiłem na ciekawy artykuł na polskiej stronce i to jeszcze bardziej mnie podkręciło .

Kupiłem LiquidMix z drugiej ręki po bardzo cobrej cenie , ale myslę, że dziś , gdybym miał zapłacic za niego normalnie to zrobiłbym to bez wahania.

Idea urządzenia jest poprostu "kozacka"

Co do porównań ze sprzetowymi kompressorami i EQ niestety nie było mi pisane takowych uzywać ( jeszcze ) także nie będę się wypowiadał co do wierności brzmienia.

W każdym razie urządzonko jest naprawde "mocne" do wyboru jest 40 emulacji najlepszych kompresorów i 20 emulacji EQ.

Jeśli dobrze poznac choć kilka z nich można wyczyniac cuda :)

Co do VST ...

Jest kilka bardzo dobrych wtyczek VST , ale to co dobre najczęsciej jest też wymagające, więc bez super wydajnego kompa cienko to widzę.

Liquid podobnie jak PoCo czy UAD znacznie odciąza komputer biorąc na siebie moc obliczeniową , jeśli korzysta się z jego dobrodziejstw.
Nie będę wypisywał danych technicznych tego urządzenia bo wystarczy 30 s w Google na znalezienie wszystkiego. Ale jednoczesne uzycie nawet do 32 EQ i kompresorów które w wersjach hardware w sumie kosztują tyle co mały domek powinno do Ciebie przemówić.

Na pytanie - czy warto ? odpowiadam TAK !!! , a nawet trzeba :)
Dla mnie szał !!!

Pozdrawiam

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 22 gru 2007, 02:02

...Witam . upłynęło trochę czasu odkąd liquid Mix sie ukazał na rynku, na pewno znajda sie na tym forum użytkownicy tego urządzenia , czy moglibyście sie podzielić wrażeniami , czy warto inwestować w to pieniądze jak to sie ma do zwykłych wtyczek VST .
...
przyznam sie ze sceptycznie podchodziłem to tego tematu , ale nie tak dawno nadarzyła sie okazja porownac LM ( ktorego jestem włascicielem ) z prawdziwym ,SSL X logic ( dawny Bus comressor ) , nie bede owijał w bawełne, SSL rzeczywiscie trzyma wszystko w kupie, jednak ku mojemu zdziwiniu LM nie ustepował mu az tak strasznie , powiedział bym nawet , ze dotzrymywał kroku , Brzmienie było bez zarzutu . SSL po porstu jak by delikatnie mocniej trzymał wszystko w kupie , ale przyznam sie bez bicia nie była to róznica warta kasy za ktora trzeba zapłacic za SSL-a , a raczej kwesta gustu , W porownaniu z UAD -1 ktorego takze posiadam jest bardzo podobnie, gdybym robił tzw. Slepy test z np ( 1176 ) miał bym sporo problemy z wytypowaniem ktory jest lepszy . Natomiast LA-2A jest dosłownie identyczny , tutaj niema róznic miedzy zadnych UAD i LM brzmi identycznie , LA-3A jest troche sprawniejszy w UAD , EQ według mnie brzmia zawodowo .

Awatar użytkownika
Konieczko

Post autor: Konieczko » sobota 22 gru 2007, 02:38

dzięki za odpowiedz, Słyszałem ze Liquid nie zawsze chce działać ? był podobno jakiś problem z łączem fire wire . i czy rzeczywiście można pociągnąć 32 ślady
WŁATCY MÓCH RULES

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 22 gru 2007, 02:39

Na pytanie - czy warto ? odpowiadam TAK !!! , a nawet trzeba :)

Co niektorzy mieli do mnie jakies 'ale' po zrobieniu testu LM i nadaniu mu znaku 'nasz typ' hehe
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 22 gru 2007, 02:41

Słyszałem ze Liquid nie zawsze chce działać ? był podobno jakiś problem z łączem fire wire .

Zobacz test w EiS - jest opisane co, jak i na czym bylo testowane co dzialalo, a z czym byly problemy - dzialal dobrze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 22 gru 2007, 02:47

...Słyszałem ze Liquid nie zawsze chce działać ? był podobno jakiś problem z łączem fire wire .
Były ... rzeczywiscie, LM nie chciał zawsze działac , ale jest na to prosty sposob . instalujesz w kompie drugi port Fire-wire ( 35 zł ) , abbsolutnie ZERO , zaznaczam ZERO problemow, poza tym LM, moze byc napedzany z portu Fire Wire , wiec odpada kwestia zasilacza

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 22 gru 2007, 03:22

i czy rzeczywiście można pociągnąć 32 ślady ...
tak, bez problemu ...

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 22 gru 2007, 13:36

...
Bardzo fajne urzadzenie , najwazniejsze ze działa poprawnie, ciagnie 32 slady chociaz nigdy nie miałem az takich aspiracji , ale sprawdzałem...
Jesli chodzi o symulacje nigdy nie właczam opcji FREE, ktora daje niby wiecej mozliwosci, lecz jednoczesnie to ptrzestaje byc juz symulacja danego urzadzenia a własciwie ""Hybrdyda"" , duzym udogodnieniem jest zewnetrzny interface gdzie jest fizyczny kontakt z gałkami ... to mi sie bardzo podoba ...

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 15 sty 2008, 01:56

Znalazłem Ciekawy Test .. mozna porownac prawdziwe sprzety z Focusritem
FOCUSRITE TEST

ODPOWIEDZ