Wstępny mastering - głośność itp.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
glon
Wstępny mastering - głośność itp.

Post autor: glon » poniedziałek 19 lis 2007, 10:48

Witam! mozliwe ze temat sie przewinal juz na forum, ale mam taki problem, tworze sobie kawalek i mam gotowa petle, tak jak to widze...perkusja i instrumenty, nakladam na wszystko Waves L4 ultramaximizer w trybie "punch" albo w jakimkolwiek innym, ustawiam glosnosc monitorów (yamaha msp5) na 12'o clock no i mam PEAK. ustawiam L4 zeby nie bylo PEAK, na monitorach zmniejszam glośnośc, no i jest problem - nie moge ustawic tak zeby na 12'o clock nie bylo PEAK'a + zeby na nizszej glosnosci gral ladnie. Jak slucham kawalkow komercyjnych i ustawiam glosnosc na 12'o clock to nie ma peak, robie ciszej i jest wszystko OK, ladnie brzmi. Nie moge poradzic sobie z tym zeby na malej glosnosci ladnie (wystarczajaco glosno) gralo, a na wyzszych zeby nie bylo PEAK'a :) mam nadzieje ze dobrze zobrazowalem moj problem, prosze o jakas rade, mat. do czytania albo czego unikac :) pozdrawiam : )

Awatar użytkownika
devil

Re: Wstępny mastering - głośność itp.

Post autor: devil » poniedziałek 19 lis 2007, 11:40

proponuje napisac tego posta jescze raz o godz. 12.
podejrzewam ze picka nie bedzie :>

a powaznie, to nie wiem o co chodzi, troche sie domyslam ale nie do konca.
gdzie masz pick ? w DAWie, w miksereze karty, w zew mikserze analogowym ? czy to slad stereo zmasterowany, czy sluszasz z multitrack ?

co to znaczy monitory na godz. 12 ? chodzi ci o glosnosc monitorow ?
co ma glosnosc monitorow z pikiem a programie ?

pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

paul

Post autor: paul » poniedziałek 19 lis 2007, 11:42

pozdrawiam...

Pewne peak jest w monitorze
I to spedza sen z powiek kolegi....

glon

Post autor: glon » poniedziałek 19 lis 2007, 11:45

...proponuje napisac tego posta jescze raz o godz. 12.
podejrzewam ze picka nie bedzie :>

a powaznie, to nie wiem o co chodzi, troche sie domyslam ale nie do konca.
gdzie masz pick ? w DAWie, w miksereze karty, w zew mikserze analogowym ? czy to slad stereo zmasterowany, czy sluszasz z multitrack ?

pozdrawiam...
pika mam na monitorach :) glownie perkusja piczy, jak na mixerze w kubusiu zmniejsze glosnosc to slabo ja slychac:) (wtedy nie piczy) mixer karty tez pikuje :) chodzi mi o jakis artykul/porada/plugin ktory pomoze mi ustawic glosnosc tak zeby nie piczalo na 12'o clock ( ustawienia poziomu glosnosci na yamaha, wg. instrukcji tak powinienem odsluchiwac) ale zeby bylo dobrze slyszalne na nizszym ustawieniu glosnosci. yamahy mam podlaczone do 0404. calosc robie na kubusiu +instrumenty VST i zgrywam je na sciezki midi...perka idzie przez REWIRE z reasona.

paul

Post autor: paul » poniedziałek 19 lis 2007, 11:49

chodzi mi o jakis artykul/porada/plugin ktory pomoze mi ustawic glosnosc tak zeby nie piczalo na 12'o clock ( ustawienia poziomu glosnosci na yamaha, wg. instrukcji tak powinienem odsluchiwac) **********************

Scisz poprostu....

glon

Post autor: glon » poniedziałek 19 lis 2007, 11:56

...chodzi mi o jakis artykul/porada/plugin ktory pomoze mi ustawic glosnosc tak zeby nie piczalo na 12'o clock ( ustawienia poziomu glosnosci na yamaha, wg. instrukcji tak powinienem odsluchiwac) **********************

Scisz poprostu....
...
hm, chyba sie nie rozumiemy :) chodzi o to ze mam dla przykladu perkusje, linie basowa i jakis instrument... zwiekszam glosnosc na monitorach na polowe mocy i mam... PEAK ktory bije razem z perkusja. jesli na mixerze w kubusiu scisze perkusje znika peak, ale razem ze zniknieciem peaku perkusja nie gra tak dobrze jak powinna (jest sciszona) nie moge jej podglosnic bo bedzie peak. gdy sluchalem u znajomego na normalnym zestawie 5.1 jakiegos creativa to ewidentnie za duzo bylo niskich tonow. nie wiem po prostu jak to kontrolowac zeby mi na monitorach gralo ok oraz na innym sprzecie tez ok. jak u mnie gra cicho to u innych jest ok, jak u mnie gra ok to u innych jest za duzoi niskich.

paul

Post autor: paul » poniedziałek 19 lis 2007, 12:04

hm, chyba sie nie rozumiemy :)

Zgadza sie.

glon

Post autor: glon » poniedziałek 19 lis 2007, 12:07

...
hm, chyba sie nie rozumiemy :)

Zgadza sie. ...
Fajnie :)hehe ale rozumiesz o co mi chodzi? o znalezienie srodka zeby brzmialo dobrze u mnie i u innych, to chyba jest zadanie monitorów?bo nie czaje kompletnie tego ze na 1/4 mocy gra ok, robie na 1/2 i mam peak. (ale gra ok) ide do kumpla odsluchac na 5.1 i jest za duzo dolu. gdzies popelnilem blad i moze czegos za duzo dalem. jak slucham komercyjnych kawalkow to owszem jak dam na 1/2 mocy to "czasem" pojawi sie peak na stopie...ale jak scisze(monitory) to wszystko gra zdecydowanie glosniej niz na moich produkcjach na takiej samej glosnosci :)

paul

Post autor: paul » poniedziałek 19 lis 2007, 12:14

Fajnie :)hehe ale rozumiesz o co mi chodzi? o znalezienie srodka zeby brzmialo dobrze u mnie i u innych

Peak wzamacniacza monitorow nie ma tu nic do rzeczy. Mowi tylko tyle ze wzmacniacz osiagnal maksimum mocy. Nie zwracaj uwagi na to czy sie pali czy nie pali (w temacie brzmienia oczywiscie). 12. o'clock rowniez nie ma znaczenia. Zwracaj uwage na brzmienie.

djfarad

Post autor: djfarad » poniedziałek 19 lis 2007, 12:14

wniosek dla mnie jest krótki

1. masz za głośno monitory, to że na 12 jest peak wynika akurat z całkowitego wzmocnienia toru, widocznie monitory są czułe. daj ciszej monitory

2.jak jest za duzo dolu to sie nie osluchales z monitorami jeszcze i nie umiesz na nich miksu ustawic. sluchaj na nich duzo ulubionej muzyki to sie nauczysz jak grają

ODPOWIEDZ